Dromen

Dreaming
12 min read

Samenvatting:
Dit artikel gaat niet over hoe je jouw droomleven kunt creëren of jouw doelen kunt realiseren. Het gaat niet over de fantasieën over hoe geweldig het leven zou zijn als …
Het gaat over die dromen die je ‘s nachts hebt en hoe ze je kunnen helpen een beter leven te leiden met meer bewustzijn van de relatie tussen de droomwerelden en deze wereld.

For English, click here.

Mijn vroegste droom die ik me kan herinneren, is van toen ik ongeveer vier jaar oud was. We woonden destijds langs een gracht in een klein dorpje in Nederland. Soms ging ik met mijn vader vissen en ik herinnerde me dat ik bang was om in het water te vallen.

Vissen met papa, ca. 1976, Oude-Wetering NL)

Op een nacht droomde ik dat ik erin was gevallen. Ik was doodsbang dat ik zou verdrinken. Ik was in paniek. Toen verscheen plotseling een oude Chinese man die me vroeg waar ik bang voor was. Ik was verrast dat ik tegen hem kon praten en dat ik niet aan het verdrinken was. We zwommen allebei weg door het water, en hebben veel vissen gezien. Die nacht besefte ik dat ik een uniek wezen ben en dat ik onverwoestbaar ben.

Het nut van dromen en droom dagboeken

Sinds mijn tienerjaren schrijf ik mijn dromen op. Er zijn veel droomdagboeken in mijn opslag.

In mijn vele dromen reis ik vaak met de auto, het vliegtuig of de boot. Er zijn prachtige steden die ik verken. Ik ontmoet oude vrienden en maak nieuwe. Ja, mijn dromen zijn als een echt avontuur.

Een aantal recente droom dagboeken

Misschien had ik dit artikel al lang geleden moeten schrijven. Het gaat over iets dat me erg dierbaar is, en ik weet niet waarom ik het zo lang voor je heb achtergehouden aangezien het me in zoveel aspecten van mijn leven helpt. Dromen helpen me te begrijpen waarom bepaalde gebeurtenissen mij overkomen; ze helpen me los te laten; het helpt me om dingen voor te bereiden en er inzicht in te krijgen. Het is een prachtige manier om jezelf te leren kennen en je bewust te worden van de verbinding tussen de droomwereld en de wereld waarin we leven.

In deze blog vertel ik je enkele verhalen over hoe dromen mij helpen, en ik geef je enkele technieken om bewuster te dromen, ze te onthouden en ze beter te begrijpen.

Dromen voor inzicht en voorbereiding

Een paar jaar geleden kreeg ik de uitnodiging om gastspreker te zijn op een evenement in Zwitserland. Alle onkosten werden betaald. Ik was vereerd en opgewonden om een ​​lezing te houden over hoe je jezelf opnieuw kunt uitvinden. Iets waarvan ik dacht veel te weten. Dus begon ik enthousiast deze lezing voor te bereiden, die 45 minuten moest duren. Ik verzamelde verhalen en technieken en werd erg opgewonden. En ik moest het presenteren in…het Duits.

Toen had ik een droom waarin ik deze lezing hield. Ik herinner me dat mensen met hun ogen rolden en me kritische vragen stelden over wat ik presenteerde. Het was een grote klap voor mijn zelfvertrouwen. De volgende ochtend begon ik mijn leidraad en de inhoud te controleren. Zeker, sommige verhalen konden beter achterwege blijven en sommige theorieën konden duidelijker worden uitgelegd. Op dat moment realiseerde ik me dat als iets niet duidelijk voor mij is, het niet begrijpelijk zal zijn voor het publiek.
Ik verfijnde de voordracht en het was een succes. Dit succes was mede te danken aan de voorbereiding en de inzichten die ik in mijn droom heb opgedaan.

Dromen om los te laten en geliefden te ontmoeten

Vorig jaar is mijn vader onverwachts overleden. Er was veel verdriet in de familie en ik ben erg dankbaar dat we een warme herdenkingsdienst hebben gehad met veel vrienden om zijn leven te vieren.
Weet je, mijn vader genoot heel erg van het leven. Hij hield vooral van goede restaurants en lekker eten. De eerste vraag die hij ‘s ochtends stelde was waar en wat we zouden eten voor lunch en het avondeten (ontbijt was niet zo zijn ding). Ik mis papa van tijd tot tijd, en ik ben erg blij hem in mijn dromen te zien. Vorige week ontmoette ik hem weer in een vreemde stad, en hij vertelde dat hij ergens een geweldig restaurant had ontdekt. Tijdens de maaltijden stelt hij me altijd veel vragen over wat er gaande is in deze wereld.
Het is mogelijk om in je dromen dierbaren te ontmoeten, zelfs degenen die er niet meer zijn.

Symbolen in dromen

Ik geloof dat iedereen een unieke droomervaring heeft. Vaak hoor ik over symbolen in dromen die een bepaalde betekenis hebben voor de dromer. Dat is waar. Ik heb symbolen zoals vogels, baby’s, gebouwen of zelfs stenen die voor mij een bepaalde betekenis hebben. Voor andere dromers kunnen deze symbolen iets heel anders betekenen en als ik zeg dat dit symbool een bepaalde betekenis heeft, kan het jou van jouw eigen waarheid onthouden.
Achter in mijn droomdagboek heb ik een hele sectie over symbolen en wat ze voor mij betekenen.

Hoe je je dromen kunt onthouden

Hoewel ik mijn dromen jarenlang heb opgeschreven, herinner ik me ze niet altijd. Ik denk dat je gek zou worden als je je alles zou herinneren! En soms ben ik te moe of te druk om mijn droom op te schrijven. De truc is om je er dan niet slecht over te voelen.

Schrijven…

Maar het komt allemaal neer op discipline. Bijna elke ochtend pak ik mijn droomdagboek en begin ik met schrijven. Eén techniek is erg nuttig als je geen idee hebt waarover je gedroomd hebt. Je begint met het opschrijven van de datum en dan “Vannacht droomde ik over…”. Negen van de tien keer herinner ik me een deel van de droom en daarna nog een deel, maar wacht! Ik verloor toen mijn mobiele telefoon (symbool!). De hele droom ontrafelt zich op papier.

De betekenis van dromen

Wat betekenen dromen? Dat moet ieder van ons zelf uitzoeken. Wat ik doe, is te beschrijven hoe ik me voelde in mijn droom en wat dat betekent. Ik was behoorlijk overstuur toen ik onlangs mijn mobiele telefoon op het vliegveld verloor terwijl ik op weg was naar Afrika. Ik probeer dan parallellen te vinden vanuit mijn droomervaring met deze wereld. Wat moet ik doen om meer bewust te zijn? In het geval van mijn verloren telefoon: het helpt me communiceren en houdt mijn reisschema bij. Ik heb geleerd dat ik meer met mensen moet communiceren en om hulp moet vragen in plaats van een apparaat te vertrouwen.

Hoe bewuster te dromen

Elke avond, voordat ik ga slapen, zeg ik een affirmatie in de vorm van: “Vanavond ga ik naar een plek waar ik kan leren of van dienst kan zijn” of “Vanavond ontmoet ik x en y om over (een probleem) te praten. “

Gisteravond zei ik tegen mezelf dat ik zou werken aan de blog die je nu leest. Ik heb een lijst met veel onderwerpen om over te schrijven. Vanavond vroeg ik me af wat nu het beste onderwerp zou zijn.

In mijn droom werkte ik in een grote stille schrijfzaal. Andere schrijvers zaten naast me. Ik weet niet wat ze aan het schrijven waren, maar op een gegeven moment vroegen ze om te delen wat ik had geschreven. We spraken over wat ik moest toevoegen of weglaten.

In het begin was ik terughoudend om mijn teksten over dromen in de droomwereld en met jou te delen. Toen werd ik er enthousiast over omdat ik zoveel over dit onderwerp te vertellen heb. Het helpt me mijn doelen te bereiken, te begrijpen wat er in het leven gebeurt en dingen los te laten. Dit stelt mij in staat om effectiever, enthousiaster en vervuld met liefde te leven.

Bescherming in dromen

Toen werd ik midden in de nacht wakker. De wind woei hard. Ik had moeite om weer in slaap te komen omdat ik zo opgewonden was over mijn droom, dat ik uit bed wilde om te gaan schrijven. In plaats daarvan, zei ik tegen mezelf dat ik me deze droom zou herinneren en ik viel weer in slaap. Ik was terug in de schrijfzaal.

Mijn schrijfgenoten drongen er bij me op aan nog één ding aan dit artikel toe te voegen: jou te vertellen dat je altijd beschermd bent in je dromen. Er kan je niets overkomen. Als je het moeilijk hebt, roep dan hulp in van je vrienden, je dierbaren of je spirituele gids.

Meer praktische tips om beter te dromen

Als je meer van mijn blogs hebt gelezen, weet je dat ik een praktische man ben. Dit geldt ook voor dromen. Ik heb je enkele tips gegeven om te dromen, dromen te onthouden en ze beter te begrijpen. Welnu, ik heb nog de volgende extra tips om bewuster met je dromen om te gaan:

  • Drink ‘s avonds geen alcohol (het vertroebelt me).
  • Zorg ervoor dat er enkele uren zitten tussen een grote maaltijd en het slapengaan.
  • Ga naar de badkamer (en doe de grote en kleine boodschap) voordat je naar bed gaat.
  • Leg pen en papier naast je bed. Soms word ik midden in de nacht wakker en schrijf ik maar één woord op. Dit woord is vaak de sleutel om een ​​hele droom te herinneren!
  • Adem kalm en langzaam (5 seconden in, 5 seconden vasthouden, 5 seconden uit, 2 seconden wachten en dan weer 5 seconden in,…).
  • Vertel jouw droom met je gezin aan de ontbijttafel. Van tijd tot tijd vraag ik mijn zoons waarover ze gedroomd hebben nadat ik ze mijn droom heb verteld. Het is een geweldige manier om de dag te beginnen. In sommige culturen in de Stille Oceaan is dit een dagelijkse routine.
  • Op vakantie gaan. Ik droom zoveel duidelijker als ik op reis ben. Misschien komt het doordat ik meer ontspannen ben en meer tijd heb om alles op te schrijven.

Dromen zijn echt en kunnen je helpen om je levensdoel bewuster te leven, effectiever en gelukkiger te zijn en meer duidelijkheid, mededogen en meer liefde te ervaren.

Als je dromen naar een hoger niveau wilt tillen, kijk dan eens op deze website. Het is in mijn hele leven van onschatbare hulp geweest.

Droom jij? Hoe herinner je je je dromen en helpen ze je in je leven? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over dromen. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Albertha
Albertha
17 November 2020 18:45

Meestal herinner ik wel wat ik gedroomd heb,en soms schrijf ik het op,omdat ze zo absurd zijn dat ik er geen touw aan vast kan knopen,ik zie ook veel mensen,die niets met elkaar te maken hebben in situaties die ik niet kan verklaren.