Samenvatting: In dit artikel laat ik je kennis maken met de levenslijn en hoe het je kan helpen om te ontdekken waar je goed in bent. Het helpt je om de rode draad in jouw leven te ontdekken zodat je makkelijker en bewuster keuzes kunt maken om beter te presteren en een gelukkiger leven te leiden. Ik heb ook een (GRATIS) blauwdruk voor je om jouw eigen levenslijn te maken.
For English, click here.
Vandaag ben jij het resultaat van de keuzes die je in het verleden hebt gemaakt. De studie die je na je opleiding hebt gedaan, het eerste contract dat je bent aangegaan om bij een bedrijf te gaan werken, de partner die je hebt gekozen en het huis dat je hebt gekocht. Ze liggen allemaal aan de basis van jouw huidige situatie.
Iedere dag weer worden we overdonderd met keuzes, op zowel zakelijk als privé gebied. En vaak worden deze keuzes door anderen gemaakt: door je baas, je collega’s, je klanten maar ook door je partner of dwingt de media (reclame!) je tot het maken van keuzes. Heel veel keuzes worden daarom onbewust of te snel gemaakt. Voor mij was dat omdat ik bang was om iets te missen (een kans) of om mensen te kwetsen.
De levenslijn
Wil je vandaag ook werken aan jouw ideale wereld van morgen? Wees dan bewust van je eigen gedrag, je dagelijkse gedachten en jouw eigen overtuigingen die je in het verleden hebt aangenomen. Dat kan door jouw rode draad in het leven te ontdekken met hulp van een levenslijn.
Ik nodig je uit om eens terug te gaan naar significante momenten in jouw leven. Zo ontdek je waar je goed in bent of wat je moet doen bij een keuzemoment. Het kan je ook helpen om jouw waarden en kernkwaliteiten te ontdekken.
De oefening is heel eenvoudig en ik moedig je aan om er de tijd voor te nemen. Wat je doet is om belangrijke gebeurtenissen in je leven te identificeren. Dit kan je diploma uitreiking zijn van de middelbare school, het begin van een nieuwe relatie, een andere baan of het verlies van een geliefde. Gebeurtenissen die een keerpunt in jouw leven waren. Momenten met veel vreugde, zelfverzekerdheid, trots, of juist teleurstelling, verdriet en frustratie.
Horizontale as
De levenslijn is een grafiek. De horizontale as stelt de tijd voor. Dit kan een jaargang of jouw leeftijd zijn. Ik raad je aan om te beginnen met het jaar of je afstudeerleeftijd. Sommige psychologen zeggen dat je kunt beginnen vanaf je 8ste levensjaar. Vanaf die leeftijd wordt je namelijk verondersteld bewuste herinneringen te hebben. Als je significante gebeurtenissen hebt vanaf 8 jaar, schrijf die dan vooral op!
Verticale as
De verticale as staat voor energie en kan hoog of laag zijn, afhankelijk van jouw ervaring tijdens deze gebeurtenis. Hoe voelde het toen je een belangrijk project succesvol afleverde en hoe was het toen je ontslagen werd?
Schrijf in de grafiek verschillende belangrijke gebeurtenissen in jouw leven en beoordeel ze op basis van energie. Noteer voor elke gebeurtenis welke activiteit (of activiteiten) je uitvoerde, met wie en waar je was. Als dat er teveel zijn, schrijf ze dan op een ander vel papier.
De volgende stap is om de belangrijkste gebeurtenissen in jouw leven met elkaar te verbinden. Zo krijg je een grafiek, jouw levenslijn.
De levenslijn van Jane
In Jane’s (fictieve) levenslijn hieronder was de oplevering van haar huis een belangrijke gebeurtenis in haar leven. Op dat moment leefde ze met haar man in Birmingham, Engeland. Ze nam veel tijd om haar visie uit leggen aan de architect en om de gemeente te overtuigen om haar een bouwvergunning te verlenen. En natuurlijk had ze heel veel overleg met de aannemer.
Een ander belangrijke gebeurtenis in het leven van Jane was haar ontslag bij het accountantskantoor waar ze al meer dan 10 jaar werkte. Het bedrijf in Londen ging niet goed vanwege verschillende rechtszaken. Die periode was buitengewoon stressvol omdat ze geen idee had van wat er van haar verwacht werd en waar het bedrijf naartoe ging. Op een gegeven moment renden zij en haar collega’s in één richting en een dag later renden ze in de tegenovergestelde richting.
Hoe een levenslijn jou kan helpen
De levenslijn kan je helpen activiteiten te identificeren die je leuk vindt om te doen, waar je energie van krijgt en waar je goed in bent. Het geeft je inzicht in jouw waarden, overtuigingen en kernkwaliteiten. Ook kan het je inzicht geven met wat voor soort mensen (en waar) je moet zijn om het beste te presteren. Dit is met name handig in tijden van nood of lage energie. In Jane’s voorbeeld heeft ze een omgeving nodig waarin ze kan communiceren met verschillende partijen en een duidelijke visie heeft op haar doelen.
De levenslijn kan je ook laten zien hoe je om kunt gaan met ervaringen waarover je verdrietig bent. Het kan je ook inzicht geven welke situaties, mensen, projecten, omgevingen of activiteiten je beter kunt vermijden om goed te presteren. Voor Jane betekent dit dat er geen onduidelijke doelen of taken voor haar moeten zijn.
Het komt erop neer dat je een bewuste beslissing kunt nemen wat je moet doen, met wie en wat niet. Zo ontdek je wat je wil en wat je echt gelukkig maakt.
Jouw eigen levenslijn
Wil je ook inzicht in de rode draad in jouw leven? Maak een levenslijn! Vul het onderstaande formulier in om een gratis blauwdruk te krijgen!
Jouw toekomst
Een extra stap is om naar de toekomst te gaan. Doe je ogen dicht en kies een moment in de toekomst. Dat kan over 5 jaar zijn maar ook over 10 jaar. Wat zie je op dat moment? Wat ben je aan het doen? Met wie ben je en hoe voel je je? Neem ook hier de tijd voor en kom dat terug naar het heden. Schrijf nu ook op wat je hebt ervaren en teken het op de levenslijn.
Als jij deze ideale wereld wilt realiseren, dan weet je wat je vandaag moet doen. Jij weet welke beslissingen je moet nemen en welke acties er nodig zijn om die wereld een realiteit te maken. Misschien moet je nieuwe vaardigheden of gewoontes leren, een andere baan zoeken of verhuizen. Jij alleen weet wat je moet doen om echt gelukkig te zijn.
Waar ben jij nu goed in? Wat moet je doen en hoe ben jij daar achter gekomen? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Ik en andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!
Hulp nodig?
Heb jij hulp nodig om erachter te komen waar je goed in bent en wat je moet doen? Ik kan je helpen. Neem vandaag nog contact met me op voor een GRATIS intake!
Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel met een GRATIS levenslijn.
Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!
Bronnen:
–Business Model You, Tim Clark, Alexander Osterwalder, Yves Pigneur, e.a.
–De vierde dimensie, Hans Peter Roel
Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!
Correct: Zo ontdek je wat je wil
Beste Ans, Dankjewel dat je dit artikel zo goed hebt gelezen en deze fout hebt ontdekt. Ik heb dit en een paar andere aangepast en hoop dat de inhoud je verder helpt.