Hoe kernreflectie je verder kan helpen

core reflection blog Zilvold Coaching & Training
5 min read

Samenvatting:
Dit artikel geeft aan hoe je kunt reflecteren en hoe het je verder kan helpen met een probleemsituatie op het werk of thuis. Het beschrijft ook wat kernreflectie inhoudt. Dat helpt je om in contact te komen met je idealen zodat je met behulp van jouw kernkwaliteiten om kunt gaan met wat jou belemmert.

For English, click here.

Afgelopen weekend vroeg ik aan mijn jongste zoon (11 jaar) of hij wist wat reflecteren was. Hij dacht even na en zei: “Ja natuurlijk! Je vertelt eerst wat je hebt gedaan, waar je trots op bent, wat goed ging, wat minder goed ging en wat je de volgende keer anders zou doen”.
Ik viel van mijn stoel. Op zijn leeftijd wist ik echt niet wat reflecteren was!

En toch reflecteer ik al tientallen jaren door in een dagboek te schrijven. Jij kunt dat ook doen. Een simpele techniek beschrijf ik in het 5 minuten dagboek.

Reflecteren

Bij reflectie ga je naar een (werk)situatie die inspirerend voor je was of een situatie die juist minder goed ging. Reflecteren is ook zinvol als toevoeging op de STAR techniek zoals beschreven in het artikel hoe je succesvolle sollicitatiegesprekken kunt hebben.

Een nieuw voordeel van reflectie

De voordelen van zelfreflectie zijn in dit artikel beschreven. Het helpt om duidelijkheid te krijgen, het kan helpen bij het nemen van een beslissing en het helpt om los te laten.
Voor mij is er, dankzij mijn zoon, een nieuw aspect bijgekomen en dat is dat reflecteren ook helpt om stil te staan bij de ervaringen je hebt opgedaan, waar je nu staat en dat je daar best wel trots op mag zijn!

In het artikel van zelfreflectie staan een aantal vragen die je kunnen helpen bij reflectie. Eigenlijk zou er nog een vraag bij moeten komen die pas op een later tijdstip beantwoord kan worden.
Om na te gaan of reflectie echt zin heeft gehad zou je je kunnen afvragen: “Welke acties heb ik uitgevoerd na de reflectie?” of “Wat heb ik gedaan met de voornemens uit de eerdere reflecties?“. Hebben die het gewenste effect gehad? Zo ja, “Einde reflectie” en op naar de volgende situatie. Zo niet, dan kun je je afvragen waarom dat niet gelukt is en wat je nog kunt doen om verder te komen. Dan heeft reflectie echt zin. Anders is het een bezigheidstherapie.

Kernreflectie

Frits Evelien en Fred Korthagen beschrijven in hun boek “Werken vanuit je kern” een oefening die kernreflectie heet. Het komt neer op “de lift” zoals ik beschrijf in het artikel “Ontdek je kernkwaliteiten”. Kernreflectie gaat als volgt:

Vraag je bij een (probleem) situatie af:

  • Wat doe ik?
  • Wat denk ik?
  • Wat voel ik?
  • Wat wil ik?

Door je dit af te vragen richt je je op je ideaal en op jouw kernkwaliteiten (kernkwaliteiten zijn de positieve kwaliteiten die je hebt en die aangeboren zijn). Zo maak je contact met je kernpotentieel. Meestal maakt dit mij blij en krijg ik zelfvertrouwen.

Vervolgens kijk je naar wat je tegenhoudt (je belemmeringen zoals jouw zelfbeeld, jouw gedrag of overtuigingen) en ga je na hoe je jouw kernkwaliteit kunt inzetten.

De laatste stap bestaat er natuurlijk uit actie en dat je jouw kernkwaliteit inzet om je (probleem)situatie aan te pakken. Gaat dat goed dan is de kernreflectie voor deze situatie afgelopen. Zo niet dan kun je weer van voor af aan beginnen met kernreflectie.

Hou “de lift” in beweging!

Het gaat er hier niet om dat je problemen, uitdagingen of belemmeringen gaat analyseren maar dat je de lift in beweging houdt. Het “willen” brengt je namelijk bij jouw ideaal. En bij jouw ideaal zijn jouw kernkwaliteiten te vinden. Als jouw ideaal verbonden is met jouw kernkwaliteiten dan ben je in “flow”, of in mijn geval, dan voel ik mij blij en zelfverzekerd. In die “flow” ben je makkelijker in staat om jouw belemmeringen vanaf een hoger niveau (liefdevol) te betrachten.
Dan kun je beslissen of je nog mee wilt gaan met deze belemmeringen of juist jouw kernkwaliteiten wilt inzetten om bij je ideaal te komen. Je probeert dus niet om je belemmeringen te veranderen. Dat levert alleen maar weerstand en spanning op.

Wil je ook een kernreflectie sessie meemaken of wil je weten wat jouw kernkwaliteiten zijn? Neem vandaag nog contact met mij op voor een afspraak door op onderstaande knop te drukken!

Hoe reflecteer jij? Wat doe jij om verder te komen met jouw (werk)situaties? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Ik en andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over kernreflectie.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments