Communiceer beter (met DISC)!

communiceer beter (met Disc)!
8 min read

For English,  click here.

Zoals ik in mijn vorige artikel schreef, had ik nogal last van klanten die neerbuigend of imponerend waren.

Heb jij ook wel eens moeite om met mensen te communiceren die zo dominant zijn?

Iedereen heeft namelijk zijn eigen communicatie stijl of -voorkeur. In dit artikel vertel ik je hoe je een communicatie stijl van je gesprekspartner kunt herkennen en hoe je daar het beste op kunt reageren. Dat doe ik aan de hand van het DISC model.

Volgens het DISC model bestaan er 4 hoofdstijlen van communicatie en gedrag. Iedereen heeft van nature een voorkeur voor een manier van communiceren en gedrag. Er zijn mensen die meer extravert zijn en er zijn mensen die meer introvert zijn. Dan heb je mensen die taakgericht zijn en anderen die meer mensgericht zijn.

Het DISC model is gebaseerd op gedragsonderzoek bij ‘gezonde mensen’ en beschreven in het boek ‘Emotions of Normal People’ van W.M. Marston (1928).

Het DISC communicatiemodel kun je inzetten:

  • voor betere samenwerking binnen een team;
  • voor effectiever leiderschap;
  • in de verkoop /sales;
  • sollicitatiegesprekken;
  • thuis met je partner;
  • thuis, met je kinderen.

Het helpt je om jezelf (of het team) te ontwikkelen door zelf-reflectie (lees ook: Voordelen van zelfreflectie) en zo effectiever, energieker en gelukkiger te zijn. (Lees ook: 100 manieren om meer vreugde en geluk te ervaren).

Binnen het DISC model heb je 4 basis communicatie- of gedrag stijlen:

Dominant (D)
 Dominant (D)

Deze mensen zijn taakgericht en vertonen extravert, open gedrag. Zij willen graag (eigen) doelen behalen, ze houden van uitdagingen en ze willen graag winnen. Een voorbeeld van een persoon met Dominant of Doe (D) gedrag is de huidige president van Amerika.

Hoe ga je om met Dominante (D) mensen?

Dat hangt af van jouw eigen gedragsstijl maar in de regel houden deze mensen ervan dat je direct en duidelijk bent. Je gaat niet met deze mensen over koetjes en kalfjes praten. Daar zijn ze veel te ongeduldig voor. Deze mensen geef je de leiding en je geeft aan hoe zij hun doelen beter en sneller kunnen behalen. Aan het eind van het gesprek vraag je nog na of hij/zij alles gehoord heeft (Lees ook: 6+1 strategieën om anderen te overtuigen).

Invloed (I)
 Invloed (I)

Deze extraverte mensen tonen mensgericht gedrag. Ze hebben een behoefte om andere te motiveren en te overtuigen. Ze willen graag gehoord worden tijdens een vergadering of een bijeenkomst. Voorbeelden van een bekende (be)Invloeders en Inspirators “I” zijn de voormalige president van de Amerika, Will Smith of Oprah Winfrey.

Hoe ga je om met mensen met een Invloed (I) gedrag stijl?

Deze mensen zijn bang om afgewezen te worden en de schuld te krijgen al er iets fout gaat. Ze kunnen niet zo goed tegen routinewerk of taken zakelijk op te pakken waarbij gevoelens losgelaten moeten worden. Je kunt deze mensen motiveren door duidelijk waardering te uiten (‘Goed gedaan!’, “Dankjewel” en “Geweldig!”). Deze mensen houden ervan om ideeën en verhalen enthousiast uit te wisselen. Ook houden mensen ervan om te weten waar ze aan toe zijn dus zorg voor snelle (mondelinge) terugkoppeling over een iets wat loopt.

Stabiel (S)
 Stabiel (S)

Deze mensen hebben behoefte aan stabiliteit en harmonie. Ze houden ervan om anderen te ondersteunen en zorg dragen voor goede relaties. Deze mensen zijn mensgericht en introvert. Voorbeelden van bekende mensen die een stabiele gedrag stijl hebben zijn: Gandhi, moeder Theresa of Michael J. Fox.

Hoe ga je om met Stabiele (S) mensen?

De stabiele (S) persoon kan niet goed tegen onduidelijke situaties zonder een doel. Daarnaast mijden ze graag conflicten, agressie en steeds wisselende taken. Zij worden gemotiveerd als duidelijk aangeeft waar naartoe gewerkt wordt en wie waarvoor verantwoordelijk is. Zij houden van een vriendelijke werksfeer en een omgeving waar loyaliteit gewaardeerd wordt. Biedt deze mensen (regelmatig) ongedwongen en informele gesprekingen aan waarbij zij hun bedenkingen, gevoelens of ruzies met anderen kunnen uiten.

Consciëntieus (C)
 Consciëntieus (C)

Deze mensen hebben de behoefte om alles correct te doen, volgens de regels en de procedures te werken. Ze letten op nauwkeurigheid en het werk moet consequent zijn. Zij vertonen taakgericht introvert gedrag. Voorbeelden van bekende Consciëntieuze, competente (C) personen zijn Albert Einstein, Bill Gates en Kevin Costner.

Hoe ga je om met Consciëntieuze (C) mensen?

De mensen die bij voorkeur consciëntieus (C) gedrag vertonen, houden niet van (onterechte) kritiek op eigen prestatie en lage kwaliteitseisen. Ze vermijden gezellig samenzijn en praten niet graag over privé zaken. Blijf dus formeel in nieuwe situaties, blijf bij de feiten en vermijd persoonlijke vragen. Je kunt deze mensen motiveren door ze projecten te geven waarbij specialistische kennis voor nodig is en waarbij duidelijke procedures of richtlijnen gevolgd kunnen worden. Ook houden ze ervan om beloond te worden op nauwkeurigheid en kwaliteit maar hou het zakelijk en laat emoties achterwege.

Herken je jezelf of iemand anders in meerdere gedrag stijlen? Dat kan! Het is goed mogelijk dat je een secundaire gedrag stijl hebt die van nature aanwezig is of aangeleerd is. De kans is groot dat een gedrag stijl goed past bij jouw kernkwaliteiten (Lees ook: Ontdek de de kracht van jouw kernkwaliteit).

Hoe herken je een gedrag of een communicatie stijl?

Dat hangt af van hoe een persoon reageert op jou en op jouw vragen. Luister dus naar wat hij/zij zegt en in welk tempo. Iemand die extravert is, zal sneller en hard praten dan iemand die introvert is. Een introvert persoon is eerder afwachtend en zal monotoon praten.

Als iemand eerder extravert gedrag vertoont dan kun je een dominant (D) persoon herkennen als hij/zij ziah focust op doelen en resultaten. Ook zal hij/zij veel “Wat” vragen stellen. Een persoon met een invloed (I) gedrag stijl kun je herkennen aan een open gezicht en als hij/zij gevoelens snel met je deelt. In deze gesprekken ligt de nadruk op “Wie” vragen.

Bij een introvert persoon kun je het stabiele (S) gedrag herkennen aan een open en ongedwongen houding. Je zult vaak “Hoe” vragen horen waarbij stabiliteit en samenwerking belangrijk zijn. De mensen die afwegend en nadenkend (C) gedrag vertonen zijn eerder gesloten, formeel en houden zich aan de feiten. Zij zullen niet snel vertellen over hun spannende vakantie ervaringen maar zullen wel veel “Waarom” vragen stellen.

Een vraag die je kunt stellen om erachter te komen wat de communicatiestijl is van iemand is:

“Zeg, [Freek], heb je even voor mij?”

Welke communicatie stijl heeft iemand (gratis test)?

Misschien weet je het nog niet en daarom mag je gratis deze korte test doen om inzicht te krijgen in de natuurlijke communicatiestijl van iemand in jouw team of in jouw naaste omgeving. Probeer de test zo eerlijk mogelijk (dus niet sociaal wenselijk) in te vullen. En nodig je team ook uit om deze test ook te doen zodat jullie elkaars gedragsstijl beter leren kennen zodat je effectiever met elkaar kunt communiceren.

Doe hier de GRATIS test!

[WD_Button id=2716]

Hoe communiceer jij het beste met anderen? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder. Ik kijk ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel en zodat zij ook beter kunnen communiceren.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marius van Vlijmen
8 December 2017 16:31

Alles draait om communicatie en DISC is een hele mooie methode om je eigen stijl en die van je gesprekspartner te herkennen en te begrijpen wat je hier mee kunt. Mooie aanbieding Freek!

Quinn Zilvold
Quinn Zilvold
9 December 2017 09:13

Zéér interessante blog. De DISC methode helpt je echt met betere omgang met verschillende soorten mensen.