Een blog voor meer moed

4 min read

For English, click here.

Ben jij ook onzeker of eigenlijk een beetje gespannen in de volgende situaties?

  • Tijdens een presentatie of een voordracht
  • Bij netwerk bijeenkomsten met onbekende mensen
  • Anderen overtuigen
  • Bij het brengen van slecht nieuws aan collega’s of klanten
  • Acquisitie gesprekken
  • Wanneer je je baas om loonsverhoging of een promotie wilt vragen

In dit artikel deel ik mijn persoonlijke favoriete technieken voor meer moed (lef) bij het omgaan met moeilijke situaties zoals hierboven genoemd.

GA EERST

Op een cursus die ik recent heb bijgewoond, vroeg de trainer voor vrijwilligers die iets wilden delen over waar wij aan hadden gewerkt. Ik ben niet zo enthousiast om mijzelf in een kwetsbare situatie brengen of aandacht vragen. Ik wordt altijd een beetje nerveus, vooral als niemand zich meldt. De afgelopen jaren heb ik geleerd om als eerste te gaan en er vanaf te zijn. Dus deze keer, ik ging ik als eerste en deelde mijn werk. Achteraf ik voel me vol met energie, enthousiasme en moed.

Brian Tracy’s “Eat that Frog” komt hiermee overeen. Begin de dag met de meest uitdagende taak en bel die klant, breng het slechte nieuws of neem contact op met je baas om een afspraak te maken om te praten over jouw salaris. Doe dit als eerste in de ochtend. Je zal zien dat de andere taken gemakkelijker zijn, ook al dacht je dat je daarvoor meer moed voor nodig had.

HOU VAN JEZELF

Voorafgaand aan iedere presentatie of voordracht ga naar het toilet en kijk ik in de spiegel. Ik hef mijn handen boven mijn hoofd als een kampioen, ik glimlach en zeg “Ik hou van mijzelf”. Het is mijn manier van ‘ priming’ en naast het gevoel van vertrouwen, ben ik vreugdevoller. Iets wat het publiek oppikt zodra ik op het podium kom.

In mijn vorige artikel, schreef ik over een waarderingslijst. Soms kijk ik in de map met briefjes van waardering en aanmoedigingen voordat ik begin met een uitdagende taak.

BEWEEG

Wanneer ik behoefte heb aan een aanmoediging, beweeg ik, luister ik naar muziek, dans ik of spring ik op de trampoline die wij thuis hebben. Ik vind het bovendien makkelijker om moeilijke telefoongesprek te voeren als ik rondloop. Bij het bewegen, kom ik in een actieve mindset, er komt zuurstof in mijn lichaam en ik ben meer gericht op het nu (lichaam en het hart) in plaats van het hoofd (angsten/gedachten).

MODEL

Wat zou iemand anders doen in jouw situatie? Dit kan zijn een rolmodel in jouw leven of op het werk zijn. Ik bewonder nog steeds hoe mijn eerste baas moeilijke resultaten van berekeningen in een eenvoudige begrijpelijke tabel presenteerde die iedereen kon begrijpen. Toen ik dat begon te doen was het makkelijker om mijn berekeningen te presenteren en mijn klanten overtuigen. (Lees dit artikel met andere technieken om anderen te overtuigen).

VISUALISEER

Hou het einde in gedachte. Visualiseer hoe jij het resultaat van de situatie zou willen zien. In het geval van een presentatie of een voordracht ik zou voorstellen dat mensen naar me luisteren, lachen en applaudisseren na afloop. Wees er ook van verzekerd dat dit moment (van pijn) zal verdwijnen. Morgen ben je er nog steeds en doe je andere grootse dingen.

ACTIE

Doe iets. Het probleem/uitdaging/slechte nieuws wordt groter hoe langer je wacht achter je bureau. Het zal iedere dag die voorbijgaat moeilijker worden en je zal meer moed nodig om het probleem aan te gaan. Dus, onderneem actie!

HELP

Vraag om hulp. Je hoeft het pad niet alleen te lopen! Er zijn vele anderen (collega’s & vrienden) die het eerder hebben gelopen en zij zijn meer dan bereid om je te helpen met jouw uitdaging op het werk of thuis.

Wat doe jij als je (extra) moed of lef nodig hebt om met een uitdaging om te gaan? Laat het me weten in het commentaar vak hieronder. Ik kijk ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel voor meer moed.

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iric van der Have
26 May 2017 11:42

Ja, eigenlijk onderdrukken ingenieurs vaak belangrijke kwaliteiten. Blauw (analysing) is flink aanwezig terwijl het tegenovergestelde Geel (inspiration) er niet mag zijn. Dat is meteen ook de reden waarom veel ingenieurs moeite hebben met drukke aanwezige personen omdat zij inspirerend (Geel) afkeuren. Het toelaten van alle kwaliteiten maakt een ingenieur nog succesvoller in zijn werk.
http://www.disckernkwaliteitenworkshop.nl/

Dank voor het delen Freek.
Fijne dag.