Eigenschappen van een goede ingenieur

Eigenschappen van een goede ingenieur Blog Zilvold Training & Coaching
7 min read

Samenvatting: In het verleden heb ik geschreven over essentiële softe vaardigheden van een ingenieur en hoe een ingenieur creatiever kan zijn. Er volgenden boek- en filmverslagen en artikelen voor een breder publiek. Met dit artikel ga ik terug naar de basis en schrijf ik over eigenschappen van een goede ingenieur.

For English, click here.

Een paar weken terug was ik op een feestje en kwam een oude vriend tegen uit mijn studententijd. Hij zei dat ik goed bezig was. Ik voelde me gevleid, bedankte hem en vroeg hem waaruit dat bleek. “Jij werkt met ingenieurs”, zei de ingenieur.

Ik ben me er van bewust dat het hebben van een doelgroep focus geeft. Vanwege mijn ingenieursachtergrond werk ik graag met ingenieurs.

Ik moet je echter bekennen dat mijn klanten zich niet altijd aan mijn doelgroep houden. Ik realiseer me dat veel ingenieurs coaching en training ‘soft’ vinden. Ze werken liever met keiharde data en modellen. Als ze daarmee gelukkig zijn, dan is dat goed voor mij.

In mijn praktijk zie ik ingenieurs naar mij toekomen die vragen hebben over hun loopbaan of een andere functie hebben gekregen die om andere vaardigheden vraagt. Softere vaardigheden zoals sociale vaardigheden, onderhandelen, leiderschap, overtuigen of motiveren.

In dit blog ga ik terug naar de basis. Wat is een goede ingenieur? Welke eigenschappen of vaardigheden bezit hij/zij?

Specialist

Een goede ingenieur is een specialist op een bepaald vakgebied. Hij/zij houdt ontwikkelingen in het vakgebied bij. Hoe doe je dat? Door het lezen (of schrijven) van vakliteratuur, naar congressen te gaan, door lid te zijn van een professionele organisatie op het vakgebied of door aanvullende opleidingen te volgen.

Nieuwsgierig

Een eigenschap van een goede ingenieur is om nieuwsgierig te zijn en zich te af te vragen wat oorzaken zijn van bepaalde gebeurtenissen, metingen of resultaten. Dit vraagt om bewust te zijn van de omgeving door oren en ogen goed open te houden en je te laten verwonderen. Wees authentiek en ontmoet mensen op netwerkbijeenkomsten. Luister goed en stel goede vragen.

Generalist

Dit is een tegenstelling met de eerste eigenschap! Laat me je dit uitleggen. Vroeger werkte ik als geohydroloog voor een raadgevend adviesbureau. Dat betekende dat ik naast advies op het gebied van grondwater, klanten ook raadgeven op gebieden die te maken hebben met mijn specialiteit. Denk aan monitoring, geotechniek, milieu(verontreiniging) of dataverwerking. Ik was zeker geen specialist op die gebieden maar ik wist wel het nodige om klanten verder te helpen en ze in contact te brengen met de juiste collega’s of andere bedrijven.
De meeste klanten hebben namelijk een probleem en willen er zo snel mogelijk vanaf. Als jij als ingenieur ze ook verder kan helpen op andere gebieden dan je eigen gebied, dan zullen ze zeker terugkomen.
Hoe wordt je een generalist? Door nieuwsgierig te blijven!

Commercieel

Een goede ingenieur is commercieel. Dat betekent dat hij bepaalde diensten ontwikkelt. Dat kun je leren door met senior (collega’s) mee te gaan of juist een specialist van een ander vakgebied mee te nemen naar een overleg.

In mijn beleving komt een ingenieur/specialist snel ter zake. Dat is immers zijn/haar vakgebied (en voelt veilig). Probeer tijdens deze gesprekken erachter te komen welke uitdagingen/projecten de klant nog meer heeft. Dat vraagt om moed. Meer daarover kun je hier lezen. Ongetwijfeld kan jij of iemand in jouw netwerk ondersteuning bieden. Dat betekent dus ook dat je goed kunt communiceren. Lees dit artikel om beter te leren communiceren (met DISC) of dit artikel voor meer informatie over de commerciële ingenieur.

Creatief

Ingenieur komt van het Franse woord Ingénieur. De betekenis van Latijnse woord Ingenium is een kunstig bedacht werktuig. Dit betekent dat een ingenieur creatief is en met ideeën / oplossingen kan komen. Met al je kennis op jouw vakgebied heb je natuurlijk vele oplossingen voor de uitdagingen van jouw klanten. Soms vergt dat werk van jouw creatieve spier. Die kun je ontwikkelen door iedere dag 10 ideeën op te schrijven (en bijvoorbeeld te delen zoals Elon Musk dat op Twitter doet ). Lees dit artikel voor aanvullende technieken voor ingenieurs om meer creatief te zijn.

Overtuigingskracht

En dan heb je als ingenieur een geweldig idee om een probleem van een klant op te lossen. Maar dat is misschien wel duurder, tijdrovender of moeilijker. Hoe overtuig je dan jouw klant? Lees dit artikel over hoe je mensen kunt overtuigen. Dat vraagt soms moed. Daarover kun je meer lezen in dit artikel.

Discipline

Een goede ingenieur kan zich vastbijten in een bepaald onderwerp. Hij/zij heeft doorzettingsvermogen en zal niet opgeven totdat er een oplossing is gevonden. Dit vraagt om discipline, goede gewoontes en focus.

Ethische code

Een goede ingenieur houdt zich aan een ethische code en vraagt zich af of zijn advies het goede is voor zijn of haar klant, of een derde. Bijvoorbeeld het milieu. Ik heb hierover weleens interessante discussies met ingenieurs wanneer belangen zich dreigen te verstrengelen. Wellicht zal ik hierover eens schrijven maar voor nu kun je de ethische code van het Koninklijke Nederlandse Instituut voor Ingenieurs raadplegen als je twijfelt.

Erkend ingenieur

Sinds 2014 kan een ingenieur in Nederland de titel “Chartered Engineer” (CEng) of “Incorporated Engineer” (IEng) krijgen. Hiermee kun je (internationaal) aantonen wat je na je opleiding hebt gedaan aan ontwikkeling op professioneel gebied. Het is meer dan een CV of een LinkedIn profiel.
De professionele ontwikkeling is erkend door gelijkgestemden (peers) en vraagt naast competentie eisen ook om zelfreflectie (lees hier hoe je dat doet) op jouw loopbaan. Je geeft aan hoe jij je ontwikkeld hebt en hoe je je gaat ontwikkelen. Dat betekent ook welke vaardigheden en eigenschappen je daarvoor nodig denkt te hebben. Voor informatie hierover kun je terecht op deze site https://charteredengineer.nl/.

Meer eigenschappen…

Op zoek naar meer eigenschappen voor goede ingenieurs? Lees dit artikel met 8 softe essentiële vaardigheden voor ingenieurs. Of luister naar de podcasts met bijvoorbeeld Henk Nieboer, Peter Kalishoek of Erwin de Jong. Zij geven je meer tips over vaardigheden die iedere ingenieur in zijn of haar koffer moet hebben.

Actie

Wil jij een of meerdere van deze eigenschappen of vaardigheden verder ontwikkelen door coaching of training? Neem vandaag nog contact met mij op voor een intake gesprek waar we bekijken hoe ik jou of jouw team verder kan helpen.

Wat zijn volgens jou eigenschappen van een goede ingenieur? Welke mist of hoort helemaal niet thuis in bovengenoemde eigenschappen van een goede ingenieur? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Ik en andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over de eigenschappen van goede ingenieurs. Je mag delen van deze blog overnemen als je de originele bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments