Een simpele techniek om jouw dag (en die van een ander) beter te maken

Blog Zilvold Coaching Training
7 min read

Samenvatting:
De aanleiding van dit artikel is het boek “Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt” van Dale Carnegie. Hij beschrijft een 40-tal grondbeginselen voor een beter en gelukkiger leven door bijvoorbeeld het standpunt van een anders in proberen te zien. Mijn artikel gaat over een ander grondbeginsel: Lachen. Hoe je makkelijker echt kunt lachen en wat de voordelen ervan zijn.

For English, click here.

Twee weken geleden was de eerste “Yomu” night. Met een aantal bevriende ondernemers bespreken we iedere twee maanden een goed boek. De aanleiding was dat ik benieuwd ben naar wat andere mensen uit inspirerende boeken halen, welke technieken zij toepassen, welke werken en welke niet. Bovendien past het uitstekend binnen de activiteiten van mijn Waarom (zie mijn vorige Blog over Wat je kunt doen als je je Waarom hebt ontdekt).

Tijdens de eerste “Yomu” night (“Yomu” staat voor lezen in het Japans) bespraken we het boek “Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt” van Dale Carnegie. Dit boek heb ik al bijna 20 jaar in de kast liggen. Ik was dan ook erg blij om het boek eindelijk uit te lezen en te bespreken.

Dit artikel is geen recensie van het boek en de 40 grondbeginselen die je kunnen helpen je leven (en die van anderen) beter te maken. Het boek is eigenlijk een voorloper van heel veel zelfhulp boeken die ik de afgelopen jaren heb gelezen.

Onverwachte Feedback

Dit artikel gaat over één grondbeginsel van Dale Carnegie. Het is er een die ik de afgelopen tijd als vanzelfsprekend ben gaan beschouwen en daardoor minder toepaste. Ik hoorde meer mensen er opmerkingen over maken maar doorslaggevend was de feedback tijdens een workshop die ik laatst voor een groep studenten gaf. Het ging over de DiSC communicatiestijlen en de studenten schatten in dat ik Dominant (en Consciëntieus) was. Dat verbaasde me enorm omdat mijn voorkeursprofiel voor communicatie eerder gericht is op Invloed en Stabiliteit. Ik kwam dus bijvoorbeeld direct en serieus over terwijl ik van nature enthousiast en geduldig ben.

Lach!

In het hoofdstuk over hoe je een goede eerste indruk maakt, raadt Dale Carnegie aan om meer te (glim)lachen. Ik realiseerde mij dat ik de afgelopen tijd minder lach. Iets wat ik vroeger heel vaak (en hard) deed.

Het boek is niet zomaar een leesboek. Het is echt een boek die tot actie en handelen (implementatie) aandringt. Dale Carnegie schrijft: Daden zeggen meer dan woorden en een glimlach zegt: ‘Ik mag jou wel. Je maakt me gelukkig. Ik ben blij dat ik je zie.’

Ik ben dus meer gaan lachen en hieronder vertel ik je hoe het mij heeft geholpen.

Verbinding

Tijdens de vele wandelingen die met familie maak, ben ik meer gaan lachen naar de andere wandelaars die wij tegenkomen. Het resultaat is dat anderen heel vaak terug glimlachen of een praatje gaan maken. Ik voel mij daardoor gelukkiger en er ik ben me er weer van bewust dat er een verbinding is en dat we allemaal met elkaar verbonden zijn (zie mijn vorige blog)

Zelfvertrouwen

Als ik glimlach terwijl ik praat, voel ik me beter en ervaar ik meer zelfvertrouwen. Dit is me ook gelukt tijdens het bellen met klanten, servicemedewerkers maar ook met vrienden en familie. Misschien horen de anderen mijn glimlach door mijn stem waardoor het gesprek leuker en prettiger is.

Terwijl ik dit schrijf, belt mijn zus en ik zeg “Hallo” met een grote glimlach. Ze moet keihard lachen (terwijl ik verder nog niets heb gezegd).

Authentiek

Heb jij het ook meteen door als iemand niet echt lacht? Zie jij ook wel eens een ongemeende lach?

Als ik terugkijk naar de afgelopen maanden dan heb ik dat best vaak gedaan naar mijn familie, de kassière of de postbode die een pakketje kwam brengen. Zij hebben het meteen door dat mijn glimlach geen echte glimlach was maar een gemaakte glimlach.

Een hartverwarmende glimlach komt vanbinnen. Het lukt mij om echt te glimlachen door verbinding te maken met mijn kernkwaliteiten (zoals verbondenheid, positivisme of empathie). Ook een verandering in mindset waar ik oprecht blij ben en dankbaar ben om iemand te zien helpt. Als ik het kan voelen en oprecht kan uiten dan heeft dat een zichtbaar effect op anderen.

Geluksgevoel

Dale Carnegie moedigt je aan om een glimlach af te dwingen bij jezelf, ook al heb je helemaal geen behoefte om te lachen. Als je je gedraagt alsof je al gelukkig bent, dan merk je dat je je vanzelf al gelukkiger gaat voelen.

Kost dit toch moeite of ben je alleen? Ga dan een deuntje fluiten of neuriën. Of lees blog met 100 manieren om meer geluk en vreugde te ervaren. Ook kun je inspiratie vinden in mijn blog over hoe je bijna altijd gelukkig kunt zijn.   

Reguleer je gevoelens

Volgens de filosoof William James lijkt het alsof een handeling (actie) volgt op een gevoel, maar in werkelijkheid gaan handeling en gevoel samen. Door onze handelingen – die rechtstreeks gehoorzamen aan onze wil – te reguleren kunnen we langs indirecte weg onze gevoelens – die niet aan onze wil gehoorzamen – reguleren.

Iedereen zoekt geluk – en er is één onfeilbare manier om dat geluk te vinden. Die manier bestaat uit het controleren van je eigen gedachten. Geluk is niet afhankelijk van uiterlijke omstandigheden: het is afhankelijk van de toestand van je innerlijk.

Wees menselijker

Als je lacht dan ben je een stuk menselijker. Dat was ik dus niet toen ik zo mijn best deed om mijn lezing zo correct en serieus mogelijk te geven, zonder te glimlachen.

Het grondbeginsel van lachen draagt volgens Dale Carnegie en mijzelf er zeker aan bij dat je een gelukkiger en rijker leven (rijker in vriendschappen en geluk) kunt hebben. Door te lachen maak je jouw dag en dag en die van een ander al een stukje beter.

Hoe maak jij jouw dag (of die van een ander) beter? Wat ervaar jij als je lacht? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van deze blog over de kracht van het glimlachen. Je mag delen van deze blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bron: “Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt”, Dale Carnegie

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments