Hoe effectief om te gaan met conflicten

Zilvold Coaching & Training Blog conflict
8 min read

Samenvatting: Dit artikel geeft je technieken hoe je effectief met conflicten om kunt gaan. Een doel is dat je productief verder kunt werken en dat er meer harmonie is. De technieken kun je ook inzetten om conflicten aan te gaan in teams.

For English, click here.

Je hebt een conflict met een collega op kantoor. Jullie zijn het niet eens over een bepaald project en er is al slaande ruzie geweest over de uitgangspunten. De projectleider heeft met jullie beiden gesproken om tot een oplossing of compromis te komen. Dat lukte hem niet. Ook heeft het afdelingshoofd geprobeerd om het conflict op te lossen door jullie in verschillende projectteams te zetten. Je hoeft daarom niet meer met die collega samen te werken maar de sfeer is goed verziekt. Je vermijdt de collega op kantoor en in de wandelgangen wordt er over jullie gepraat.

Het liefst wil je dat dit conflict er niet meer is zodat je je kunt focussen op waar je goed in bent. Dat je weer met meer plezier naar je werk kunt gaan waar je collega’s je waarderen, naar je luisteren en je respecteren. Hoe kun je effectief met conflicten om gaan zodat je productief verder kunt werken?

Met zoveel verschillende mensen met eigen overtuigingen, belangen (en bewustzijn staten), kunnen we allemaal met conflicten te maken hebben. Zowel professioneel als thuis. Ik ontkom daar ook niet aan en ik leer er iedere dag steeds meer over.

Hieronder geef ik je een aantal technieken hoe je effectiever om kunt gaan met conflicten.

Neem een stap terug

Ok, je bent boos en je wilt graag je gelijk hebben. Dat kan ik mij goed voorstellen. Bij een conflict komt het vaak voor dat er emoties zijn. Een emotie is energie in beweging. Dat is ergens door veroorzaakt, bijvoorbeeld een conflict. De kunst hier is om je emoties te stoppen. Dat kan door geestelijk (of fysiek!) een stap terug te nemen. Tel tot 10 en wordt bewust van je adem.

Dat kan ook als de ander emotioneel is. Door diep en bewust te ademen kom je in het hier en nu en zo maak je het voor jezelf mogelijk om de situatie van een ander gezichtspunt te zien en je af te vragen wat er nu werkelijk gebeurd en wat je wilt.

Tijdens een discussie (dat is namelijk vaak het gevolg van een conflict) kun je altijd een stap terug nemen. Als de emoties te hoog oploopt en je weet niet wat jij wilt of wat je moet zeggen, dan kun je de discussie stoppen. Dan moet er wel afgesproken worden wanneer je weer verder gaat praten.

Kom erachter wat de ander wil

Eigenlijk gaat het bij een conflict en de discussie niet zozeer om de persoon (de identiteit) maar om zijn of haar ideeën. Probeer dat los te koppelen door nieuwsgierig te zijn en vragen te stellen zoals “Wat wil je?” en “Waarom?”.
Lees dit artikel voor andere goede vragen. Vaak krijgt iemand al een label omdat hij of zij van een andere afdeling of kantoor is. Dan gaan we er al bij voorbaat van uit dat we weten wat hij of zij wil. Klopt dat wel? Vraag het!

Luister

Als je jouw vragen hebt gesteld, laat de ander dan uitpraten. Luister naar de stem van de ander. Als je naar de stem van iemand luistert dan ben je namelijk echt aan het luisteren en niet aan het nadenken over een weerwoord. Dat maakt het menselijker.

Vat samen wat je hebt gehoord en check of dit klopt. Zo laat je zien dat je geluisterd hebt en dat je respect hebt voor de ideeën van de ander. Dan kun je, als dat kan, op een respectvolle manier vervolgvragen stellen. Kan dat niet, omdat de ander doorgaat met geven van meer argumenten voor haar of zijn idee, blijf dan luisteren. Meer tips om beter te luisteren, kun je hier vinden.

Zoek gemeenschappelijke ideeën

We denken vaak anders over bepaalde ideeën. Om effectief uit een conflict te komen is het van belang om gemeenschappelijke ideeën te vinden. Waar ben jij het over eens met de ander? Als we teruggaan naar het conflict aan het begin van dit artikel, dan kan ik mij indenken dat zowel jij als jouw collega het project graag succesvol wilt afronden. Probeer gezamenlijke waarden te vinden. Misschien vinden jullie het allebei belangrijk dat alle details goed zijn uitgewerkt en dat de uitgangspunten kloppen. Je zult erachter komen dat het prettiger is om gemeenschappelijke zaken te ontdekken. De ander voelt zich gezien, erkend en gewaardeerd. Er is meer harmonie. Dat zal het vervolg van de discussie ook beter laten verlopen.

Hou er rekening mee dat je misschien ongelijk hebt

Vaak houden we krampachtig vast aan onze eigen ideeën. Om effectief uit een conflict te komen is het goed om rekening te houden met de mogelijkheid dat je misschien ongelijk hebt. Ik kan me voorstellen dat je dit liever niet doet omdat je dan kwetsbaar en onzeker kunt worden. Het is moeilijk om onze eigen overtuigingen en ideeën los te laten. We noemen dit ook onze “trots’ en op professioneel niveau is dit vaak niet makkelijk om nederig te zijn. Zeker niet als je een bepaalde status of expertise hebt. En toch is het belangrijk om open te staan voor de mogelijkheid dat anderen jou kunnen overtuigen. Dit is misschien wel de meest effectieve en productieve manier om met conflicten om te gaan.

Conflicten binnen een team

Als je van tevoren weet dat een bepaald project conflicten kan veroorzaken binnen een team, dan kun je het volgende doen: Laat iedereen anoniem ideeën of oplossingen op papier zetten. Zo koppel je de persoon los van het idee en komen er ook ideeën van mensen aan bod die niet vaak gehoord worden (of zich niet vaak laten horen). Dit kan voorafgaand aan een project zijn maar ook als er tijdens een project een conflict ontstaat.

Dus…

Stop met praten en begin met luisteren. Stop met de ideeën van anderen weg te wimpelen en begin om ze te overtuigen (lees hier over hoe je anderen kunt overtuigen). Stop met je zelf af te sluiten en stel je open voor anderen. Hoe? Maak contact met anderen en zoek de dialoog op.

DISC Conflictprofielen

Iedereen heeft zijn eigen manier om met conflicten om te gaan. Binnen het DISC communicatieprofiel herkennen we verschillende profielen of stijlen. Als je je bewust bent van de communicatiestijl van anderen, kun je beter begrijpen waarom ze op een bepaalde manier reageren op conflicten. Hierdoor kun je nog effectiever en productiever zijn in het omgaan met conflicten. Meer over DISC communicatie en conflictprofielen kun je hier lezen.

Hoe ga jij met conflicten om? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Ik en andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over hoe je productief met conflicten om te gaan en met plezier en effectief verder kunnen werken.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bronnen:
How to disagree productively and find common ground, Julia Dhar
Zo win je allebei in een discussie, Ben Tiggelaar

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments