Het dak gaat er af!

7 min read

Samenvatting:
Voor sommige mensen zijn de tijden onzeker, is er veel (of te weinig) te doen of is het juist helemaal niet duidelijk wat je moet doen. Dit kan leiden tot nervositeit, stress, spanning of angst. Dit artikel geeft je een zes tips voor meer rust en een heldere overzicht in alles wat je wil doen op een dag.

For English, click here.

Terwijl ik dit schrijf, gaat het dak van ons huis er letterlijk en figuurlijk af. Het is druk.

De aannemer belde me vorige week met de vraag of hij al kon beginnen met een dak opbouw. Dat is een half jaar eerder dan gepland! Ik ben er blij mee maar het betekende wel dat we eerder van vakantie naar huis moesten komen om alles voor te bereiden.

Verder zijn er nog mails te beantwoorden, trainingen voor te bereiden, afspraken in te plannen, een blog te schrijven, content maken voor sociale media en tal van huishoudelijke taken (zoals het begeleiden van de verbouwing). Dit weekend werd ik er nerveus van.

Ben jij ook nerveus, gespannen of angstig? Heb jij ook veel te doen na je vakantie? (Of juist heel weinig?) Voel je je onzeker? Overweldigd van alle input? Hieronder geef ik je een zes tips voor meer rust, overzicht, helderheid, geluk en zelfvertrouwen.

Adem

Vaak komt nervositeit of onrust door overdenken, zorgen of het idee dat je geen controle denkt te hebben. In feite gebeurt er helemaal niets anders dan een verhoogde hartslag.

Een eerste stap naar meer rust is om je hartslag weer naar beneden te brengen. Dat doe je door te ademen!

Een techniek die ik vaak toepas is de vijf seconden ademtechniek, Het wordt ook de vier seconden adem techniek genoemd of “sniper ademen”.

Je ademt in voor vijf (of vier) seconden. Dan houd je je adem in voor vijf (of vier) seconden vast en je ademt al je lucht in je longen (en buik) uit voor vijf (of vier) seconden. Daarna houd je je adem in voor twee seconden voordat je weer vijf (of vier) seconden inademt. Doe dit 20 keer en je zult ervaren dat je je rustiger voelt. Deze techniek kan helpen als je een presentatie moet geven, een moeilijk gesprek moet voeren of moeite hebt om in slaap te komen.

Praat

Het helpt goed om met collega’s, vrienden of een coach te praten over jouw nervositeit of spanningen. Vertel dan niet zozeer over de problemen maar probeer de feiten te achterhalen (is het waar?). Probeer dan oplossingen te bedenken (kan iemand anders je helpen? Kan het later? Kan het anders?). Als je blijf nadenken over het probleem, dan neig je het te overdenken en dat levert weer spanning op. Praat dus met iemand over de feiten en mogelijke oplossingen.

Schrijf

Om onrust los te laten, raadt ik je aan om erover te schrijven. Beschrijf hoe je je voelt, hoe dat komt en wat de oplossingen zijn. Moeite met schrijven? Lees dit blog over het 5 minuten dagboek. Door te schrijven laat je los en kun je er ook achter komen waar je wel en waar je geen controle over hebt.
Het kan op ieder moment gaan regenen en mijn huis heeft nu geen dak meer. Het weer kan ik helaas niet bepalen. Wel kan ik een zeil klaarleggen. Schrijven en praten helpt voor meer overzicht en helderheid.

Plan en handel

Als je tot rust bent gekomen, oplossingen hebt bedacht, plan die in en handel (onderneem actie). Bel je klant, schrijf een email of begin et een taak. Vaak zijn we overweldigd door de grootte van een taak. Voor mij is dat na zes jaar nog steeds het geval bij het schrijven van een blog. Als ik het thema en de onderdelen heb bedacht, dan ervaar ik al rust. Ook al wil ik het grootste gedeelte nog schrijven, vertalen, opmaken en publiceren.
Zoek jij meer moed om tot handelen te komen? Lees dan dit blog voor meer moed.

Zoek dingen op die jou kalm maken:

  • Maak een wandeling (in de natuur) en laat je telefoon thuis
  • Beperk prikkels (zet notificaties op telefoon en computer uit)
  • Stel acties (bijv. “ik moet die rekening nog betalen”) uit door ze op te schrijven en later te doen.
  • Luister naar muziek die jou motiveert (Hier is mijn muziek om te presteren)
  • Gebruik andere woorden zoals “uitdaging” in plaats van “probleem”, “Ik wil” in plaats van “Ik moet”. Het blijkt dat alleen maar door deze gedachte, je aderen wijder worden waardoor er meer bloed (zuurstof) door je lichaam stroomt. Je aderen vernauwen eerder bij gedachten over problemen en dingen die je moet doen.
  • Drink meer water en thee. Ik ben gek op koffie maar het helpt niet tegen nervositeit.
  • Slaap regelmatig (en neem een powernap). Ga op tijd naar bed, lees een bladzijde, adem en slaap ongeveer 8 uur.
  • Doe die dingen die jou meer geluk en vreugde brengen (hier heb ik er 100 voor je…!). Als dat er is, dan is er minder ruimte voor angst en nervositeit.
  • Neurie of zing (een mantra). Ik wordt daar altijd heel rustig van; het geeft mij helderheid, zelfvertrouwen en ik ervaar meer liefde.
  • Glimlach. Ondanks dat er de uitdaging dezelfde is, voel ik me altijd beter als ik glimlach. Een bijkomend voordeel is als anderen jouw glimlach zien, zij vaak terug lachen. Dat helpt ook mij om mij beter te voelen.

Leef jouw Waarom

Vaak worden we nerveus omdat we het gevoel hebben dat we geen controle hebben, omdat het ons overkomt of omdat we onszelf het slachtoffer voelen van al onze problemen.  Er komt meer rust en positieve energie als je dienstbaar bent en een bijdrage levert aan iets waarin jij gelooft. Dat betekent niet dat er geen uitdagingen in leven hoeven te zijn maar je weet wel waarom je het doet. Door te schrijven, een verbouwing te begeleiden en klanten te helpen met coaching en training leef ik mijn Waarom. Voor meer informatie over jouw Waarom en hoe je die kunt vinden, lees dan dit artikel.

Jouw Waarom is jouw unieke bijdrage en het effect daarvan op jouw omgeving. Het helpt voor meer rust, vreugde, richting en helderheid. Wil je die van jou of jouw organisatie ontdekken? Neem vandaag nog contact met mij op.

Wat doe jij om meer rust te ervaren? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over het vinden van rust in stressvolle momenten. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments