Feedback a.u.b.!

4 min read

For English, click here.

“Hé Freek, Ik heb feedback voor je!”

Dit hoor ik geregeld na een gesprek, presentatie, workshop of training. Sommige mensen ervaren feedback als kritiek en deinzen ervoor weg. Feedback zou eigenlijk een win-win situatie moeten zijn. Het idee is dat beide partijen verder komen. Zie het ook als een leermoment en zeker niet als ruzie.

Ik gebruik de volgende stappen voor het geven van feedback:

1) Toestemming

Ten eerste vraag ik om toestemming om feedback te geven.

“Mag ik je feedback geven?”

Waarom is dit belangrijk? Als je geen toestemming krijgt dan is de andere in weerstand en zal alles wat je zegt helemaal niet overkomen, laat staan aankomen. Accepteer het als de andere niet open staat voor feedback en vraag eventueel waarom of maak een afspraak voor wanneer het beter uitkomt. Natuurlijk kan je zelf ook om feedback vragen. Het is een mooie gelegenheid om te groeien en voor zelfreflectie.

2) Benoem het

Zeg wat je ziet gebeuren en wat dat voor een effect op jou heeft.

“Ik zie je dit telkens weer doen en ik weet niet precies wat van mij verlangd wordt. Ik wordt daar onzeker van.”

Belangrijk is dat je het op jezelf betrekt. “Dit doe je verkeerd en dat vind ik niet goed” is geen krachtige feedback. Een betere manier is om een kernkwaliteit van de ander te benoemen. Bij een drammerig persoon zou je een leiderschapskwaliteit (zoals resultaatgerichtheid) kunnen benoemen en hem/haar zeggen dat een specifieke opdracht drammerig bij jou overkomt waardoor je niet precies weet wat je wanneer moet doen.

3) Check

“Klopt dit?”

Daarna vraag je na of dit klopt en of de ander herkent wat je zegt. Misschien heb je helemaal niet goed begrepen wat de ander zei. Het kan ook zijn dat de ander dat helemaal niet zo bedoelde. Misschien stond hij/zij zelf onder druk om iets gedaan te krijgen. Door hierachter te komen kun je je inleven in de situatie van de andere en kun je jouw eigen conclusies herkaderen. Vaak genoeg wordt feedback vergeleken met stoom afblazen. Door je gezichtspunt te verplaatsen is er wellicht geen noodzaak om boos te worden met alle tijdrovende gevolgen van dien (uitleggen, negeren, mediation,…).

4) Oplossing

Draag een oplossing aan en vraag de ander voor input. Als je het niet weet kun je de ander vragen hoe dit in de toekomst te voorkomen.

“Wat kunnen we eraan doen?”

Belangrijk in deze fase, die alleen mogelijk is als fase 3 is afgerond, is dat jullie beiden eens zijn met de oplossing. Sterker is als jullie beiden hebben bijgedragen aan de oplossing en niet dat de ene tegen de andere zegt wat er moet veranderen. Een oplossing tegen het drammerig gedrag zou kunnen zijn dat de “drammer” eerst alle prioriteiten duidelijk heeft en pas reageert met een bepaald codewoord. “Zeg Marc, Ik heb een uitdaging met dit project, kun jij mij nu helpen (het codewoord…)?

5) Duurzaam

Zoals ik al eerder schreef, moet feedback een mogelijkheid zijn om te leren. Het is krachtiger om iemand een compliment te geven als hij/zij daadwerkelijk doet wat jullie hebben afgesproken.

“Fijn dat je dit nu zo oppakt”.

Je zou ook een moment kunnen kiezen om te bespreken wat er met de feedback is gedaan. Hoe het was om iets op een andere manier te doen en hoe kwam dat over? Als iemand ‘terugvalt’ in een oud patroon, dan kun je hem/haar daar aan herinneren of misschien een andere oplossing bedenken.

 

Nu is het aan jou. Graag ontvang ik feedback op mijn artikelen. Wat spreekt je aan, wat mis je, welke onderwerpen zou je graag willen zien? En natuurlijk, wat kan beter? Laat het me weten in het commentaar vak hieronder. Ik kijk ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel over hoe je feedback kunt geven (en vragen).

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Astrid Luciga
9 June 2017 08:28

Lieve Freek,

ik vond de artikelen gerelateerd aan je eigen ervaringen het leukst. Er zat energie, kracht en stroom in, die motiveert naar mijzelf te kijken. Dank voor je energie die je keer op keer deelt.

Hartelijke groet Astrid

Paul Walters
9 June 2017 15:54

Zinvol artikel over feedback, Freek. Heldere stappen, die iedereen in principe zo kan toepassen.

Zelf open staan voor feedback (en het af en toe ook daadwerkelijk krijgen) helpt denk ik om anderen goed en constructief feedback te kunnen geven. Nu weet ik dat iemand bijvoorbeeld best alles van muziek kan weten zonder zelf muziek te kunnen maken. Maar het omgekeerde, muziek maken zonder ook maar iets van muziek af te weten, ligt denk ik toch iets lastiger. Met een mix van een stukje kennis (bijvoorbeeld jouw 5 stappen), oefening/ervaring en enig talent kom je een heel eind; ook bij feedback geven. En, mocht een van die componenten wat minder sterk zijn, dan vang je dat op met de andere.

Zoals je op een gegeven moment een muzieknummer kunt spelen zonder de noten voor je neus -en je dus steeds meer uit je gevoel gaat spelen- ga je ook op een steeds natuurlijker manier feedback geven als je jezelf de belangrijkste stappen (de ‘noten’ , of de akkoorden / de stappen) eigen hebt gemaakt.

Misschien een idee om in een volgend blog een keer in te gaan op de rol en invloed van veel subjectievere, minder gemakkelijk meetbare factoren bij het geven van feedback, zoals bijvoorbeeld intuïtie, oprechtheid, integriteit, of op de invloed van communicatiestijl en de chemie tussen mensen.

Zo kun je tegen de één misschien straight forward -en misschien zelfs wel júist op die manier- zeggen “Kijk even mee; dit kun je de volgende keer denk ik beter zó doen”, terwijl de ander wellicht veel meer heeft aan woorden zoals “Ik heb een tip voor je die je mogelijk tijd kan besparen; mag ik je laten zien hoe dat gaat?”

Ik kijk uit naar je volgende blog!

Hartelijke groet,
Paul