Daarom zijn goede gewoontes belangrijk

zilvold Coaching & Training Blog gewoonten succesvol
10 min read

Samenvatting: Iedereen heeft gewoontes en rituelen in zijn leven. Waarom zijn sommige gewoontes of rituelen effectiever dan anderen? In dit artikel vertel ik je meer van mijn (soms vreemde) gewoontes en hoe ze zo krachtig kunnen zijn als ze in overeenstemming zijn met jouw waarden.

For English, click here.

Oh man, wat hou ik van gewoontes! Ik heb er enkele nadat ik wakker wordt, om me te motiveren bij een uitdaging, om me te helpen te focussen of om meer zelfvertrouwen te krijgen voorafgaand aan een groot evenement. Veel mensen praten over hun eigen gewoontes of die van iemand die hen inspireert. Misschien helpen gewoontes mensen om iets te bereiken of ergens naartoe te gaan in het leven.

In dit artikel vertel ik je over een aantal van mijn (soms vreemde) gewoontes en hoe ze mij helpen. Sommige zijn van mijzelf en sommige zijn van anderen. Ook schrijf ik over het belang van gewoontes en hoe ze kunnen helpen om jouw doelen te bereiken.

Ontwaken

Na het wakker worden, is de eerste gewoonte die ik heb om mijn bed op te maken. Het idee hierachter is dat als de dag een mislukking wordt, ik op zijn minst zal weten dat ik iets heb bereikt. Door al één taak met succes af te ronden, precies aan het begin van de dag, wordt de toon gezet voor de rest van de dag. Ik ben dan positiever en meer geneigd om uitdagende taken en projecten aan te gaan.

Hydrateren

Daarna ga ik naar de keuken en drink een groot glas warm water met vers geperst citroensap. Het idee hierachter is dat na een lange nacht (ik ga vroeg naar bed: een andere gewoonte) mijn lichaam behoorlijk uitgedroogd is en ik snel hoofdpijn krijg als ik niet genoeg water of thee drink. Ik wil gedurende de dag op mijn best presteren, dus ik drink veel.

Een gesprek met…

Hierna doe ik mijn ochtend contemplatie en reflecteer ik ongeveer 20 minuten over mijn dromen of over eventuele uitdagingen in mijn leven (mijn zorgen, mijn doelen en wat ik die dag wil bereiken). Mijn contemplatie is vergelijkbaar met een gesprek met een hoger bewustzijn. Vaak krijg ik nieuwe ideeën en ben ik bang dat ik deze ideeën zal vergeten. Maar ik hou me in om ze niet meteen op te schrijven. Dat doe ik later, samen met mijn dromen in mijn 5 minuten dagboek. Tegenwoordig kost dit me dit trouwens iets meer dan 5 minuten.

Ontbijt

Beneden heeft mijn zoon de ontbijttafel gedekt en mijn vrouw heeft een heerlijke fruitsalade gemaakt. Ik maak koffie en ontbijt met mijn familie. Het ontbijt is een belangrijk ritueel om de dag te beginnen, om contact te maken met mijn dierbaren. We praten over de komende dag, eventuele dromen die we hebben gehad en eventuele zorgen (zoals aankomende toetsen).

5 taken

Bijna iedere dag breng ik mijn jongste zoon naar school en als ik thuiskom, schrijf ik 5 dingen op die ik die dag wil doen en begin met de meest uitdagende taak. Als dat is gedaan, zijn alle andere taken veel makkelijker. Lees ook mijn artikel over hoe je ding echt gedaan krijgt.

In lijn blijven

Voorafgaand aan een training of workshop, heb ik de gewoonte om aan mijn klant te vragen of er nieuwe dingen spelen sinds de laatste keer dat we over de bijeenkomst hebben gesproken. Soms zijn dingen veranderd of is er iets gebeurd dat het geplande programma kan beïnvloeden. Indien nodig, pas ik sommige onderdelen van het programma aan door een oefening of verhaal toe te voegen of juist te schrappen. Mijn intentie is om in lijn te zijn met de behoeften van een groep en niet alleen mijn ding te doen tijdens een workshop of training.

Vreemde gewoonte 1

Soms kan ik behoorlijk zenuwachtig zijn voordat ik voor een grote groep sta. Ik heb ook de angst om te falen of voor mensen die mij beoordelen. Voordat ik op ga, sta ik voor een spiegel ​​met mijn handen in de lucht. Dan lach ik naar mezelf en zeg ik dat ik mezelf leuk vind. Dit geeft me veel zelfvertrouwen; Er is al een persoon is die me leuk vindt!

Vreemde gewoonte 2

Ik raak ook kort (ongeveer een minuut) mijn pink aan met mijn duim. Dit komt van een (Kundalini) yogales. Het idee is dat je door je pink met je duim aan te raken, vrijer en creatiever kunt communiceren als je geblokkeerd bent [door angsten]. Je kunt ook je duim aanraken met de wijsvinger. Er wordt gezegd dat dit helpt om kennis, wijsheid, ontvankelijkheid en kalmte te genereren. Ik ervaar vooral kennis, ontvankelijkheid en kalmte.

Vreemde gewoonte 3

Diep ademhalen (in en uit) helpt me ook om kalm en geconcentreerd te blijven. Bij diep ademhalen bedoel ik de ademhaling waarbij je buik en je middenrif onder de longen worden uitgezet. Overigens helpt diep ademhalen je ook om kalm te blijven tijdens een koude douche of bad.

Waarom zijn gewoontes zo belangrijk?

Er zijn veel meer gewoontes en rituelen in mijn leven. Ik weet zeker dat jij ook je rituelen hebt wanneer je naar een vergadering gaat, een klant belt, begint met een project, een presentatie geeft of je kinderen naar bed brengt.

Structuur, grenzen en herstellen

Gewoontes helpen je om een ​​structuur in het leven te hebben. Vooral in het leven van vandaag waar we overweldigd worden door keuzes, kansen, informatie en eisen. Ze kunnen ook grenzen creëren. Een wandeling tijdens de lunch kan je afleiden van e-mails, taken en vragen van collega’s of klanten. Dan ben je in staat om te herstellen, op te laden met energie om de rest van je dag onder ogen te zien.

Betekenis voor het leven

Door bepaalde gewoontes uit te voeren, toon je de betekenis aan die je hebt voor het leven, voor iets of iemand die je belangrijk vindt. Door doen van de juiste gewoontes bereik je je doelen sneller.

Welke gewoontes werken wel voor jou?

Waarom is het dan dat sommige gewoontes werken en sommige anderen niet voor jou werken? Ik geloof dat als een gewoonte niet in overeenstemming is met je waarden in het leven, ze niet erg effectief zal zijn, omdat je gewoon niet gelooft dat ze zullen werken. Wanneer een gewoonte een sleur wordt en je weerstand voelt om een ​​bepaalde gewoonte uit te voeren, ga dan terug naar je waarden en maak er opnieuw verbinding mee. Zonder waarden zijn er geen gewoonten en is geen doel, ‘purpose’, of WAAROM in je leven.

Dus, de eerste stap om gewoontes te creëren, is om je waarden te vinden. Heb je moeite met het definiëren van jouw waarden? Lees mijn vorige artikel met manieren om jouw waarden te ontdekken.

Vertrouwen en loyaliteit zijn belangrijke waarden voor mij. Ook zijn vriendelijkheid, respect, harmonie, steun, zorg en eerlijkheid belangrijke waarden voor mij. De meeste zijn terug te vinden in mijn dagelijkse gewoontes. Deze gewoontes helpen mij om mijn hoogste potentieel te leven en ondersteunen mij om dingen voor elkaar te krijgen. Daarom zijn goede gewoontes belangrijk.

Gewoontes & discipline

Hebben gewoontes discipline nodig? Ik denk het niet. Discipline vereist energie van mij en gewoontes geven mij energie. En zoals ik dit jaar in mijn eerste artikel schreef over het beginnen met slechts één goed voornemen, hebben we elke dag slechts een beperkte hoeveelheid wilskracht (wat energie vereist).

Denk eens over na als je klanten belt, collega’s helpt, jouw bureau opruimt, jouw geliefde knuffelt of naar de sportschool gaat. Voel je je geduwd om een ​​actie uit te voeren of word je getrokken om iets te doen? Als je je geduwd voelt om iets te doen, dan is de kans heel groot dat je te maken hebt met een gewoonte gebaseerd op een positieve waarde.

Welke gewoontes heb jij? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Ik en andere lezers van dit artikel kijken ernaar uit om van je te lezen!

Hulp nodig?

Heb jij hulp nodig om jouw waarden te ontdekken en gewoontes aan te leren om jouw doelen te bereiken? Ik kan je helpen door middel van coaching. Neem vandaag nog contact met me op voor een GRATIS intake door op de onderstaande knop te klikken!

Voor meer informatie, achtergronden en tips over gewoontes en rituelen, lees deze boeken: Altijd scherp (Jim Loehr, Tony Schwartz),Personal Development for Smart People (Steve Pavlina) en De edele kunst van not giving a F * ck (Mark Manson).

Workshop

Je kunt ook een workshop volgen die je helpt keuzes te maken in je leven. Samen met Marjolein Diks & Marius van Vlijmen gaan we onderzoeken wat jouw doel in het leven is, hoe je betere keuzes kunt maken die in lijn zijn met jouw doelen en hoe je dit kunt communiceren. Gewoontes spelen hierbij een belangrijke rol. Houd ons in de gaten voor meer informatie!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over de voordelen van gewoontes in het leven.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments