De kracht van momenten (boekrecensie)

de kracht van momenten zilvold blog boek recensie
8 min read

Samenvatting: Dit artikel is een recensie van het Engelstalige boek “The Power of Moments” van Chip en Dan Heath. Het helpt je momenten te herkennen en die in krachtige momenten om te zetten. Het resultaat is een leven met meer vreugde, doelgerichtheid, empathie en betekenisvolle verbindingen.

For English, click here.

Wat zijn bijzondere momenten in jouw leven? Waarschijnlijk de dag dat je afstudeerde aan de universiteit, de eerste dag van je eerste baan, de dag dat je een promotie kreeg, de dag dat je een project met succesvol hebt afgerond, de dag waarop je je partner hebt ontmoet of de dagen waarop je kinderen werden geboren.

Ik weet zeker dat je vergelijkbare speciale momenten in je leven of op het werk hebt. De meeste mensen die ik ken, kunnen 10 tot 20 speciale momenten in hun leven opnoemen.

Zou je graag meer van deze krachtige momenten willen ervaren? The Brothers Chip en Dave Heath hebben vele levensbepalende en krachtige momenten bestudeerd en zijn erachter gekomen dat deze momenten een tot vier van de volgende momenten bevatten: momenten van verheffing, trots, inzicht en verbinding.

power of moments book review blog zilvold

In hun boek “The Power of Moments” (voorlopig alleen in het Engels beschikbaar) beschrijven ze deze momenten zodat je ze beter kunt herkennen en gebruiken om meer krachtige momenten te maken.

Momenten van verheffing

Momenten van verheffingen (hoogtepunten) zijn momenten die ongewoon zijn zoals verjaardagsfeestjes, toespraken of acties zoals een spontane reis. Je voelt daardoor vrolijk, energiek, verbaasd en gemotiveerd.

Een manier om dergelijke hoogtepunten te creëren is om het script te verbreken, zoals het beëindigen van een leiderschapsvergadering na 5 minuten om deelnemers surflessen te laten nemen. Een andere manier zou kunnen zijn om je dag om te keren en ‘s morgens met het diner te beginnen.

Momenten van trots

Dan zijn er momenten van trots. Ze heffen ons ook boven het alledaagse. Momenten van trots kunnen geweldige prestaties zijn, zoals het krijgen van een promotie. Ze laten ons op ons beste zien: bij het krijgen van herkenning, als we uitdagingen overwinnen en moed tonen.

Je kunt meer momenten van trots creëren door meer betekenisvolle mijlpalen toe te voegen aan je leven en moed te oefenen. Je kunt ook mijlpalen ontdekken die onopgemerkt hadden kunnen blijven. Ik heb onlangs berekend dat ik meer dan duizend mensen heb getraind met één van mijn workshops. Een hele mijlpaal waar ik trots op ben.

Momenten van inzicht

Er zijn ook momenten van inzicht. Ze leveren realisaties en transformaties op. Een manier om inzicht te krijgen in de effecten van je acties is door te reflecteren of met de hulp van een mentor of coach.

Zoals de gebroeders Heath zeggen, moeten we ons ‘stretchen’ om momenten van inzichten te produceren. Je zou dit kunnen doen om te beginnen met een uitdagende taak; iets dat je nog nooit eerder hebt gedaan. Je hoeft niet per se succesvol te zijn. Het doel is om te leren.

Momenten van verbinding

Tenslotte zijn er momenten van verbinding. Ze binden ons met anderen. Deze momenten zorgen voor een verenigd, erkend, warm en empathisch gevoel. Onder anderen heb je hiervoor een gedeelde ‘purpose’ of doel nodig.

Het antwoord van een conciërge van een ziekenhuis op een vraag waarom hij de vloer dweilt is opvallend. Natuurlijk antwoordt hij “om geld te verdienen” en “omdat mijn baas dat zegt”. Nadat hij herhaaldelijk vragen heeft beantwoord over waarom hij zijn werk doet, komt hij tot het besef dat hij bijdraagt ​​aan de gezondheid en het geluk van patiënten. Dit is een krachtig inzicht in de bijdrage van zijn werk aan het collectieve doel van het ziekenhuis.

Relaties

Er is meer verbinding wanneer er diepere relaties zijn. Dit gebeurt wanneer mensen responsief, begripvol en zorgzaam tegenover elkaar zijn. Je kunt dit doen door betekenisvolle vragen te stellen (naast deze vragen). Een van de beste vragen om een ​​relatie te verdiepen, is door simpelweg te vragen:

“Wat is belangrijk voor jou?”

Alleen en samen creëren deze bovengenoemde momenten krachtige momenten. Het resultaat is een leven met meer vreugde, doelgerichtheid, empathie en betekenisvolle verbindingen. Het is aan jou om ze te creëren.

De andere momenten …

En natuurlijk zijn er andere momenten. Momenten van verdriet als je een dierbare of geliefde verliest. Of wanneer je een traumatische ervaring hebt gehad. Dit boek biedt ook inzichten over hoe om te gaan met verlies en wat je kunt leren van dit soort momenten.

Na het lezen van dit boek hopen de gebroeders Heath dat je alert blijft op bijzondere momenten en wat deze jou te bieden hebben.

Wat ik er niet goed vond en waarom je het niet moet lezen:

Ik was opgewekt maar ook behoorlijk bedroefd toen ik dit boek uit had. Ik wilde meer. Meer geweldige momenten om me te inspireren om geweldige, krachtige momenten voor mezelf te creëren.
Dit boek moet je zeker niet lezen als:

  • je ervan overtuigd bent dat het leven gewoon ‘gebeurt’
  • er al te veel krachtige momenten in je leven zijn
  • je de alledaagse vlakheid van je werk en leven hebt geaccepteerd

Wat ik goed vond het en waarom je het moet lezen:

Het is goed geschreven en heeft een duidelijke structuur. De theorie over de krachtige momenten wordt geïllustreerd door geweldige verhalen die blijven hangen. Een goed voorbeeld is het verhaal van het vergeten knuffeldier dat resulteerde in een moment van verheffing doordat het personeel van het hotel het script wist te doorbreken.

Het laat zelfs een geweldige klantenservice van het personeel zien. Zij vonden een vergeten knuffel van één van hun gasten. Natuurlijk was de jonge eigenaar verdrietig en zijn ouders verzekeren hem dat de knuffel giraf het goed maakte en zijn vakantie wilde verlengen. De ouders belden het hotel en het personeel ging ermee akkoord om mee te spelen dat de giraffe inderdaad nog op vakantie was. Als bewijs stuurde het personeel een brief samen met foto’s van het knuffeldier dat genoot van zijn verblijf in het hotel. Voor het hele verhaal, klik hier om het te lezen of hier om het te zien (beiden in het Engels).

Daarnaast bevat het boek nog meer hartverwarmende en verbazingwekkende verhalen om de kracht van momenten te illustreren.

Het maakt je bewust van die gelegenheden in het leven en hoe je dit kunt omzetten in krachtige momenten. Het helpt je ook om verbindingen te maken met de mensen die je ontmoet door zinvolle vragen te stellen.

Ook bevat het samenvattingen na elke sectie. Dit helpt om snel een herhaling te krijgen van de belangrijkste elementen uit een sectie van het boek.

Naast verhalen bevat het boek casestudy’s over hoe je de theorie kunt toepassen in het dagelijks leven, in je carrière of in je bedrijf. Er is een goed voorbeeld van hoe een traditioneel Chinees restaurant zichzelf opnieuw kan uitvinden om een ​​geweldige ervaring voor klanten te creëren.

Aan het einde van het boek zijn er andere bronnen over het maken van krachtige momenten te vinden. Het bevat een blauwdruk, een lijst met Podcasts en tips voor het gebruik van dit boek tijdens een boekbespreking. Je kunt deze bronnen ook online vinden.

Wie zou dit boek moeten lezen:

Ondernemers, leraren, trainers, klantenservice professionals, mensen die terminaal ziek zijn (u leert krachtige resterende momenten creëren), mentoren, bedrijfseigenaren, HR-professionals, gezondheidswerkers (artsen en verpleegkundigen), evenementenplanners, geestelijken, loopbaanadviseurs en JIJ!

Hoe creëer jij krachtige momenten met een buitengewone impact? Laat me weten in het commentaarveld hieronder. Ik en de andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over het stellen van goede vragen.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments