Hoe je jouw medewerkers inspireert voor jouw Waarom

Blog Zilvold Coaching & Training inspireren Waarom mederwerkers
6 min read

For English, click here.

Je hebt het Waarom statement van je organisatie ontdekt en je weet wat je HOE en WAT je moet doen.

Hoe kun je vervolgens je medewerkers of team inspireren voor jouw Waarom?

Deze blog bevat acht bruikbare manieren om je team of medewerkers te inspireren om die acties te ondernemen die aansluiten bij het WAAROM van de organisatie.

1) Presenteer het WAAROM aan de organisatie

Meestal wordt een WAAROM statement gevonden tijdens een Waarom ontdekkingsreis voor organisaties. Tijdens deze sessie is een groep mensen aanwezig die een representatieve dwarsdoorsnede van een organisatie is.

Na deze stap wil je het WAAROM van een organisatie presenteren aan iedereen die er werkt. Dit kan tijdens een bedrijfsbijeenkomst gebeuren. Schrijf er vervolgens over in een nieuwsbrief aan alle medewerkers of teamleden. De sleutel hier is om het WAAROM op een persoonlijke en bruikbare manier te presenteren, zodat iedereen zich ermee kan identificeren en hen kan inspireren. Motivatie is slechts een emotie op korte termijn en houdt alleen stand tot een bepaald doel wordt bereikt. Inspiratie daarentegen is duurzamer, oneindig, volgens Simon Sinek.

2) Wees een bewuste leider

Als je een leider bent, praat dan over het Waarom van een organisatie. Begin met het creëren van een gewoonte om jezelf elke dag af te vragen:

‘Wat heb ik vandaag als leider gedaan dat een tastbare manifestatie was van ons Waarom?’

Als je wilt dat het Waarom leeft binnen je organisatie, zul je er als eerste aan moeten committeren.

3) Bied context

Wanneer nieuwe strategieën moeten worden geïmplementeerd of taken moeten worden toegewezen, zorg er dan voor dat iedereen weet hoe die taken en implementaties uitdrukkingen zijn van jullie Waarom. Maak korte en gemakkelijke beschrijvingen van hoe het er in de praktijk uit zou kunnen zien. Een voorbeeld kan zijn:

We verbinden ons op tastbare manieren: we zien anderen, we geven om hen en we bouwen samen.

Let erop dat alles positief en uitvoerbaar is, laat zien wat mensen kunnen en geef ze de vrijheid en verantwoordelijkheid om dat te doen.

Je kunt ook dialogen over mogelijkheden voeren om de kracht van Waarom op te schalen. Deze dialogen zullen teamleden blijven inspireren om acties te vinden die in lijn zijn met het Waarom van een organisatie.

4) Beloon Waarom gedrag

Als je ziet dat mensen gedrag vertonen of acties uitvoeren die aansluiten bij het Waarom, beloon dit dan. Je kunt dit doen door ze te complimenteren en te erkennen. Je teamleden voelen zich dan gehoord en gezien. Ze zullen het gevoel hebben dat ze ertoe doen en dat er om hen wordt gegeven. Het zal hen inspireren om de dingen te blijven doen in lijn met wat je wilt zien.

5) Gebruik een WAAROM-filter

Wanneer jij of je team een ​​beslissing moet nemen, laat dit dan door een eenvoudig Waarom-filter gaan. Vraag:

‘Brengt deze keuze ons wel of niet dichter bij ons Waarom?’

Als dat zo is, ga ervoor. Zo niet, laat het gaan.

6) Presenteer jouw Waarom aan de wereld

Jouw acties en hoe je jezelf presenteert aan de buitenwereld (jouw (potentiële klanten), leveranciers, fans of toekomstige werknemers) moeten jouw Waarom weerspiegelen. Dus zorg ervoor dat je het opneemt en hoe het een uitdrukking is van je Waarom in:

  • nieuwsbrieven aan klanten en volgers van jouw organisatie
  • persberichten
  • reclame
  • offertes
  • sales pitches
  • presentaties
  • vacatures en bij het aannemen van mensen

Het doel hier is dat je mensen bereikt die zich emotioneel verbonden voelen met jouw Waarom, jouw purpose jouw waartoe. Het wordt makkelijker om met ze samen te werken en je kunt elkaar inspireren, wat ook nog eens leuker is.

7) Hou de Waarom levend

Om de Waarom levend te houden, moet je je Waarom centraal stellen in alles. Je praat er de hele dag over, je leeft ernaar en je engageert je ervoor. Je onderneemt voortdurend acties die in overeenstemming zijn met wat je zegt. Anders kan een Waarom naar de achtergrond verdwijnen en vergeten worden. Jouw organisatie wordt zoals elke organisatie met standaard KPI’s, omzet targets of doelen. Dit kan leiden tot een lagere productiviteit, minder passie, meer stress en mensen beginnen zich los te voelen van jouw organisatie.

Hier zijn vijf andere manieren om je [persoonlijke] Waarom tot leven te brengen.

8) Help anderen hun WAAROM te vinden

Bovenstaande acties zullen mensen inspireren om dingen te doen in lijn met hun Waarom. Dan is het krachtiger als hun persoonlijke Waarom past bij de Waarom van jouw organisatie. Het voordeel is dat de juiste mensen er werken. Zo niet, dan kun je ze voorbereiden op de overstap naar een andere baan.

Wat je kunt doen, is iedereen de gelegenheid geven zijn/haar eigen persoonlijke Waarom te vinden. Laat je teamleden hun unieke bijdrage en de impact ervan op de wereld ontdekken en hoe dit past binnen het Waarom van de organisatie.

Wij kunnen deze ontdekkingssessies voor faciliteren. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en een GRATIS kennismaking.

Hoe inspireer jij jouw medewerkers voor je Waarom, je purpose of je doel? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over hoe je je medewerkers kunt inspireren voor jouw Waarom. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bron: Simon Sinek, “Vind je Waarom”

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments