Hoe je jouw mindset verheft

Zilvold Coaching & Training Blog Mindset
7 min read

Samenvatting:
“Het ligt aan je mindset”. Dat is iets wat ik heel vaak hoor.
Wat is mindset nu precies? In dit artikel leg ik je het uit en geef ik je een aantal unieke technieken om je mindset te verheffen van een gefixeerde mindset naar een mindset waar meer mogelijkheden zijn om te groeien.

For English, click here.

Ik heb het vaak over mindset in mijn artikelen maar ik heb er nog nooit een blog over geschreven. In mijn beleving is er al zoveel over gezegd en geschreven over dit onderwerp. Toch is het de basis van hoe wij met gebeurtenissen in ons leven omgaan—tijd om weer eens terug te gaan naar die basis.

Wat is mindset?

Volgens het woordenboek (Van Dale Hedendaags) is de definitie van mindset “het geheel van denkbeelden en aannames die het gedrag van een persoon of groep bepalen”.

Afgelopen week hoorde ik een goede alternatieve Nederlandse definitie van mindset:

“Mindset is hetgeen wat er gebeurt tussen een gebeurtenis en een reactie”.
—Thijs Lindhout

Jouw mindset is jouw manier van denken en bepaalt hoe jij reageert op een bepaalde gebeurtenis of taak die je moet doen. Die reactie is afhankelijk van hoe jij de wereld ziet, jouw waarden, overtuigingen, mentale staat of hoe je je op een gegeven moment voelt. Als je moe of hongerig bent (dat laatste komt geregeld bij mij voor), dan reageer je anders dan als je fit bent en net gegeten hebt. Het is moeilijker om je mindset te verheffen (of te shiften) als het even niet meezit.

De standaard is vaak de gefixeerde mindset en de uitdaging is om naar een groei mindset te verheffen. Dat helpt je uit bepaalde gedragspatronen te komen en zo meer van de wereld te ervaren, meer mogelijkheden te zien en te groeien.

Hoe verhef je dan je mindset? Hieronder heb ik een aantal persoonlijke tips voor je om je mindset te verheffen als het tegenzit.

Wees bewust

Bij het verheffen van je mindset gaat het erom dat je bewust bent van de huidige situatie. Als er zich een bepaalde gebeurtenis voordoet, weet dan dat jij de keuze hebt hoe daarop te reageren.

Afgelopen weekend stond het aanrecht helemaal vol met afwas. Een van mijn zoons waste zijn handen en toen hij zich omdraaide om een handdoek te pakken, stootte hij per ongeluk een kan van het aanrecht. Uiteraard viel het kapot. Dit is dus een gebeurtenis waar ik als vader kies hoe hierop te reageren. Ik kan boos worden op mijn zoon en zeggen dat hij beter moet oppassen. Ik besloot om de gebeurtenis op mijzelf te projecteren door te zeggen dat het veel beter was als ik de kan ergens anders dan op de rand had neergezet. Het resultaat? We moesten erom lachen en we hadden een prettige lunch aan tafel. Ongetwijfeld zijn er bij jou vergelijkbare situaties thuis of op het werk.

Focus

“De week voorafgaand aan mijn deadline voor mijn blog begint het bij te knagen. “Waar ga ik over schrijven in het artikel?”. Twijfels en bezwaren (redenen voor uitstel) zijn er dan volop. Gelukkig heb ik een sterke discipline als het gaat om het schrijven van artikelen.

Laatst las ik in het boek van Lise Bourbeau Heal your Wounds & find your true Self* (leestip!) dat discipline kan doorslaan zodat dat je rigide wordt omdat je bijvoorbeeld bang bent om een belofte (commitment) te verbreken. Het gevolg is dat je overwerkt kan raken. Discipline is prima maar het geeft veel meer voldoening als je focust op het doel. Als ik me focus op mijn doel, mijn Waarom (Faciliteren zodat anderen zichzelf kunnen verheffen en meer vreugde en liefde kunnen ervaren) krijg ik automatisch meer enthousiasme om dit artikel te schrijven en te publiceren. Mijn mindset is hoger dan een paar minuten geleden.

Help of geef

Een makkelijke methode om je mindset te verheffen is om anderen te helpen. Dat kan door gewoon een deur voor iemand open te houden of op een andere manier hulp aan te bieden. Ook kun je anderen tijd en aandacht geven door met ze af te spreken voor een (virtuele) kop (goede) koffie of thee. Ik doe nog geregeld een caffè Sosepso.
Ik word altijd een stuk vrolijker als ik anderen help. Sterker nog: anderen worden ook vrolijker en zo kun je ook de mindset van anderen verheffen!

Denk positief

Als het tegenzit dan moedig je aan om aan een mooi positief moment terug te denken. Iets wat jou raakte en waar je blij van werd. Ik bewaar dit soort momenten of complimenten in mijn fotoalbum of maak er een korte notitie van in een apart boekje. Dan kan ik het snel terugvinden het even tegenzit. Ook stel ik me voor hoe ik me voel (opgelucht & blij) als dit artikel af is of hoe het jou kan helpen met je mindset te verheffen.

Lees dit artikel over positieve gedachten of optimisme. Of probeer 1 van deze 100 manieren om meer vreugde en geluk te ervaren.

Probeer dit eens

Een van de meest krachtige technieken die ik ken is om mijn mindset te verheffen is om deze oeroude mantra een paar keer te zingen. Dat kan hard of zachtjes voor mezelf. Zorgen en angsten vallen dan weg, ik ben me dan bewust van mijn krachten en het opent me tot een oneindige poel aan creativiteit om een bepaalde uitdaging aan te gaan.

Meer hacks?

Ik heb verder nog heel veel technieken om mijn mindset te verheffen: sporten, zingen, dansen, een goede vriend opbellen (om te vragen waarom we vrienden zijn…), dankbaar zijn, een compliment geven, een ijsbad nemen, spelen, lezen, glimlachen, schrijven, zelf naar een coach gaan of training volgen, bewust ademhalen, mezelf richten op een bepaalde intentie en daarnaar handelen of…mijn kantoor opruimen!

Zilvold Coaching & Training Blog mindset

Op zoek naar een andere mindset?

Ontdek jouw Waarom zodat jij makkelijker jouw eigen mindset kan verheffen. Jouw Waarom is jouw unieke en positieve bijdrage aan de wereld en de impact daarvan. Neem vandaag nog contact op met mij voor een vrijblijvende kennismaking of voor meer informatie over jouw Waarom of andere manieren hoe je jouw mindset duurzaam kunt verheffen zodat je kunt groeien.

Hoe verhef jij je mindset? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van deze dit artikel over het verheffen van je mindset. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

* Dit is een affiliate link. Dat betekent dat ik een kleine bijdrage van Bol.com ontvang als jij via mijn link dit boek koopt. Jij betaalt geen cent extra! 

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marius
20 April 2021 09:10

Freek, een mooie post over mindset. De definitie van Thijs vind ik niet zo sterk. Voor mij is mindset een ‘houding’ die ik vooraf bepaald om een bepaalde situatie in te gaan. Maar verder mooie voorbeelden en interessant beschreven en gekoppeld aan je Waarom. Groet, Marius