Hoe het beste aan relaties te geven

4 min read

For English, click here.

Pasgeleden vroeg een goede vriendin aan mij hoe ik zo goed met veel mensen kon opschieten. Ik moest hier even over nadenken. Eigenlijk voelde ik mij een beetje ongemakkelijk omdat er meerdere mensen in de groep zaten die zich met hun aandacht allemaal op mij richtten. Het was alsof ik een soort groot geheim moest onthullen. In ieder geval ben ik eens diep in mijzelf gaan zoeken (reflectie) en ik weet nog steeds het exacte antwoord niet. Weet je, ik geloof dat het niet gaat om het beste uit relaties te halen maar eerder over hoe je het beste aan relaties kunt geven. Dus hier zijn een paar van mijn richtlijnen:

Ik ben oprecht geïnteresseerd in andere mensen. Ik kijk de andere in de ogen als ik met ze praat, ik stel veel vragen en ik vat samen wat er is gezegd om ervoor te zorgen dat ik alles goed heb begrepen.

Ik probeer erachter te komen hoe ik mensen kan ondersteunen, ze zich veilig kan laten voelen een verbinding maken te maken van hart tot hart. Dit betekent in de ogen kijken of een knuffel geven.

Ik vraag me af wat nodig is in een gesprek? Moet ik advies geven, moet ik coachen, trainen of gewoon luisteren? Of ik vraag me af welke van mijn kernkwaliteiten ik op dit moment moet inzetten om het geheel het beste te dienen. Moet ik dankbaar zijn, enthousiast, hoopvol, creatief of heb ik mijn leiderschapskwaliteiten, energie of humor nodig in deze specifieke situatie?

Ik ben authentiek. Ik probeer mijzelf te zijn. Dat betekent om eerlijk te zijn over wat ik voel en zie. Als ik iemand zie wegkijken kijken als ik praat dan vraag ik of er iets anders aan de hand is.

Ik probeer het groter geheel in te zien. Ik probeer te praten over andere zaken dan mijn doel van het gesprek. Het gaat over het opbouwen van een lange termijn relatie.

-Soms heb ik de behoefte om opnieuw contact op te nemen met iemand en ik zou gewoon bellen of een briefje kunnen schrijven. Ik heb de voorkeur om iemand een kaartje per post te sturen om hem of haar te laten weten dat ik aan hem of haar denk. De gedachte om iemand gelukkig te maken geeft mij veel vreugde.

Ik probeer de volgende vragen in gedachten te houden: “Is het waar, aardig en noodzakelijk?”, alvorens iets te zeggen.

Ik hou gewoon van andere mensen en ik weet dat ze in mijn leven komen voor een reden. Misschien moeten we iets van elkaar leren en soms het is net als oude vrienden weer te zien en ik ben dan zeer dankbaar voor deze hernieuwde ontmoetingen.

Ik vraag: “Hoe kan ik je helpen?” of “Wat heb je nodig van mij?”.

Ik heb plezier. Relaties kunnen als zwaar worden ervaren. Het is belangrijk om plezier te hebben! Ook met je collega’s. Ga eens uit voor een kop koffie of een diner! Soms vraag ik of de ander of hij /zij recentelijk iets grappigs heeft meegemaakt.

Behandel de andere hoe jij behandeld zou willen worden. Ik wil dat anderen mij respecteren, doen wat ze hebben beloofd, inspirerend zijn, eerlijk te zijn, vriendelijk zijn, open staan, optimistisch zijn, vreugdevol zijn, en zichzelf zijn. Dus is dit is wat ik doe.

De onderwerpen die ik probeer te vermijden: politiek & roddelen.

-Met andere woorden… Ik ben mijzelf en dit betekent ook dat dat ik soms bepaalde relaties voor een tijdje moet laten gaan. Misschien je heb je het ook ervaren dat sommige mensen met wie je veel tijd hebt besteed op het werk of in een persoonlijke relatie “vervagen”. Dat is OK.

En terwijl ik dit schrijf, realiseer ik mij dat deze richtlijnen voor alle soorten relaties gelden, zowel zakelijke, persoonlijke en intieme relaties. De (5!) mensen wie je in jouw leven het meest omgaat, bepalen je gevoel van blijdschap en jouw succes. Dus kies je relaties verstandig…

Wat doe jij om het beste aan je relaties te geven? Laat het me weten in het commentaar vak hieronder. Ik kijk ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat anderen ook kunnen profiteren van mijn richtlijnen over hoe het beste aan relaties te geven.

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Walter Van Noten
9 December 2016 18:45

Er is, in onze cultuur, een tekort aan welgemeende complimenten.
Prima artikel, Freek.