De voordelen van een duurzaamheidssessie

5 min read

For English, click here.

Deze week had ik een duurzaamheidssessie met Francis. Met haar had ik een half jaar geleden een coaching traject afgerond. Een duurzaamheidssessie is een gesprek en maakt onderdeel uit van de coaching voor al mijn klanten. Het is een evaluatie van de duurzaamheid van een coaching traject. Natuurlijk ben ik benieuwd wat er van de coaching is bijgebleven. Maar voornamelijk ben ik benieuwd hoe het met de coachee (klant) gaat. Vaak hebben wij een aantal maanden intensief samengewerkt en hebben we diepe dalen en hoge pieken gezien.

In dit artikel geef ik een aantal voordelen van een duurzaamheidssessie aan de hand van het coaching traject van Francis. Dat is niet haar eigen naam en ik heb toestemming gekregen om te schrijven over haar casus.

Bewustwording

Een duurzaamheidssessie helpt om bewust te worden van de veranderingen die in gang zijn gezet na het einde van het traject. Vaak zijn nieuwe kernkwaliteiten ontdekt en ingezet om bepaald gedrag of belemmerende overtuigingen van de coachee te veranderen. Hierdoor kan er meer vanuit eigen kracht doelen behaald worden.

In de sessie vertelde Francis  dat ze moeite had om al haar kernkwaliteiten te herinneren en deze bewust in te zetten als dat nodig was. Een aantal van de kernkwaliteiten zijn al van nature aanwezig andere in mindere mate. Bij Francis is de kernkwaliteit behulpzaamheid sterk aanwezig. Ook kan ze doelgericht, efficiënt en snel werken. In het gesprek vertelde ze over haar neigingen om alles te laten lopen zoals het gaat. Om te voorkomen dat ze onderuit en passief op de bank gaat liggen, kan ze de haar kernkwaliteit doelgerichtheid inzetten.

Coachsessie

Francis vertelde ook over haar moeite met de keus voor een carrière switch en de financiële onzekerheid die daaruit kan volgen. Ze is een computer programmeur en wil graag meubels gaan maken.

In deze sessie ben ik met Francis gaan kijken wat haar opties zijn als het tegen valt om rond te komen van het maken van meubels. Ze heeft een aantal ideeën geopperd om inkomen te genereren. Dat geeft haar rust en zekerheid. Zo is de duurzaamheidssessie ook een extra coachsessie geworden.

Viering

Een duurzaamheidssessie is niet zomaar een moment om bij te kletsen. De initiële coachvraag komt op tafel en er wordt gekeken welke stappen er gezet zijn. Belangrijk is om stil te staan bij de genomen stappen, deze te erkennen en successen te vieren.

Aanmoediging

Francis had stage gelopen bij een meubelmakerij maar dat was geen succes. Nu weet ze bij wat voor type bedrijven ze het liefst wil werken. Deze week neemt ze nog contact op met een ander bedrijf, waar een goede ‘click’ was. Daar was een mogelijkheid om stage te lopen naast haar opleiding meubelmakerij. Zo is de duurzaamheidssessie ook nog een aanmoediging geweest om nog een stapje te zetten naar haar ideale leven. Je hoeft geen grote stappen te zetten, met kleine stapjes lukt het ook. Als je ze maar neemt!

Wake-up call

Francis had in het coaching traject een collage gemaakt van haar ideale wereld. Die collage ligt nu in een la. Ik vroeg haar wat er ook alweer op de collage stond afgebeeld. Toen ze dat vertelde, begonnen haar ogen te stralen. Ze herinnerde zich weer dat zij sterk visueel ingesteld is (beelden) en minder auditief (geluiden) of kinesthetisch (gevoel). Voor haar was deze realisatie dat een wake-up call om haar collage vaker te bekijken en hardop uit te spreken wat ze aan het doen is in haar ideale leven.

En zo heeft deze duurzaamheidssessie haar geholpen om genomen stappen te erkennen en haar te herinneren aan haar ideale leven. Ook was het aanmoediging om stapje voor stapje verder te gaan naar op haar reis.

Wat doe jij om er zeker van te zijn dat je de volgende stap neemt en dat coaching duurzaam is? Wat waarborgt dat je je houdt aan nieuwe routines om je doelen te behalen? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Ik kijk ernaar uit om van je te lezen!

Wil jij ook graag profiteren van een duurzaamheidssessie en wil je meer weten hoe coaching jou kan helpen om met jouw keuzes, volgende stappen, uitdagingen of hoe met belemmeringen om te gaan? Neem contact op voor een vrijblijvende intake!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel over het nut van een duurzaamheidssessie na een coaching traject.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments