Even geduld a.u.b.

geduld zilvold coaching training
4 min read

For English, click here.

Een thema dat mij de afgelopen afgelopen tijd bezighoudt is loslaten.

Geduld

Ik ben erachter gekomen dat geduld hierbij een belangrijke rol speelt. We leven in een maatschappij waar behoeftes snel bevredigd moeten worden en waar er veel impulsen zijn die vragen om onze reactie.

Kopen we nu wel of niet een product dat in de aanbieding is? Vaak is het ook nog maar voor een beperkte tijd beschikbaar. Voor ouders met jonge kinderen die nu (onbeperkte…) aandacht nodig hebben is dat een uitdaging. Net zoals de klant of baas die liever gisteren dan morgen resultaat wil zien. Maar ook als je je eigen doelen graag sneller gerealiseerd wilt hebben.

Hoe kun je in dergelijke situaties geduldig zijn?

Stap1

Een eerste stap is bewust worden van je eigen ongeduld, of die van iemand anders. Waar komt dit ongeduld vandaan? Is er een miscommunicatie geweest of is er een verwachting geschept? Zo was ik zelf erg gevoelig voor mensen die ongeduldig achter mij in de rij staan bij de kassa. Ik hoor het gezucht en gesteun of het “ge-tuh”.  Ik werd dan zelf ongeduldig en nerveus als ik niet mijn pasje of het gepaste geld snel aan de caissière kon overhandigen. Toen bedacht ik: “Wie is hier nu ongeduldig en wie is hiervoor verantwoordelijk?”. Ik in ieder geval niet! Geen reden om nerveus te worden dus.

Stap2

Een tweede stap kan zijn om na te gaan of de behoefte wel past binnen jouw doelen en waarden (zie mijn blogs geluk=dom en wensen). Is dit niet het geval, dan kun je er makkelijker afstand van nemen. In je doelen lijst moet namelijk ook staan hoe je je doel wilt bereiken (je plan) en wanneer dat moet zijn. Je weet dus wat je nog te doen staat en hoelang dat gaat duren. Komt de behoefte niet voor op de lijst met doelen dan kun je het opnemen en er een realistische deadline naast zetten. Hier kun je jezelf afvragen of überhaupt nodig hebt wat je wenst en geldt de uitspraak “wees voorzichtig met wat je wenst”. Vaak kost het ook wat….

Invloed

Het moeilijkste is om zaken los te laten waar je geen invloed op hebt. Ik wil al een tijdje graag een cursus volgen maar de gewenste data zijn vol. Ik heb gekeken naar alternatieve data en locaties en toen heb ik de wens losgelaten nadat ik telkens niets gevonden had. Zojuist krijg ik een mail met een uitnodiging voor de cursus op een voor mij zeer geschikt tijdstip.

Beloning

Tenslotte kun je jezelf (of anderen) belonen voor geduld. Dit bestaat uit een extra beloning. In de jaren 80 werd er een experiment uitgevoerd dat de “Marshmallow experiment” wordt genoemd. Kinderen kregen een koekje en werden vervolgens alleen in een kamer achtergelaten. De  volwassene beloofde een extra koekje als het kind het koekje niet had opgegeten als de volwassene terug zou komen. Op YouTube zijn hier heel veel filmpjes over te vinden. Sommige kinderen hebben geen geduld en eten na verloop van tijd het koekje op, anderen wachten geduldig en krijgen inderdaad een extra koekje. Dit wordt een uitgestelde beloning genoemd. Geduld loont!

Misschien zijn er bij jou (of je klanten) ook behoeftes die extra beloond kunnen worden als je geduld hebt. Geduld is namelijk ook loslaten. Zo kun je rust en vrede vinden.

Hoe laat jij los? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder. Ik kijk ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over loslaten.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Annelies
Annelies
30 October 2015 14:54

Dit is zo waar wat je schrijft. Dank je voor het delen van deze waardevolle inzichten!