Hoe haal je meer uit je netwerkbijeenkomsten?

5 min read

For English, click here.

FullSizeRender

Ik ben gek op netwerkbijeenkomsten. Ik vind het leuk om mensen te leren kennen, te horen wat ze doen en wat ze nodig hebben.

In deze blog vertel ik je hoe ik met plezier en succesvol netwerk.

Sommige mensen hebben een hekel aan netwerken en klampen zich krampachtig vast aan die ene gesprekspartner die interesse toont of blijven bij de collega staan die mee is gegaan naar de netwerkbijeenkomst. Hoe je daar mee omgaat, vertel ik later.

Ten eerste  kies ik mijn netwerkmomenten uit. Kan ik daar mijn doelgroep vinden? Of zijn er mensen waarmee ik kan samenwerken en wat van kan leren? Ik zal minder snel naar de Horecava beurs gaan maar wel bij een KIVI-NIRIA (een vereniging voor ingenieurs) bijeenkomst zijn.

Ten tweede zorg ik ervoor dat ik voldoende visitekaartjes meeneem. Laatst sprak ik een dame van een gemeente die een goed verhaal had. Helaas had ze geen kaartje mee. Ik heb die van mij gegeven in de hoop dat zij mij belt. Natuurlijk had ik haar gegevens op kunnen schrijven. Dus neem ook een pen en een notitieboekje mee.

Ten derde stel ik tegenwoordig minimaal 5 doelen voordat ik naar een netwerkbijeenkomst ga. Dit kan variëren van het vinden van een opdrachtgever, een mogelijk samenwerkingsverband, iemand die mij gaat volgen via sociale media, iemand die mij aan anderen gaat aanbevelen (ambassadeur), of me aan een oplossing voor een probleem kan helpen. Zo vroeg ik me laatst af hoe je binnen Facebook een bepaalde applicatie kon activeren. Binnen de kortste keer had ik iemand gevonden die me dat heeft uitgelegd en dat was weer een aanleiding om verder met die persoon te praten.

Al haal ik slechts 1 doel, toch is het een geslaagde bijeenkomst geweest.

Waar heb je het eigenlijk over? Je kunt altijd aan iemand vragen waarom hij/zij naar dit bepaalde event is gekomen. Wat zoekt de ander? Het is handig om zelf een pitch te hebben. In het kort vertel je wie je bent, wat je doet, hoe je dat hebt geleerd en hoe jij mensen helpt. Je kunt afsluiten door de vragen of de ander jouw verhaal herkent. Ook kun je iemand een vraag stellen om één van je doelen te bereiken, zoals: “Ken jij misschien iemand bij een ingenieursbureau die ik kan benaderen voor coaching?”.

Ik vind het spannend om tijdens een bijeenkomst zomaar op iemand toe te stappen en een praatje te maken. Op bepaalde evenementen is het mogelijk om te speeddaten. Dit is eigenlijk een hele veilige en snelle manier van netwerken omdat de anderen echt open staan om jou te leren kennen en ze willen zelf ook graag hun verhaal vertellen. Vaak hoef je alleen maar te blijven zitten en de mensen komen naar je toe. Het is een prettige manier om te leren netwerken, je pitch te oefenen en in een korte tijd veel mensen te ontmoeten.

Hoe onthoud je de naam van je gesprekspartner? Simpel. Herhaal de naam van de ander in je gesprek of in een vraag: “Zeg Mathilde, wat hoop jij hier te vinden?”.

Dan is er een leuke twist van een netwerkgesprek om navraag te doen naar wat de ander nog meer zoekt. Is er misschien iemand is in jouw eigen netwerk die jouw gesprekspartner kan helpen met totaal iets anders? Het is goed mogelijk dat hij of zij een makelaar zoekt omdat de huizenmarkt weer aantrekt. Ik geloof namelijk in de kracht van het netwerk en het verwijzen naar anderen binnen jouw netwerk. Zie mijn pagina “referrals” (in het Engels) hierover.

Misschien is wel het belangrijkste om naar een netwerkbijeenkomst te gaan met de gedachte “wat kan ik brengen? Hoe kan ik mensen helpen?”.  Minder effectief is om alleen maar te halen. Je gesprekspartner heeft dat al snel door.

Sommige mensen zijn helemaal niet geïnteresseerd in je verhaal. Je merkt het al snel, ze kijken om zich heen, gaan gapen of op hun telefoon kijken. Dat is ook goed. Bedank deze mensen voor hun tijd. Er zijn nog genoeg anderen om te ontmoeten.

Wat te doen met die mensen die blijven plakken? Blijf vriendelijk, vertel ze over deze technieken die in deze blog staan en zeg dat je graag ook nog wat andere mensen wilt ontmoeten.

En, tenslotte, vergeet niet vriendelijk gedag te zeggen. Maak een concrete (bel)afspraak als er daartoe een aanleiding is.

Wat zijn jouw technieken en ervaringen bij netwerken? Ik ben benieuwd!

Dank voor het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken  zodat anderen ook kunnen profiteren van deze tips om meer uit netwerkbijeenkomsten te halen!

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Annelies
Annelies
15 January 2016 11:46

Goeie tips Freek, hartelijk dank!

Astrid
15 February 2016 11:40

Freek dat zijn handige tips, sommige doen het intuïtief, maar altijd handig om het nog eens op een rij te zien. Dank je wel!