Stop met motiveren. Inspireer of enthousiasmeer!

Zilvold Coaching & Training Blog enthousiast
7 min read

For English, click here.

Ik krijg vaak te horen dat ik mijn werk met veel enthousiasme doe en dat mensen het fantastisch vinden. Ik vind het natuurlijk fijn om te horen en ik ben dankbaar voor deze feedback. In dit artikel vertel ik je hoe je je werk met meer enthousiasme kan doen of anderen kunt inspireren. Dat is namelijk anders dan te motiveren of iets met passie te doen.

Motivatie

Om jezelf te motiveren kun je je voorstellen wat een bepaalde activiteit je kan brengen. Als ik mezelf iedere dag motiveer om een half uur te joggen dan verwacht ik dat ik daardoor fitter word, meer spieren krijg en zelfs gewicht verlies.

Dat kan ik doen door te rennen met een maatje of naar goede muziek luisteren terwijl ik jog. Motiveren is goed om doelen te behalen. Zo motiveer ik mezelf nu om 20 minuten (met behulp van een kookwekker) continu te werken en daarna mag ik een kop koffie halen en opdrinken.

Motiveren betekent om iemand in beweging te brengen om iets te doen. Voor mij is motiveren goed om kleine doelen te behalen. Het is als jezelf (of je medewerkers) een wortel voor te houden om vooruit te gaan, om een bepaald doel of ‘target’ te behalen. Het is een tijdelijke prikkel.

De vonk van inspiratie

Inspireren is beter. Inspireren komt van het Engelse “in spirit” (vergeestelijken). Je raakt geïnspireerd door iets wat iemand doet of zegt. Dat kan iemand zijn die creatief is, innovatief is of anders durft te zijn. Kunst kan mij inspireren. Deze foto hieronder van Wouter Le Duc (ik heb een originele afdruk gekocht) inspireert mij om ergens voor te staan en die dingen te doen die gedaan moeten worden en door te zetten, ook al zijn ze niet prettig.

© WOUTER LE DUC

Voor mij is geïnspireerd raken een vonk die binnenkomt en die me raakt zodat ikzelf in actie wil komen kom. Hier zijn 100 manieren om vreugde te ervaren en geïnspireerd te raken.

Net zoals motiveren is inspireren extern gedreven. Je raakt geïnspireerd door een project of uitspraak van iemand anders. Inspireren is duurzamer dan motiveren omdat mensen niet alleen aangezet worden om iets te doen (zoals bij motiveren) maar ze gaan die dingen doen omdat ze geraakt zijn en erin geloven.

De vlam van enthousiasme

En mogelijk enthousiasmeer je mensen dan ook. Dan ga je namelijk een stap verder. Enthousiasme is het vrijelijk die vonk die in je zit laten branden. Bij het uitstralen enthousiasme laat ik die vlam zien door die dingen te doen die mij energie en plezier geven. Misschien inspireer ik daardoor anderen en hopelijk enthousiasmeer ik ze. Als ik iets met enthousiasme doe dan is er geen angst, geen apathie, of verveling. Er is wel opwinding, vreugde en de tijd staat stil (of gaat juist heel snel). Het is een bron van opwinding en energie. Ik ben tijd, ik ben authentiek en ik ben in flow als ik enthousiast ben. Iets met enthousiasme doen is oneindig. Je hebt er altijd wel zin in omdat jij erin gelooft en omdat de vlam altijd branden.

Dat is iets anders dan iets met passie te doen. Ik heb passie voor piano en goede gitaarmuziek. Zelf speel ik geen van beiden instrumenten. Ik geniet ervan, het inspireert of motiveert mij om iets te doen (bijvoorbeeld te schrijven of een training te faciliteren) maar het zijn niet per se activiteiten die ik zelf goed kan doen. Bovendien wil ik niet altijd naar deze muziek te luisteren.

Hoe enthousiaster te zijn?

Hoe kun je dan meer enthousiasme hebben of die dingen met enthousiasme doen? Dat kan om die vonk binnenin je te vinden en die dingen te doen om de vlam te laten branden. Dat zijn jouw kernkwaliteiten, jouw waarden en de zaken waarin jij gelooft.

Wat je ook kunt doen is je te omringen met enthousiaste mensen en op te passen met welke informatie je tot je neemt.

Mijn enthousiasme wordt getemperd door negatieve (nieuws)berichten, boeken of films.

Wat ook helpt is om optimistisch te zijn.

Tenslotte kun je deze dingen doen om bijna altijd gelukkig te zijn.

Wat mij het meeste enthousiasme geeft is om die dingen te doen die in lijn staan met mijn waarom, mijn waartoe. Mijn Waarom is te faciliteren zodat anderen zichzelf kunnen verheffen om dingen te doen waardoor ze vreugde en liefde ervaren. Een Waarom heeft altijd een bijdrage en een effect op de wereld. Het effect van mijn Waarom is dat mensen dingen doen die hun meer vreugde en liefde brengt. Eigenlijk is dat die dingen te doen waarvoor hun vlam brandt en dat met enthousiasme te doen.

Jouw Waarom helpt je om die dingen te doen waarin jij gelooft en die voor jou een bepaald effect hebben op de wereld, al is het om mensen samen te brengen, een betere wereld te realiseren of dat mensen hun een eigen grootsheid ontdekken en leven. Voorbeelden van Waarom uitspraken vind je hier.

Het uitspreken van mijn Waarom helpt mij om enthousiast te zijn over de dingen die ik wil doen. Wil je jij ook eigen Waarom ontdekken? Dat kan! Je hebt hem al sinds je tienerjaren en vaak voel je hem wel. Het is krachtiger om hem uit te spreken in moeilijkere tijden of naar je omgeving te communiceren zodat anderen weten waarvoor jij staat. Het effect is dat je de juiste mensen (en situaties) aantrekt die samen met jou die dingen willen doen waar jullie samen in geloven.

Wij kunnen je helpen om jouw Waarom te ontdekken zodat jij ook die dingen gaat doen waar jij in gelooft. Interesse? Neem vandaag contact op voor een nadere kennismaking.

Waarvan word jij enthousiast? Wat doe jij om meer enthousiasme te ervaren? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over enthousiasme. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Thomas van Driel
Admin
6 October 2021 10:04

Nice!

Last edited 2 years ago by Thomas van Driel