Een oplossing voor lange termijn uitstelgedrag

Zilvold coaching training blog
7 min read

Samenvatting: Er zijn veel technieken bekend over hoe om te gaan met uitstelgedrag. Het gaat dan vaak om (vervelende) taken met een deadline. Dit artikel gaat over hoe je om kunt gaan met taken die ook vervelend zijn maar geen deadline hebben. Denk aan een andere baan die je graag wilt hebben of een relatie waaraan je kunt werken.

For English, click here.

Heb jij ook zoveel taken af te handelen deze week? Misschien moet je nog een berekening af maken, een Excel sheet optimaliseren en een rapport schrijven. Of had je die offerte beloofd voor morgen?

Voor de ondernemers onder ons treedt op 25 mei de AVG in werking. Dat is een keiharde deadline waaraan je je moet houden als je met privacy gevoelige data werkt. Het is heel veel werk…

Afgelopen tijd heb ik deze taak regelmatig uitgesteld maar ik heb hem alsnog kunnen afronden.

Waarom stellen we taken uit? Misschien zijn ze vervelend, kosten ze veel tijd of is het doel onduidelijk. Vaak willen of worden we dan afgeleid door ‘het instant voldoeningsaapje’ waarover Tim Urban verteld in een uitstekende  TED Talk over uitstellen.

Als ik zo terugkijk op afgelopen week was dit aapje ook bij mij aanwezig. Terwijl ik aan mijn deadlines moest werken, zei het aapje: “Laten we eerst een Webinar bekijken”,  “ laten we eerst kijken hoe een collega dit doet”, “Het is handiger om er eerst met iemand over te praten” en “Het visum voor de eerstvolgende vakantie moet nog aangevraagd worden”. Herken je dit?

Deadlines

Tim Urban heeft het in zijn TED Talk over deadlines en non deadlines. Deadlines zijn die taken die een keiharde opleveringsdatum hebben zoals de AVG die op 25 mei ingaat, het rapport dat op een bepaalde dag ingeleverd moet worden of in mijn geval, mijn artikel dat ik op dinsdagochtend wil publiceren.

In een vorige blog geef ik je 8 tips om productiever te zijn. Dit kan je helpen om met uitstel gedrag om te gaan en aan de slag te gaan. Eigenlijk zijn het tips over hoe om te gaan met uitstelgedrag van taken met deadlines.

Non deadlines

Non deadlines zijn taken zonder deadline. Het zijn bijvoorbeeld opleidingen die je een keer wilt gaan volgen of het zoeken naar een nieuwe baan omdat degene die je nu hebt geen voldoening meer geeft. Maar het kan ook die doos op zolder zijn die opgeruimd moet worden. Wat dacht je van de relaties die je hebt? Aan sommige zou je moeten werken en misschien zou het beter zijn om anderen te beëindigen.

Deze taken hebben geen deadline en worden niet opgepakt omdat er geen stok achter de deur zit en er niemand is die ons aanspoort om deze te gaan doen. Zij zijn gevoelig voor lange termijn uitstelgedrag. Uit gemak (of luiheid) doen we maar even niets. We beloven onszelf dat we het morgen, volgende week of volgend jaar oppakken.

Tijd

Tim Urban is ook de schrijver van het Engelse artikel ‘The Tail End’. In dit artikel heeft hij mij meer bewust gemaakt van het concept ‘tijd’ in dit leven. Hij stelt dat een mens 90 jaar wordt. Dat zijn 1080 maanden, 4320 weken of zo’n 30240 dagen. Dat lijkt heel veel.

Je kunt het leven ook in belangrijke gebeurtenissen meten. Ik ben nu 45 en kan nog 45 kerstvieringen meemaken en iets minder dan 12 olympische winterspelen. Ik lees gemiddeld 10 boeken per jaar. Dus ik zal nog 450 boeken lezen.

Ik ben nu op de helft van mijn leven dus op de helft van mijn ervaringen van gebeurtenissen. Maar dit zijn ervaringen die op een vaste verdeling per jaar voorkomen en terugkomen. Sommige gebeurtenissen zijn echter niet vast verdeeld over een heel mensenleven. Mijn ouders zijn nu 73 en 74. In mijn eerste 18 levensjaren heb ik 90 procent van mijn tijd met hen doorgebracht. Uitgaande dat zij ook 90 worden, hebben we nog een kleine 20 jaar samen te leven. Op basis van hoeveel tijd die ik nu jaarlijks met hen doorbreng is dat zo’n 380 dagen. Dat is ongeveer iets meer dan de tijd die ik in 1 jaar met hen heb doorgebracht in mijn jeugd, toen ik ze iedere dag zag! Het blijkt dus dat ik nu zo’n 96% van de ouders/zoon tijd heb doorgebracht. Er is nog ongeveer 4% te gaan.

Dus, ook al ben ik pas op de helft van mijn leven, ben ik al op het einde van de tijd die ik met sommige mensen in mijn leven doormaak. Dat geldt ook voor de baan waarin je nu bevindt, de ontwikkeling die je doormaakt of de situatie waarin je je nu bevindt.

Eigenlijk hebben de non deadlines wel degelijk een datum van oplevering. Hoe ga jij daarmee om?

Een oplossing

Wees bewust van wat belangrijk voor je is in je leven (jouw relaties, jouw carrière, jouw ontwikkeling, jouw gezondheid). Behandel tijd als iets kostbaars en stel prioriteiten met wat in lijn is met wat jij wilt in het leven. Leef in het nu, en niet in het verleden of de toekomst.

Wat helpt is om te weten waarom jij de dingen in jouw leven doet en je bewust bent van jouw doel (purpose). Jouw WAAROM geeft antwoord op de vraag welke bijdrage jij levert en wat daarvan het effect is op de wereld. Als je je bewust bent van jouw WAAROM dan is het makkelijker om keuzes te maken en zaken op te pakken die in lijn zijn met jouw waarom en drijfveren. Het is ook gemakkelijker om andere taken juist te laten vallen zodat er minder taken zijn met deadlines en minder uit te stellen is. En het helpt je om van non deadlines, deadlines te maken.

Hierdoor ben je effectiever, krachtiger en gelukkiger. En…het ‘instant voldoeningsaapje’ zal er nog steeds zijn maar die zal een beperkte taak hebben voor bewuste ontspanning.

Wil je meer weten over jouw WAAROM? Lees mijn artikel over hoe je jouw WAAROM vindt.

Hoe ga jij om met non deadlines? Laat me weten in het commentaarveld hieronder. Ik en de andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel deadlines en non deadlines.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments