Focus Aan / Uit (boekrecensie)

Zilvold Coaching & Training Blog
10 min read

Samenvatting: Dit artikel is een korte recensie van het Nederlandse boek Focus Aan / Uit van Mark Tigchelaar. Het kan je goed helpen als je moeite hebt met concentreren, meer behoefte hebt aan focus en je je vaak laat afleiden. Het legt uit wat de vier concentratielekken zijn en geeft je heel veel tips om meer gedaan te krijgen in deze wereld die schreeuwt om jouw aandacht.  

For English, click here.

Laat ik eerlijk met je zijn. Ik laat me vaak afleiden.
Misschien komt dat omdat ik een man ben die snel enthousiast wordt van de vele nieuwe dingen die op mijn pad komen.
En toch kan ik erg genieten als ik in flow ben, als ik me helemaal kan focussen op een taak. Dat geeft mij zoveel voldoening en ik zou dat graag vaker willen ervaren. Herkenbaar?

Mijn vrouw is een meester in focus. Als zij een doel heeft, dan heeft zij het vermogen om zich daar 100% voor in te zetten en zich niet af te laten leiden. Ik zie in mijn omgeving meer mensen die dat doen en ik benijd deze mensen. Eigenlijk was ik al langer op zoek naar iets dat mij zou kunnen helpen om beter te focussen. In dit en dit artikel schreef ik hoe je productiever kunt zijn en ik heb ook al eens geschreven over uitstelgedrag.

Focus Aan / Uit Mark Tichgelaar

Hoe komt het eigenlijk dat we ons laten afleiden? Mark Tigchelaar legt dat duidelijk uit in zijn boek Focus Aan / Uit. Ik ben erg blij dat ik dit boek heb gevonden. Ik heb nog nooit zo snel en zo gefocust een boek gelezen. Er stonden zoveel tips en technieken in die ik meteen kon toepassen. Het maakt me nu al erg gelukkig en ik kon niet wachten om het met je te delen.

In dit artikel beschrijf ik kort waar het boek over gaat en wat mijn grootste inzichten waren. Ook vertel ik je waarom je dit boek zou moeten lezen en voor wie dit boek is.

Wie zou dit boek moeten lezen

Laat ik daar maar mee beginnen. Dit boek is uitermate geschikt voor mensen die teveel afgeleid worden, leidinggevenden die niet toe komen aan eigen werk omdat ze constant bezig zijn hun team te helpen, mensen die tegen een burn-out aanlopen (of nu een burn-out hebben), ondernemers, mensen die in een kantoortuin werken, piekeraars, creatievelingen, mensen die het gevoel hebben dat ze constant alle ballen in de lucht moeten houden en….mensen die verslaafd zijn aan afleiding!

Mark Tigchelaar is neuropsycholoog en vertelt over 4 concentratielekken die ervoor zorgen dat je niet goed gefocust bent. De hoofdstukken worden onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek (dat voor een leek goed te lezen is). In het eerste deel van het boek worden de concentratielekken behandeld en het tweede deel is een verdieping op productiviteit, afleiding door leidinggevenden en verslaving aan afleiding.

De vier concentratielekken zijn te weinig prikkels, te veel interne prikkels, te weinig brandstof en te veel externe prikkels.

Te weinig prikkels

Je brein is een super computer en als er te weinig prikkels zijn, gaat het zich vervelen. Dan zoekt het naar afleiding. Je gaat bijvoorbeeld afdwalen tijdens een gesprek of je laat je afleiden tijdens je werk door nu.nl of Facebook.

Multi-tasken & Multi-switchen

Mark legt in dit hoofdstuk uit wat het verschil is tussen Multi-tasken en Multi-switchen. Ik heb altijd gedacht dat Multi-tasken niet goed was. Schijnt dit helemaal niet zo te zijn! Multi tasken is heel goed als je te weinig prikkels hebt. Ben je bijvoorbeeld aan het tekenen tijdens een vergadering? Hartstikke goed! Blijkbaar ben je dan beter gefocust op de inhoud van de vergadering. Het is niet bedoeling dat je dan een nieuwe indeling van je kantoor of huis tekent…

Multi-switchen doe als je tussentijds teveel wisselt tussen taken. Je maakt een taak niet af omdat je iets anders gaat doen (doordat je gestoord wordt). Je verliest tijd (en hersencapaciteit) om weer met je originele taak verder te gaan. Je komt erachter als je aan het switch-tasken bent als je je realiseert dat je meer dingen tegelijkertijd doet of als je erachter komt dat er nog een betaalvenster open staat van een product dat je wilde kopen als je ’s avonds de computer afsluit…

Zilvold Coaching & Training Blog Focus
Dit moet je volgens Mark dus niet doen omdat je daardoor focus verliest.
Wat je beter is lezen, lezen, onthouden, onthouden.

Te veel interne prikkels

Terwijl ik dit artikel aan het schrijven ben, bedenk ik me dat het wel handig zou zijn om M & M te mailen over een gesprek dat we morgen hebben. Ik realiseer me ook dat een rekening nog niet is betaald. Eigenlijk wil ik de klant nog een herinneringsmail sturen.  Ook heb ik al trek in een goede kop koffie.

Die supercomputer van ons kan zich heel goed intern laten afleiden waardoor het moeilijk wordt om je te focussen.

Entlistungsfreude

Wat te doen? Doe geregeld een brain dump en geniet ook van Entlistungsfreude. Schrijf al je ideeën en taken op. Dit zorgt voor rust. Het kost immers geen hersencapaciteit meer om iets niet te vergeten. Een absolute eyeopener voor mij was de app Braintoss. Ik heb niet altijd pen of papier bij de hand. Als er iets is dat je niet wilt vergeten, spreek het dan in. Braintoss mailt je jouw herinnering.

Routines

Routines werken ook goed om teveel interne prikkels te lijf te gaan. Hier zijn mijn gewoonten.   

Mark moedigt je aan om je aan het begin van de dag af te vragen wat je die dag moet doen om voldaan naar huis te gaan. Maak dan een top 3 van de belangrijkste taken en doe die als eerste.

Te weinig brandstof

De kwaliteit van je werk en de hoeveelheid die je kunt produceren hangt af van jouw focus. Als je moe bent door veel werk of weinig slaap, dan zal het moeilijk zijn om je te focussen.
Het is dus van belang om je supercomputer rust te gunnen en op te laden. Bijvoorbeeld door een pauze te nemen. Voor simpele taken kan dat iedere 25 minuten en voor deep focus taken kan dat iedere 90 minuten. Ontfocussen noemt Mark dat.
Dat betekent niet dat je even een filmpje kijkt op YouTube. Podcasts luisteren, sporten of mediteren (tsja, dat was nieuw voor mij…) zijn ook geen goede methoden om te ontfocussen. Je brein neemt dan nog steeds informatie op. Het is heel goed om af te dwalen, te dagdromen en uit het raam te kijken. Wandelen doet ook wonderen. En wat dacht je van een powernap?

Zilvold Coaching & Training Blog Focus
Dit was dus ook geen goede manier om te ontfocussen, ookal was de cappuccino spotgoedkoop…!

Te veel externe prikkels

Wat zorgt er bij jou voor de meeste externe prikkels? Voor mij is dat mijn telefoon. Maar het kunnen ook je collega’s, je email, je partner en kinderen zijn. Dit zijn grote concentratielekken.
Toch zijn er mogelijkheden om met deze externe prikkels om te gaan zodat je toch iets gedaan kunt krijgen. Het is van belang om tijd te reserveren in je agenda om full focus te werken en je niet te laten afleiden door prikkels. Dit hoofdstuk staat vol met praktische tips.
Een daarvan is om simpele taken te onderscheiden van moeilijke taken. De moeilijke taken doe je als je weet dat je weinig onderbroken kan worden (met de deur dicht, tussen bepaalde tijden of als je een koptelefoon op hebt). De simpele taken doe je dan als je veel onderbrekingen kunt verwachten.

Wat bij mij bleef hangen was de volgende uitspraak van Mark:

“We zien uitstellen van werktaken vaak als een gebrek aan motivatie, maar in werkelijkheid is het eerder een gebrek aan momenten waarop we ongestoord kunnen werken.”

Waarom je dit boek moet lezen

Het boek is zo geschreven dat je meteen kunt toepassen wat je hebt geleerd. Dat zorgt ervoor dat je wilt dat je begrijpt wat je aan het lezen bent en je door wilt gaan met lezen. Ieder hoofdstuk eindigt met een paar concrete tips maar als je de hoofdstukken goed leest dan ontdek je al technieken die je direct kunt toepassen.

Online kun je nog veel meer bronnen en hulpmiddelen vinden om beter te focussen. Ook kun je een online training volgen als je het boek hebt gekocht. Die zal ik binnenkort gaan volgen!

Wil je Mark horen? In de 100% Inspiratie Podcast van Thijs Lindhout vertelt hij meer over zijn boek.

Wat ga ik nu doen voor minder afleiding en meer focus? Mijn taken een label geven, maximaal 3 doelen per dag willen halen, vaker een echte pauze nemen en…de telefoon wat vaker uitzetten.    

Hoe zorg jij voor meer focus in je leven? Wat doe jij om meer gedaan te krijgen? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Ik en andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van deze recensie over het boek Focus Aan / Uit van Mark Tigchelaar .

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments