Ga voor meer compassie

Zilvold Coaching & Training Blog compassie
7 min read

Samenvatting:
In dit artikel leer je het verschil tussen empathie en compassie. Het zal je helpen te begrijpen hoe compassie kan leiden tot meer verbondenheid en geeft je manieren om meer compassie te ontwikkelen en te uiten.

For English, click here.

Een van mijn kernkwaliteiten is dat ik veel empathie heb voor anderen. Ik kan voelen wat anderen voelen en ik kan de wereld door hun ogen zien. Ik kan intuïtief begrijpen waarom mensen op een bepaalde manier handelen en ik kan anticiperen op de behoeften van anderen. Zonder veel moeite kan ik de juiste woorden vinden voor hoe iemand zich voelt. Hierdoor ontstaat er een sterke band tussen mij en anderen. Deze kwaliteit heeft me veel in mijn leven geholpen.

Lees voor meer informatie over andere voordelen van empathie mijn artikel over wat je over emphatie moet weten.

In zijn boek “De meeste mensen deugen”, schrijft Rutger Bregman over een onderzoek van neuroloog Tania Singer. Ze onderzocht wat er in ons brein gebeurt als we empathie ervaren. Het lijkt erop dat empathie uitputtend is. Het kan er zelfs toe leiden dat mensen verdrietig worden.

Dat is waar; mijn emoties kunnen worden meegesleept door die van anderen. Ik kan diepe droefheid voelen, maar ook overvloedige vreugde en geluk. Beiden kosten energie en hebben invloed op mijn humeur. Beide uitersten bestaan ​​in deze wereld, en het is aan ons om ons hiervan bewust te zijn.

Wat is compassie?

Net zoals empathie, is compassie een begrip en gevoel van iemands pijn of angst. Compassie gaat verder. Door compassie te tonen, help je het verdriet te verzachten.

Compassie vereist meer zelfbeheersing. Het is constructief en vereist een staat van onthechting van de persoon of situatie. Deze vaardigheid kun je ontwikkelen.

Rutger Bregman geeft een goed voorbeeld: als ouder wil je de angst van je kind niet voelen en in de hoek van de kamer zitten huilen (empathie). Je wilt troosten en geruststellen (compassie). Je deelt het lijden van anderen dan niet.

Compassie helpt je om het verdriet van anderen te zien en vervolgens actie te ondernemen.

Als ik hierover nadenk, realiseer ik me dat empathie veel gemakkelijker voor mij is en misschien passiever. Compassie vereist meer inspanning dan empathie. Beide kunnen resulteren in meer energie en een verheffing van de mindset. Compassie is duurzamer omdat empathie in het moment helpt en compassie helpt om met verdriet of vreugde om te gaan.

Hoe meer compassie te hebben?

Begin eerst voor jezelf

Compassie is een staat van bewustzijn. Behandel je jezelf met compassie, vriendelijkheid en eerlijkheid? Prijs je eigen successen en vergeef jezelf voor jouw fouten. Focus je ook op jouw talenten, jouw krachten en jouw kernkwaliteiten. Lees dit artikel om jouw kernkwaliteiten te ontdekken. Door meer compassie voor jezelf te krijgen, begin je compassie voor anderen te voelen, aldus Steve Barker in “Barking up the Wrong Tree.”

Wordt vrijwilliger

Door vrijwilligerswerk te doen, ontwikkel je de vaardigheid om meer compassie te hebben. Je maakt contact met anderen als vrijwilligerswerk doet. Het stelt je in staat om mensen te ontmoeten die worstelen met andere zaken van hun leven dan jij. Neem contact op met kerken (zelfs als je niet religieus bent), buurthuizen, gemeentehuizen, ziekenhuizen of bejaardentehuizen voor vrijwilligerswerk in jouw omgeving.

Moedig aan

Je kunt iemand geruststellen of troosten door hem aan te moedigen, advies te geven of de optimistische kant van de situatie te verkennen.

Empathie of compassie is geen sympathie tonen. Het is meer dan geen oordeel hebben en een mening delen over een bepaald onderwerp.

Misschien geef je er de voorkeur aan om empathie te hebben voor degenen die je leuk vindt of voor degenen die je aanspreken. Volgens Steve Pavlina in “Personal Development for Smart People” is compassie onvoorwaardelijk en is het iets dat je aan iemand geeft, ongeacht mening, religie, geslacht of ras.

Communiceer

Compassie uiten helpt me te beseffen dat we allemaal met elkaar verbonden zijn. Je kunt een e-mailgesprek beginnen met iemand anders in de wereld om erachter te komen wat jullie gemeen hebben om verbinding te ervaren.
Door zorgvuldig te luisteren, na te denken en je woorden te kiezen, kun je jouw compassievaardigheden oefenen.

Wees aardig

Je kunt willekeurige aardige daden (random acts of kindness) verrichten (koop een Caffè Sospeso) of begin met het behandelen van anderen zoals jij behandeld wil worden.
Misschien heb je in het verleden iemand onaardig of onrechtvaardig behandeld. Neem vandaag nog contact op met die persoon en kijk wat je kunt doen om het weer goed te maken.
Dit zijn allemaal daden van liefde en vergroten je gevoel van verbondenheid en compassie

Respecteer de ruimte van anderen

Soms willen mensen je niet alles vertellen als ze met zaken op het werk of thuis zitten. Zet anderen niet onder druk met jouw compassie. Als je ze vertelt dat je ze steunt en dat ze contact met je kunnen opnemen wanneer zij dat willen, zullen ze vrijer voelen om zelf contact op te nemen als dat goed voelt. En als anderen jouw hun verdriet of vreugde toevertrouwen, deel het dan alsjeblieft niet met anderen (roddelen).

Zal ik mezelf nu onthouden om empathisch te zijn? Ik denk het niet omdat ik hierdoor met zoveel mensen in contact kon komen. Misschien hebben we eerst empathie en daarna compassie nodig. Ik zal meer compassie uiten naar de mensen om me heen. Door onvoorwaardelijk compassie te uiten, ben ik minder passief en gehecht aan de negatieve of positieve emoties van anderen. Dan kan ik beginnen te helpen, zodat ze zichzelf kunnen verheffen.

Door anderen te helpen en lief te hebben, leer ik meer van mezelf te houden.

Wat is compassie? Hoe heb jij meer compassie? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van deze over compassie. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bronnen:
De meeste mensen deugen, Rutger Bregman *
Personal Development for Smart People, Steve Pavlina
Barking up the Wrong Tree, Eric Barker *

* Dit is een affiliate link. Dat betekent dat ik een kleine bijdrage van Bol.com ontvang als jij via mijn link dit boek koopt. Jij betaalt geen cent extra! 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments