Dit wil jij echt NIET!

Zilvold Coaching & Training Blog
5 min read

For English, click here.

Samenvatting: In eerdere artikelen schreef ik over hoe je kunt omgaan met groepen die in de weerstand zitten. Dit artikel gaat over individuen die in de weerstand zitten en hoe je deze mensen kunt helpen om snel een bewuste keuze maken om actief mee te doen of iets anders te doen.

Af en toe vragen we tijdens Waarom workshops of mensen willen gaan staan als een bewering waar is voor iemand. Dit brengt energie in de zaal.
Een voorbeeld van zo’n vraag is: “Ga staan als je in Nederland bent geboren”.
Laatst vroegen Marius en ik: “Ga staan als je hier wilt zijn”. Tot onze verbijstering ging de helft van de groep staan. De andere helft wilde liever iets anders doen dan ontdekken hoe hun Waarom hen kan helpen bij het nemen van beslissingen, bij relaties of hun carrière.

Wat Marius en ik hadden moeten doen is om deze mensen de keuze te geven om actief mee te doen of de zaal te verlaten. Dat was niet gebeurd en daarom was deze workshop een minder groot succes dan andere workshops.

Het liefst werk ik met mensen die gemotiveerd zijn, open staan voor veranderingen verantwoordelijkheid nemen en bewust zijn van zichzelf. Zo niet, prima, maar ga dan iets anders doen.
Het is natuurlijk wel makkelijk om alleen maar samen te werken met gelijkgestemden en deelnemers die actief meedoen. Niet alle groepen zijn zo. Er zijn altijd wel mensen die in de weerstand zitten. Dan is het te gemakkelijk om deze mensen weg te sturen.

Mindset

Het gaat namelijk om de mindset om actief mee te doen en iets nieuws te leren. Mijn intentie is om het een volgende keer anders te doen als deelnemers in de weerstand zitten.

Weet je, ik herken die weerstand.

“Daar staat weer zo’n enthousiaste, positieve trainer. Het is wel leuk, maar wat heb ik eraan? Er zijn nog zoveel andere belangrijke zaken af te ronden. Ik wil dit niet. Ik heb er gewoon geen zin in.”

Heb jij dat ook wel eens gedacht? Ik wel! Al vanaf mijn tienerjaren ben ik naar workshops en trainingen geweest over persoonlijke ontwikkelingen en ik herinner me dat ik vaak wazig naar mijn gymschoenen keek en vragen van de workshop facilitator ontweek.

Wat ik ontdekte was dat ik zelf meer vreugde, energie en enthousiasme had als ik wel mee deed. Zeker als ik toepaste wat ik leerde. Sterker nog, het heeft me de persoon gemaakt die ik vandaag ben.

Het ging erom mijn eigen mindset te veranderen van gesloten naar open. Dat betekent dat ik bewust een keuze maak om mee te doen en mijn voordeel eruit haal. Zo ervaar ik meer vreugde, zekerheid, energie, verbinding, voldoening en liefde. Ik gun deelnemers deze ervaring ook, dus ga ik ze in het vervolg explicieter uitnodigen om mee te doen en hierover binnen 5 seconden een beslissing te nemen.

De 5 seconden regel

Onderzoek van neurowetenschapper Antonio Demasio heeft uitgewezen dat wij 95% van onze beslissingen nemen op basis van ons gevoel. Zodra je voor een beslissing staat dan weet je vaak al wat je zou moeten doen. Het gevoel en de emotie zijn al duidelijk.
Wat er vervolgens gebeurt is dat jouw gedachten actief worden en argumenten voor en tegen bedenken. Je twijfelt. Dit en angst voor het gevolg houden je tegen om een beslissing te nemen. Mel Robbins is de bedenker van de “The 5 Second Rule”. Zij moedigt je aan om naar je innerlijke wijsheid (die het eigenlijk toch al weet) te luisteren en binnen 5 seconden in actie te komen. Jouw emoties of gevoelens kun je namelijk moeilijk controleren. Jouw gedachten wel.

Ga!

Dus als je tijdens een vergadering iets wilt zeggen, je eigenlijk een potentiële klant moet bellen, je naar de sportschool wilt of eerder zou moeten opstaan, stel het dan niet uit. Zeg ook niet tegen jezelf dat het moment nog niet de juiste is. Het is nooit het juiste moment om een moeilijk gesprek aan te gaan. Daarom is de 5 seconden regel een goed hulpmiddel tegen uitstelgedrag. Tel actief af van 5 naar nul en ga dan, of niet. Doe het wel of niet. Wil het of wil het niet. Het zal je helpen om in actie komen en zelfverzekerder te worden.

Disclaimer

Er is wel een disclaimer voor deze regel. Doe het niet als je een hypotheek gaat afsluiten, voor een grote zakelijke beslissing staat of als je met een glas op wilt gaan rijden (doe dat nooit) …

Hoe maak jij keuzes?  Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Ik en andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Wil je meer leren over het maken van keuzes? Kom naar de workshop Help wat moet ik kiezen op 21 januari 2020 of bekijk vooraf een Webinar!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van deze over weerstand, mindset en het maken van keuzes.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Voor meer informatie:
Lees het boek “The 5 Minute Rule” van Mel Robbins of luister naar de Podcast met haar en Lewis Howes.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments