Samenvatting:
Waarom overdrijven onze verhalen? Is het goed of slecht? In dit artikel deel ik een goed verhaal met je en waarom het soms nuttig kan zijn om te overdrijven, en waarom liegen schadelijk is.
For English, click here.
Zo’n 25 jaar geleden werkte ik in de nachtploeg op een boorlocatie in de Bay Area. In de oude pick-up truck van het bedrijf reed ik de snelweg af op zoek naar een plek om wat te ontbijten.
Plots weerkaatste het achteruitkijkspiegel de blauwe lichten van een politieauto. Het wilde dat ik stopte. Voor mij was het de eerste keer dat ik werd aangehouden in de Verenigde Staten, en ik zag er niet geweldig uit in mijn vuile en oranje overall. De politie kon me gemakkelijk aanzien voor een voortvluchtige. Langzaam stopte ik de wagen langs de snelweg en opende mijn raam toen de politieagent de auto naderde.
Zonder mij te begroeten, blafte hij: “Rijbewijs en kentekenbewijs!” Ik reikte langzaam naar het handschoenenkastje om mijn paspoort, rijbewijs en kentekenbewijs te pakken. Opnieuw schreeuwde de agent tegen me en beval me uit de auto te stappen terwijl hij zijn pistool op mijn hoofd richtte. Ik maakte langzaam mijn veiligheidsgordel los en opende het portier. Zodra ik uit de auto was, stopte de officier zijn pistool in zijn holster, pakte me vast en trok me tegen de pick-up. Hij zocht naar verborgen wapens en zei dat ik moest blijven staan terwijl hij de auto doorzocht en de documenten uit het handschoenenkastje haalde. Hij wilde mijn rijbewijs zien, en ik wees naar het roze document.
“Wat voor een Mickey Mouse-rijbewijs is dit?” vroeg hij me ongelooflijk. Voordat ik het rijbewijs in creditcardformaat kreeg, had ik een groot roze document dat bewijst dat ik een voertuig kon besturen. Hij kon er niet helemaal uitkomen, maar mijn paspoort en kentekenbewijs leken in orde. Er was geen reden om me een boete of een waarschuwing te geven.
“De volgende keer”, beval hij me, “houd je handen aan het stuur en zeg me dat je rijbewijs in het handschoenenkastje ligt!” En toen reed hij weg. Ik beefde en legde mijn hoofd op het stuur. Ik was geschrokken van wat er net is gebeurd. Uiteindelijk vermande ik mezelf. Ik was te opgewonden om terug te gaan naar mijn motel en te slapen, dus bleef ik zoeken naar een plek waar om 6 uur ‘s ochtends ontbijt werd geserveerd.
Een bekentenis
Ik vond het leuk om dit verhaal vaak te vertellen. Het punt is dat ik die nacht na de nachtdienst nog nooit ben aangehouden. De politieagent heeft nooit een pistool op mij gericht. In plaats daarvan vond ik wel een tent voor een lekker ontbijt en ging daarna meteen naar bed.
Het is een collega van mij overkomen op een andere tijd en plaats in de Verenigde Staten. Op de een of andere manier kreeg ik het in mijn hoofd toen ik me herinnerde dat ik op de snelweg door een slecht deel van de Bay Area reed.
Verbinding
Stel je voor dat het verhaal de volgende is:
Zo’n 25 jaar geleden reed ik naar huis van de nachtdienst op een boorlocatie. Het was vijf uur ‘s ochtends en ik zocht een plek om te ontbijten. Ik vond een geschikt etablissement en na een goede maaltijd ging ik naar mijn motel om te slapen – einde van het verhaal.
Is het een interessant verhaal? Zou je het onthouden? Een experiment van het Wesleyan College in Georgia toonde aan dat mensen zich emotioneler verbonden voelen met een verteller als ze (een beetje) overdrijven. Veel meer dan wanneer alleen feiten worden gecommuniceerd. Ik voelde de opwinding en gaf dit door aan mijn toehoorders toen ik hen vertelde dat een politieauto me midden in de nacht had aangehouden.
Tussen een goed verhaal en een hoop data overheerst altijd een goed verhaal.
-Ozan Varol
Overdrijven en liegen
Als je een verhaal over jezelf vertelt, deel je wie je bent als persoon. Ik hou van spannende avonturen, ben trouw aan mijn werk door in de nachtploeg te werken en respecteer de wet. Als je een verhaal overdrijft, zou je kunnen benadrukken wat belangrijk is in een verhaal: een detail, een emotie, een handeling of een waarde die belangrijk voor je is. Als je dan een beetje overdrijft, kan het niet veel kwaad.
Aan de andere kant kan dit tegen je werken als je botweg liegt. Mensen zullen zich minder verbonden voelen en je wantrouwen. Als je vermoedt dat iemand overdrijft (of tegen je liegt), kun je om details vragen (“Freek, wanneer heeft de politieagent zijn pistool precies getrokken? Was hij alleen of had hij een partner?”). Of je kunt het verhaal verifiëren door de politie van Oakland te bellen.
Jouw gouden momenten
Jouw Waarom is gebaseerd op verhalen. Deze gouden momenten zijn betekenisvolle ervaringen die je hebben geholpen te worden wie je nu bent. Sommige verhalen zijn nogal pijnlijk, en andere kunnen erg opwindend zijn. Een Waarom is gebaseerd op emoties, en dat geldt ook voor jouw verhalen. Als je je Waarom wilt ontdekken, wil je terug naar die emoties en een thema en de betekenis ervan vinden. Die thema’s vormen de basis van jouw Waarom.
Lees dit artikel voor meer informatie over hoe u uw Waarom kunt vinden.
Wil je je leven doelgerichter, met meer voldoening en vreugde leiden? Begin vandaag nog met het ontdekken van jouw Waarom en neem contact met mij op voor een intake! Terwijl je je verhalen vertelt, mag je een beetje overdrijven om emoties en gevoelens te benadrukken!
Heb je ooit een verhaal overdreven of een sterk verhaal verteld? Wat was de reden en wat gebeurde er daarna? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!
Tenslotte heb ik nog een kijk tip voor je. De film “Big Fish” is vol met sterke verhalen. Geniet van de magie! Misschien inspireert het jou om levendige verhalen te vertellen.
Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben dit artikel over sterke verhalen en waarom ze kunnen helpen om van tijd tot tijd te overdrijven. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.
Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!
Bron:
–Kieran McLean, Embellish the Details! (Engels)