De vrouw en het schilderij

De vrouw en het paard
6 min read

For English, click here.

Om deze blog te beluisteren, klik hier.

Er was eens…

Er was eens een eigenaar van een parketbedrijf. Ieder jaar kwam hij bij een oudere dame langs om haar mooie houten vloer te onderhouden. Soms moest de vloer gewoon schoongemaakt worden en worden voorzien van een waslaag. Meestal zou het werk niet langer hoeven duren dan een paar uur. Een klus dat gemakkelijk gedaan zou kunnen worden door een van zijn medewerkers. Toch ging de eigenaar van het parketbedrijf ieder jaar persoonlijk langs om de vloer te onderhouden. Het was een bijzondere vloer met een visgraat structuur en ook waren de gesprekken met de oude dame erg prettig. Zo bleef de man altijd langer dan nodig was. En ieder jaar hadden ze het over het bijzondere schilderij dat aan de muur hing. Het was een oud schilderij met een paard erop afgebeeld. De man was zelf een amateur kunstschilder en vond het een prachtig schilderij. En ieder jaar zei de man dat het schilderij nog mooier zou zijn als het gerestaureerd was. Zelf had hij nog nooit een schilderij gerestaureerd maar hij zou dit graag willen leren.

Verdrietig nieuws…

Het daaropvolgende jaar was het weer tijd om een afspraak te maken om de vloer van de oude dame te onderhouden. De man probeerde contact met haar op te nemen maar dat lukte steeds niet. Op een dag kwam er een vrouw zijn showroom binnen gelopen. Zij introduceerde zichzelf en zij bleek de dochter van de oude dame te zijn. “Ik heb verdrietig nieuws voor u”, zei ze. Ze vertelde dat haar moeder was overleden. De vrouw naar de eigenaar van het parketbedrijf toegekomen omdat zijn naam voorkwam in het testament van de oude dame. Het schilderij met het paard was namelijk aan hem geschonken. De voorwaarde was wel dat de man het schilderij moest restaureren. Iets wat hij tot op die dag nog steeds nooit had gedaan. Hij condoleerde de vrouw met haar verlies en dankte haar voor haar komst.

De daaropvolgende maanden begon hij met het schoonmaken en repareren van het schilderij. Iets wat hij leerde door het internet af te struinen, video’s op YouTube te bekijken en heel voorzichtig te werk te gaan.

Op een dag was hij klaar met zijn werk en het schilderij was nog veel mooier geworden. Ongetwijfeld was het schilderij waardevol en zou het veel geld opbrengen als hij het zou verkopen.

Een beter idee!

Hij had echter een beter idee. Hij belde een bevriende ondernemer op en nodigde hem uit voor een kop koffie en om hem het schilderij te laten zien. De bevriende ondernemer was erg bekend in de stad waar zij beiden woonden. Hij deed veel voor de stad in de vorm van sponsoring en vrijwillige bestuurlijke functies voor sociale projecten. Ook was de bevriende ondernemer een groot liefhebber van paarden. Hij had zelf een paard en reed er regelmatig op.

Toen de bevriende ondernemer het schilderij met het paard zag was hij meteen geraakt door de schoonheid van het kunstwerk. Hij wilde het dolgraag hebben en vroeg hoeveel het moest kosten. “Niets”, antwoordde de eigenaar van het parketbedrijf. “Jij doet zoveel voor deze stad. Ik wil jou daarvoor bedanken en geef je graag daarvoor dit schilderij.”

Natuurlijk was de bevriende ondernemer ontzettend blij met dit geschenk.

Wat er verder is gebeurd en waar het schilderij nu hangt, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat dit een waargebeurd verhaal is. Een vriend vertelde het mij laatst en ik was erg van onder de indruk.

Een geschenk vanuit het hart

Het verhaal laat zien wat de waarde is van een geschenk dat vanuit het hart wordt gegeven. Een dergelijk geschenk kun je namelijk niet voor jezelf houden. Je moet het doorgeven. Mijn ervaring is dat dat als je dit doet, er meer geschenken naar je toekomen. Dat hoeven geen geschenken in klinkende munt te zijn maar kan ook een bijzondere ontmoeting zijn, onverwachte hulp, een ontdekking of een kans. Een belangrijke voorwaarde is dat je iets geeft zonder er iets voor terug te verwachten.

Waarom geven?

Ik ervaar ontzettend veel plezier en vreugde van het geven. Ik voel dat ik leef als ik geef. Door te geven kun je jezelf ontwikkelen. In je werk kan het zijn door iets extra’s te doen voor je klant zoals ik in mijn artikel schrijf over hoe je meer service gericht kunt zijn.  Ik doe dat bijvoorbeeld door mijn ideeën en ervaringen met jou te delen in mijn artikelen. Dit omdat ik ervan overtuigd ben dat ze ook van waarde kunnen zijn voor jou. Zo is het heel gemakkelijk om iemand een compliment te geven. Je kunt ook geven door tijd voor iemand te nemen en te luisteren. Hoe? Lees mijn artikel met tips om beter te luisteren.

Herken je dit? Heb je ooit een cadeau gekregen dat je hebt doorgegeven? Hoe voelde dat? En wat was het effect? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Ik kijk ernaar uit om van je te lezen!

Ik moedig je aan om de aankomende tijd iets te geven, een extra onverwachte dienst te leveren of iets te doen zonder er iets voor terug te verwachten. Laat me weten wat dat was en hoe dat ging.

De eerste 3 reacties krijgen van mij een cadeau. Iets wat ik heb gekregen en graag wil doorgeven.

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij ook kunnen profiteren van dit inspirerend verhaal over een geschenk vanuit het hart.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments