EÉN tip voor betere samenwerking

Zilvold Coaching & Training
7 min read

Samenvatting: Dit artikel is speciaal voor teams die effectiever met elkaar willen samenwerken. Voor teams die de kwaliteit van samenwerking op de werkvloer willen verbeteren en een dialoog met elkaar aan willen gaan. Het artikel beschrijft het Everything DiSC Workplace® profiel en hoe dat teams en individuen kan helpen voor effectieve relaties.

For English, click here.

Een tijdje terug was ik op bezoek bij een ingenieursbureau en sprak een aantal ingenieurs over hun werk. Sinds er weer flink geïnvesteerd werd in de bouw, was hun voorraad goed gevuld met mooie projecten. Dat was wel anders geweest in de crisis. Nu hebben ze moeite met het vinden van nieuwe medewerkers maar dat was niet de grootste uitdaging die ze hadden. Wat hen opviel was dat grote (civieltechnische) projecten helemaal niet meer geleid werden door een projectteam van ingenieurs.

Ik vroeg hoe dat kwam en ze vertelden mij dat de teams nu bestonden uit mensen die afkomstig waren uit de financiële wereld, de projectontwikkeling maar ook steeds meer mensen met een bèta achtergrond zoals taalkundigen, historici en bedrijfskundigen. Deze mensen bleken veel beter te kunnen communiceren, te onderhandelen en te overtuigen.
Eén ingenieur vertelde mij wel vol trots dat ze meer betrokken worden om creatieve oplossingen te vinden.  Bijvoorbeeld een oplossing zodat een dijklichaam veel mooier en esthetischer in een landschap past.

Een ingenieur wil graag bijdragen aan een goed ontwerp en de uitvoering daarvan. Daar twijfel ik in niet aan.

Ik vind het wel jammer dat ze door hun enthousiasme voor hun vakgebied geen plaats nemen aan de ontwerptafel. In eerdere artikelen, heb ik geschreven over de essentiële vaardigheden voor ingenieurs zoals samenwerking, timemanagement, creativiteit en moed maar ook over overtuigen en communicatie.

Hoe aan tafel te komen?

Wat goed kan helpen voor betere communicatie en samenwerking zijn de Everything DiSC Workplace® profielen. Die zijn nu ook in het Nederlands beschikbaar! Het Everything DiSC Workplace® profiel is een verdieping op het DiSC Classic profiel en kan goed gebruikt worden voor een nog beter inzicht in jouw eigen voorkeur in communicatie en hoe je beter met anderen kunt communiceren. Lees dit artikel  over het DiSC communicatiemodel.

Het DiSC Workplace profiel wordt gegenereerd door een meer nauwkeurige en gevalideerde meting op 8 verschillende schalen (i.p.v. de 4 schalen van de Classic DiSC). Het Everything DiSC Workplace® profiel bevat een uitgebreid, persoonlijk rapport van 20 pagina’s. Je kunt hier een voorbeeld inzien. Verder kunnen er op basis van het assessment nu specifieke profielen worden gegenereerd voor bijvoorbeeld inzicht op het gebied van management of sales.

Stressoren en drijfveren

Wat ik erg inzichtelijk vind, is dat het rapport stressoren (wat kost mij energie) en drijfveren (wat levert mij energie op) weergeeft. Hierdoor word ik er bewuster van hoe ik beter gemotiveerd kan raken en wat ik kan doen als iets mij stress oplevert.

Als er geen beweging is, is er geen motivatie

-Steve Pavlina

Inzicht in groepscultuur

Naast een adaptief assessment die voor iedereen anders is, kan het Everything DiSC Workplace® profiel goed ingezet worden om de verschillende communicatiestijlen binnen een team in kaart te brengen en die beter te benutten. Je krijgt hierdoor inzicht in de groepscultuur. Voor sommige projecten kan het van nut zijn dat het merendeel van de leden een bepaalde communicatie profiel hebben (bijvoorbeeld consciëntieus of analytisch bij onderzoeksprojecten). Klik hier voor een voorbeeld van een teamview rapport.

Zilvold Coaching & Training DiSCVerschillende communicatiestijlen binnen een team

Jouw collega beter begrijpen

Daarnaast kun je de profielen van verschillende mensen met elkaar vergelijken. Hierdoor krijg je kun je de prioriteiten van anderen beter begrijpen. Zo krijg je de mogelijkheid om te onderzoeken wat de overeenkomsten en de verschillen zijn. Het biedt je dan ook de mogelijkheid om deze om te zetten in sterktes en verbeterpunten. Sterker nog, het vergelijkingsrapport geeft je concrete tips om beter met elkaar samen te werken. Het helpt om begrip te verhogen en werkrelaties te verbeteren. Het kan ook ingezet worden om een dialoog op gang te brengen. Klik hier voor een voorbeeld vergelijkingsrapport.

Ik geef je een voorbeeld: Uit een vergelijkingsrapport tussen mij en Anna (niet haar echte naam) blijkt dat ik eerder behoedzaam ben als het gaat om risico’s te nemen. Anna daarentegen is erg gedurfd en avontuurlijker. Een voordeel om samen te werken is dat de gewaagde ideeën van Anna soms kunnen leiden tot waardevolle verbeteringen. Een tip voor mij zou kunnen zijn om mijzelf af te vragen of de plannen van Anna daadwerkelijk te riskant zijn of dat het idee van verandering gewoon ongemakkelijk aanvoelt.

Meer verbinding

Terwijl ik dit schrijf, realiseer ik mij dat je door het DiSC model anderen beter kunt begrijpen en dat je je meer kunt inleven in de ander, dat er meer compassie en empathie ontstaat. Er ontstaat verbinding.
Naast inzicht in je eigen communicatieprofiel, helpt het DiSC model dus om mensen samen te brengen. Dit is kan helpen voor teams die al langer samen werken en op een hoger niveau willen opereren maar ook voor teams die recentelijk bij elkaar zijn gekomen. Het kan ook goed worden ingezet worden bij conflictsituaties. Zo kun je effectiever communiceren en meer vreugde en plezier hebben in de samenwerking. Dit zal ongetwijfeld leiden naar een succesvol project waarbij de succesvolle samenwerking eigenlijk een belangrijkere rol speelt.

Mijn tip: onderneem nu Actie!

Wil je ook meer verdieping in jouw eigen communicatiestijl en die van jouw team? Zodat je effectiever kunt communiceren, dat jullie effectiever zijn en plaats kunnen nemen aan de tafel van een projectteam? Doe dan nu de uitgebreide Everything DiSC Workplace® assessment en neem contact op met mij voor een mooi aanbod!

De Everything DiSC Workplace® is onder anderen beschikbaar in het Engels, Frans, Duits zodat je ook met internationale teams hiermee aan de slag kunt.

Wil je eerst een rudimentair inzicht hebben in jouw voorkeurstijl in communicatie? Doe dan deze GRATIS korte test.

Wat is jullie manier om beter samen te werken? Laat me weten in het commentaarveld hieronder. Ik en de andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, teamgenoten, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel met één tip hoe je beter kunt samenwerken.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments