Het 5 minuten dagboek

4 min read

For English, click here.

-Denk jij dat het te veel tijd kost om een dagboek bij te houden?

-Ben je er niet helemaal zeker van of je dit kan helpen met je werk- of privéleven?

-Of denk je dat een dagboek alleen voor de “anderen” is?

Dit artikel geeft je een techniek om binnen 5 minuten je dagboek te vullen met waardevolle inzichten.

Veel mensen beginnen met een dagboek (notitieboek) om verschillende redenen. De voordelen variëren van los te laten, om effectiever te werken en te leven, om beter te focussen of om met meer intentie de dag te leiden. Schrijven is een manier om te reflecteren. Meer voordelen van reflectie zijn beschreven in dit artikel.

Eigenlijk zijn er veel succesvolle mensen als Tony Robbins, Napoleon Bonaparte en Benjamin Franklin die een dagboek hebben. Dit ondanks hun drukke leven.

Onlangs ontdekte ik een techniek die niet meer dan 5 minuten van je tijd in beslag neemt. . De techniek heet “het 5 minuten dagboek” en zal je enorm kunnen helpen. Ik heb het gevonden in het boek “Tools of Titans” van Tim Ferriss.

Het 5 minuten dagboek heeft 2 routines: één in de ochtend en één in de avond

Ochtend routine

  1. Als je wakker bent geworden, noteer dan 3 dingen waarvoor je dankbaar bent. Dit kan variëren van het warme bed waarin je geslapen hebt, de mensen in jouw omgeving of een activiteit die je voor later die dag hebt ingepland.
  2. Vervolgens schrijf je de drie gebeurtenissen op die deze dag een goede dag zullen maken. Dit kan variëren van het afronden van een taak, kennis te maken met iemand of het krijgen van een nieuwe baan/opdracht.
  3. Tenslotte, schrijf je op wat jouw 3 intenties (voornemens) voor die dag zijn. Voorbeelden zijn: Ik ben doelgericht, ik leef in overvloed, ik sta open voor nieuwe kansen of ik luister zorgvuldig.

Avond routine

  1. Voordat je naar bed, begin dan met het opschrijven van de 3 gebeurtenissen die ervoor hebben gezorgd dat het een fantastische dag was. Dit kan de succesvolle bijeenkomst zijn waarbij je betrokken bent geweest, het compliment dat je hebt ontvangen bij het afronden van een project, maar ook de lekkere maaltijd die je hebt gehad met vrienden of familie.
  2. Noteer vervolgens 3 dingen die vandaag voor nog een betere dag hadden kunnen zorgen. Voorbeelden zijn: ik kon rustiger zijn geweest en meer begrip voor iemand kunnen hebben of ik had nog iemand moeten opbellen.

Mijn bevindingen en een extra tip

  1. De dag beginnen te met dankbaarheid helpt mij om meer open, gelukkiger en nieuwsgierig te zijn. Mijn ervaring is dat wanneer er dankbaarheid is, er geen ruimte voor angst, zorgen of wroeging is.
  2. Door het opschrijven van wat ik had kunnen doen voor een nog betere dag, helpt het mij om te erkennen wat mis is gegaan (ik ben geneigd om dit ‘te vergeten’). Het motiveert mij ook om iets te doen (het komt dan ook vaak terug op lijst met intenties voor de volgende dag). Tenslotte helpt het mij om los te laten omdat ik de neiging heb te blijven hangen in een negatieve denkwijze na een mislukking.
  3. Wat ik tegenwoordig doe is mijn intenties op te schrijven op een post-it (of een Tesla Amazing Note) en een herinnering in te stellen op mijn smartphone. Een intentie is waardeloos als je niet bewust acties onderneemt. Herinneringen werken heel goed!

Er wordt voorgesteld om je dagboek éénmaal per maand door te nemen, en met name de gebeurtenissen die voor een fantastische dag hebben gezorgd. Ik vind dat deze oefening van groot nut is wanneer je je verdrietig of depressief voelt. Je vergeet gemakkelijk de goede dingen die die maand gebeurd zijn, de succesvolle momenten (zelfs de kleinste). Het geeft mij kracht en het vertrouwen om vooruit te gaan in dit avontuurlijke leven.

Het 5 minuten dagboek is zo eenvoudig en doeltreffend. ik nodig je uit u om het voor een maand te proberen!

Hou jij een dagboek bij? Wat schrijf je op en hoe helpt het jou? Laat het me weten in het commentaar vak hieronder. Ik kijk ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat anderen ook kunnen profiteren van dit artikel en hoe zij in vijf minuten hun dagboek kunnen vullen met waardevolle inzichten.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments