De Haka is meer dan een dansje

Zilvold Coaching & Training Haka
9 min read

Samenvatting: In dit artikel leg ik uit wat de kracht is van een Haka workshop en hoe de Haka als instrument kan worden ingezet voor meer leiderschap, verbinding of zelfvertrouwen om zo meer geluk te ervaren en te delen.

For English, click here.

Sinds een aantal jaren verzorg ik Haka workshops in heel Nederland en België. Ik kom op personeelsuitjes, familiefeesten, vrijgezellenfeesten, congressen van boekhouders, bijeenkomsten van architectenbureaus en IT-bedrijven.

De Haka is een strijddans van de Maori uit Nieuw-Zeeland en deze dans wordt gedaan bij verschillende aangelegenheden zoals bruiloften, begrafenissen en ook om bezoekers welkom te heten. Het is een expressie van passie, kracht en identiteit waarbij het lichaam, stem, handen, voeten, tong en ogen worden gebruikt.

Veel deelnemers van de workshop denken dat ze een dansje gaan leren. De Haka is veel meer dan een dansje. Het gaat om verbinding, uit je comfortzone stappen, om in het hier en nu te zijn, om energie en om leiderschap. In dit artikel vertel ik daar meer over.

Uniek

De talloze workshops die ik heb gegeven zijn allemaal uniek. Dat komt natuurlijk door de deelnemers zelf maar soms ook door de locatie. Ik vraag altijd aan de klant wat hij/zij wil bereiken met een Haka workshop. Soms moet het een opfrisser zijn tijdens een lange bijeenkomst, soms is het de kick-off van een evenement en soms is gewoon een feest. Mijn intentie en de intentie van de groep zijn altijd anders. En dat zie je in het resultaat. Vaak loopt het verrassend anders dan ik (of mijn klant) had voorgesteld. Dat komt omdat ik reageer op de behoeften van de groep als die zich op dat moment voordoen.

Mindset

Eerder dit jaar heb ik een Haka workshop verzorgd voor een handbalteam. Zij moesten de dag erna de finale spelen voor de landelijke kampioenschappen. De Haka moest hen zelfvertrouwen geven en de tegenstanders imponeren.

Ik ben ervan overtuigd dat dit niet gaat lukken door zomaar een ‘dansje op te voeren’. Ik vroeg dus aan de deelneemsters hoe het zou voelen om te winnen en om die beker vast te houden. Antwoorden waren: Fantastisch, blij, sterk en iemand zei dat het voelde alsof iedereen elkaar een knuffel gaf.

Toen heb ik de deelnemers gevraagd om dit gevoel vast te houden tijdens het uitvoeren van de Haka. Dit was de basis van hun positieve mindset om te winnen. Het resultaat was zo sterk, zo gemeend en zo energiek. Wat er toen gebeurde zie je in onderstaande video waarin de dames de overwinningsdans uitvoeren.

https://www.facebook.com/carl.nijssens/videos/10156330072711952/

Verbinding

De Haka zorgt ook voor verbinding. Verbinding tussen, collega’s, vrienden of familieleden onderling. Maar ook daarbuiten! Een onderdeel van de Haka Workshop kan een “battle” zijn. Twee groepen gaan tegenover elkaar staan en dagen elkaar op een creatieve en sportieve manier uit. Eigenlijk is de battle bedoeld om de andere partij te begroeten en om respect te laten zien.

Dat gebeurde ook tijdens een Haka workshop in een bekend hotel / restaurant / zalencentrum. Mijn groep kreeg de opdracht om zelf een Haka te bedenken en die op te voeren tijdens een battle. Ze oefenden op de gang van het zalencentrum. Op een gegeven moment ging de deur van een andere zaal open en kwam er een andere groep naar buiten. Ik dacht dat we te veel lawaai maakten en dat ze zouden gaan klagen. Niets minder was waar. De andere mannen en vrouwen stelden zich op en begonnen hun eigen Haka op te voeren. Zo ontstond een bijzondere verbinding tussen deze groep en mijn groep!

Laat je WAAROM zien

Bij het verzinnen van een eigen Haka moedig ik de deelnemers aan om eigen woorden te zoeken in plaats van de woorden van de Kamate Haka die ze van mij leren. Vaak zie ik mensen dan vastlopen als ze mij vragen welke woorden ze moeten gebruiken. Ik vraag dan waar de groep voor staat en welke missie of visie ze hebben.

Verbazingwekkend genoeg weten ze dat vaak niet en komen ze niet veel verder dan: “De concurrentie voor zijn!” of “Geld verdienen”. Dat zijn eerder zaken die je in staat stellen om een doel te bereiken. Ik vraag ze dan ook waarom ze doen wat ze doen en waarin ze geloven.

Ik ben er van overtuigd dat een Haka nog sterker kan zijn als het de essentie (het waarom) van een groep uitbeeldt. Kijk maar naar de handbaldames. Voor meer informatie over hoe jij als groep je waarom kunt vinden, lees dan dit artikel.

Lichaamstaal en leiderschap

Afgelopen week was ik bij een ingenieursbureau in Delft. De Haka werd ingezet voor de kick-off van een leiderschapstraining. Omdat ik wist wat de groep ging doen, heb ik de workshop aangepast en meer gericht op leiderschap.

Voor de Maori zijn stevig leiderschap en moed belangrijke eigenschappen van een leider. Daarbij is overtuigend lichaamstaal essentieel.
Een groep krijgt vertrouwen in jou als je stevig lichaamstaal durft te laten zien. Dat betekent niet dat je een Haka doet maar wel dat je durf toont en initiatief neemt om een conflict aan te pakken of om aan de groep duidelijke taken te geven. Dan voelt een groep zich veilig en is er rust. Kijk maar eens hoe bekende leiders, sprekers of artiesten dit doen. Zij laten zien wat ze bedoelen. Ze zijn congruent met wat ze zeggen. Daarbij is het van belang om in contact te zijn met jezelf en in het hier en nu te zijn. Dat is een belangrijk aspect van de Haka strijddans.

Zilvold Traing & Coaching Haka

Ik had ik verschillende deelnemers uitgenodigd om de groep te leiden en de dans aan te voeren. Na iedere ronde hebben gesproken over hoe het leiderschap overkwam op de groep. Belangrijke conclusies waren dat een leider zich moet gedragen als een leider en dat een leider aanwezig moet zijn binnen een groep. Dat is anders dan de comfort zone waarin de deelnemers zaten.

Waarom geef ik Haka workshops?

Zelf doe ik altijd met veel plezier en passie mee met de Haka. Ik krijg veel energie om de deelnemers de kracht van de Haka te laten ervaren.  De Haka past heel goed bij mijn waarom. Ik faciliteer namelijk een workshop waarin mensen groeien, verbinding maken, meer zelfvertrouwen krijgen en bewust van zichzelf worden binnen een groep. Daardoor dragen ze bij aan het geluk en de levensvreugde in deze wereld door het te ervaren en te delen.

Zilvold Traing & Coaching Haka Workshop

Duurzaam

Ik maak verbinding met de groep om na te gaan wat de behoefte is. Moet het een feest worden? Dan wordt het een feestje maar meestal wordt het beoogde doel overtroffen omdat de deelnemers in hun kracht gaan staan, meer zelfvertrouwen krijgen of meer bewust worden van leiderschap en hoe belangrijk het is om dan congruent te zijn. En dat is meer dan een dansje doen.

Ik wil dat de deelnemers niet alleen een inspirerende workshop meemaken maar ik wil ook dat ze in de weken of jaren na de workshop weten wat ze moeten doen om verbinding te maken, leiderschap te tonen, meer zelfvertrouwen te hebben of meer geluk te ervaren in het leven. De Haka is een instrument geworden om deze doelen te bereiken.

Zelf een Haka Workshop ervaren?

Wil jij en jouw organisatie ook de kracht ervaren van een unieke Haka Workshop? Klik hier voor meer informatie en vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

‘Vind je WAAROM’ workshop

Wil je eerst weten wat jouw WAAROM is? Meld je nu aan voor een gratis Webinar op 27 september en 1 oktober op www.watisjewaarom.nl. Dan hoor je hoe jij jouw WAAROM kunt vinden en hoe dat jou helpt met jouw keuzes en plannen.

Hoe krijg jij meer zelfvertrouwen en meer energie? Laat me weten in het commentaarveld hieronder. Ik en de andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over de ware kracht van mijn Haka workshop.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments