Heb jij een aapje op jouw rug?

4 min read

For English, click here.

ape-450151_1280Ik ben ervan overtuigd dat er af en toe een collega vraagt of jij een taak die hij of zij moest doen, over wilt nemen. Of, een klant vraagt jou om hulp met een extra uitdaging die hij of zij heeft. Dit probleem, last of uitdaging is een aapje. Ze nemen heel veel tijd en energie in beslag .

 

Voordat je het weet, heb je 10 van deze aapjes op jouw rug aan het eind van de ochtend.

Waarom is dit zo?

Je neemt aapjes aan omdat je niemand wilt teleurstellen door “nee” te zeggen. Het kan ook zijn dat je zó graag je werk doet dat je er gewoon niet genoeg van kan krijgen. Misschien ben je heel loyaal aan jouw bedrijf. Het kan ook zo zijn dat je iedereen wilt helpen die daarom vraagt én om aardig gevonden te worden. Je laat alles vallen waar je mee bezig was om het aapje te verzorgen (eten te geven). Je wordt een magneet voor aapjes.

Soms zijn er te veel aapjes op jouw rug en je kunt er gewoonweg niet vanaf komen, laat staan je gewone werk doen.

Herken je dit? Hier is hoe om te gaan met aapjes:

Ten eerste. Voordat je aan de werkdag begint, maak dan een lijst van taken die je die dag wilt doen en blokkeer tijd speciaal voor aapjes. Dus, wanneer iemand probeert om een aapje op jouw schouder te zetten, spreek af wanneer je hiermee aan de slag gaat.

Vervolgens, stel specifieke vragen over wat er moet gebeuren, wat jij moet doen en wat anderen kunnen doen. Luister aandachtig, toon betrokkenheid en empathie.  Misschien weet de ander helemaal niet waar hij of zij moet beginnen en is hij of zij in paniek. Help de ander om zich te kalmeren.

Zorg ervoor dat je weet wat het aapje (probleem) is. Soms wil de andere gewoon dat je luistert.

Informeer wanneer de taak af moet zijn. Check dit met je eigen tijdschema en prioriteiten. Als het kan, geweldig! Als dat niet kan, stel een nieuwe deadline voor of biedt aan dat je zal proberen om iemand anders te vinden die dit het aapje kan oppakken.

Door te zeggen: “Ik zal kijken wat ik kan doen”, beloof je nog niets. Het aapje is nog niet op jouw rug.

Vraag om hulp. Dit kan zijn van jouw collega’s, je baas of zelfs van diegene (klant) die je vraagt om deze taak te doen.

Bied hulp aan, genereer ideeën over hoe de ander zelf het aapje kan verzorgen zonder dat het op jouw rug komt.

Op basis van wat jij weet over het aapje en al jouw andere prioriteiten, kun je beslissen om voor het aapje te zorgen of om het weg te sturen.

Dat betekent, beleefd, “nee” zeggen. Leg uit wat er nodig is om de taak te voltooien en dat het niet in jouw planning en jouw eigen prioriteiten past. Je zou kunnen zeggen dat je dan iemand anders ongelukkig maakt door dit aapje op je te nemen en dat je dat niet wilt. Natuurlijk stel je de ander teleur door het aapje af te wijzen maar wees bewust van het feit dat als je “nee” tegen iemand anders zegt dat je “ja” tegen jezelf zegt!

Je zult ergens moeten beginnen om assertief te zijn en “nee” te zeggen anders vinden de aapjes jouw voortdurend. Wees beleefd en creëer begrip.

Aapjes kunnen heel storend zijn. Vooral wanneer je veel te doen hebt. Een visualisatie techniek die ik gebruik wanneer ik mijn aandacht ergens op moet richten en er veel aapjes zijn, is om een gouden kooi voor te stellen. Elke keer als een aapje mijn gedachtegang soort, neem ik het voorzichtig op en stop het in de gouden kooi. Dit helpt mij om geen magneet voor aapjes te worden.

Welke tips heb jij over hoe om te gaan met aapjes? Ik ben benieuwd en kijk ernaar uit om van je te horen!

Dank voor het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter (door hierop te drukken tweet je: Heb jij een aapje op jouw rug? Via @FreekZilvold http://tinyurl.com/zkf7oda) , Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken  zodat anderen ook kunnen profiteren van deze tips over hoe met aapjes om te gaan!

 

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marius van Vlijmen
14 September 2016 19:13

Dit is een zeer herkenbaar probleem en de oplossingen hoe er mee om te gaan spreken mij zeer aan. Met name het ‘nee’ zeggen tegen een ander is een ‘ja’ voor jezelf, is een goede oefening die snel resultaat oplevert en op de juiste manier uitgevoerd ook erg veel voldoening geeft.
Nog een methode die ik toepas is iemand zelf twee oplossingen laten verzinnen om het ‘probleem’ op te lossen. Een eigen oplossing motiveert om het ook zelf uit te voeren.