Ga uit je hoofd!

5 min read

For English, click here.

Wij ingenieurs maken graag gebruik van ons hoofd. Het helpt ons gestructureerd en analytisch te denken. Ook helpt het om berekeningen te maken, te modelleren, lijstjes te maken en uitkomsten te voorspellen.

Het commando [If… then…else] is een van de eerste dingen die ik leerde met programmeren in BASIC. Dit is ook één van de commando’s in ons hoofd. Maar soms het resultaat van [else] verschillend van wat wij hadden verwacht. Dit kan frustrerend zijn. We proberen te begrijpen wat er gebeurd is. We zitten dan vast in ons hoofd.

Wat gebeurt er als ik vast zit in mijn hoofd?

Wanneer ik vast zit in mijn hoofd, is er geen creativiteit en energie loopt weg. Dit gebeurt wanneer ik in paniek ben, bang ben, mij zorgen maak of in de problemen zit. Dit kan ook gebeuren met korte deadlines, veel werk of boze klanten. Ik word kort ademend en ik maak fouten (iets waardoor ik nog meer in mijn hoofd vast blijf zitten).

Het gebeurt ook wanneer ik probeer te communiceren met iemand terwijl ik aan anderen dingen denk. We noemen dit multitasking en het werkt niet echt (probeer oefening 2 van dit artikel). Als wij vast zitten in ons hoofd, hebben we de neiging om daar te blijven. Waarom? Omdat we er zeker van zijn dat het antwoord tussen onze oren zit.

Herken je dit?

Dit artikel gaat over hoe je van je hoofd naar je hart te gaan. Als je vanuit het hart werkt, ben je in flow, je bent creatief, je bent verbonden, angst verdwijnt en “IK” verdwijnt. Ook gaat de tijd sneller en kun je daadwerkelijk genieten van wat je doet. Bovendien stroomt de energie, je werkt efficiënter, je bent productiever en gelukkiger.

Dus, wat kan je doen om uit je hoofd en in flow, in je hart te komen?

Ga naar het heden

Ten eerste, besef je dat je vast in je hoofd zit en ga weg van de overvloed aan informatie.

Doe dit doen door je bewust te worden van je ademhaling. Adem gewoon in en uit en focus op iedere inademing en uitademing. Door te focussen op je ademhaling, bent je in het heden, in het nu. Je bent in verbinding met je lichaam. Je bent niet in het verleden waar je die fout hebt gemaakt. Je bent niet in de toekomst waar de deadline is. Wees dan bewust van je omgeving: de computer, het bureau of de mensen buiten.

Een oefening om te gronden

Een oefening om in verbinding te komen met je lichaam en je hart is door te gronden. Sta rechtop, spreid je benen en buig je knieën lichtjes. Vervolgens leg je je linkerhand je linker heup met je handpalm naar beneden. Plaats nu je rechterhand voor je hart met je handpalm naar voren. Vervolgens duw je hard naar beneden met je linkerhand en met rechterhand hard naar voren. Je moet je zwaarder voelen. Als je je lichter voelt dan moet je harder duwen!

De Haka

Er is een oeroude dans van de Maori strijders uit Nieuw-Zeeland. De dans gaat over gronden, expressie, teambuilding en om contact te komen met je eigen energie.  Voor meer informatie over de Haka, om het zelf en met je team te ervaren, klik hier.

Taak voltooid!

Stel je vervolgens een van je taken voor en hoe het zal voelen zodra deze af is. Het gevoel van euforie, het geluk en de trots over dat je iets hebt afgemaakt. Je kunt ook een kleine en gemakkelijke taak doen die voldoening en vreugde zal geven.

Time out!

Neem een pauze en verander van je omgeving. Maak een wandelingetje door het gebouw, drink water drinken of ga naar buiten voor een frisse neus.

Andere dingen die je kunt doen om uit je hoofd te komen is door te sporten, kunst te maken (tekenen, schilderen, musiceren en dansen) of iets te doen voor iemand anders. Vraag of je iemand kan helpen en geef een cadeau aan een vreemdeling! Lachen helpt ook heel goed.

Reflecteer

Door te reflecteren over een situatie kunt je het loslaten en je kunt besluiten om tot actie over te gaan. Hoe te reflecteren en de voordelen van zelfreflectie kun je hier vinden.

Het kan ook helpen om met iemand (een collega of een coach) te praten over wat je in je hoofd speelt. Door erover te praten, reflecteer je ook. Dit zal je helpen om de situatie beter te begrijpen en het los te laten.

Het hart

Door te werken vanuit het hart voel je je energieker, creatiever, krachtiger, meer gefocust, vrolijker en gelukkiger. Je zult efficiënter zijn in wat je doet.

Hoe kom je van je hoofd naar je hart? Is er misschien een meditatieoefening die je doet? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Ik kijk ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel over hoe van je hoofd naar je hart te gaan.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments