Wat is jouw Coachvraag?

Zilvold Coaching & Training Blog Coachvraag
5 min read

For English, click here.

Samenvatting:
Ieder coachtraject, ook al is het maar een sessie, heeft een coachvraag nodig. Anders blijft het bij een praatje. In dit artikel vertel ik je wat een coachvraag is en geef ik je voorbeelden van coachvragen.

“Zorg ervoor dat het geen kappersgesprek wordt!” zei mijn mentor Benno ooit.

Een kappersgesprek is zo’n gesprek die ik met de aardige dames of heren hebt bij de kapper. Ze vragen altijd of ik lekker een dagje vrij heb als ik op een doordeweekse ochtend op middag in de kapper stoel neerplof. Steevast is dat het begin van een gezellig gesprek dat alle kanten opgaat.

Dit is natuurlijk niet de bedoeling tijdens een coachgesprek. Het mag een fijn gesprek zijn en focus of een doel helpt daarbij. Dat kun je doen door aan het begin van een gesprek een goede coachvraag te hebben. Het is handig als je er al zelf een hebt maar een coach kan je helpen om de coachvraag te verscherpen.

De coachvraag kan zich richten op verschillende gebieden van je leven zoals carrière, welvaart/geld, persoonlijke groei, fitheid/gezondheid, vrienden/ familie of de liefde.

Om de coachvraag en het traject duidelijker te maken is het van belang om na te gaan waar je vandaan komt, waar je nu staat en waar je naartoe gaat rondom het gebied dat je wilt onderzoeken. Dan wordt ook duidelijk wat je tegenhoudt.

Waar kom je vandaan?

Het is belangrijk om even stil te staan bij wat er is gebeurd en welke stappen je al hebt genomen. Zijn er zaken die wel of niet hebben gewerkt? Wie zijn erbij betrokken? Hoe lang speelt dit?

Waar sta je nu?

Vervolgens sta je even stil bij waar je nu staat. Is er onzekerheid, verdriet, angst of ben je nieuwsgierig naar een volgende stappen?

Waar ga je naartoe?

Tenslotte visualiseer je waar je naartoe wilt gaan. Is het een ander baan? Een nieuwe relatie? Betere gezondheid? Ander gedrag? Nieuwe vaardigheden? Probeer je in te beelden hoe zo’n leven eruit ziet en wie daarbij betrokken zijn.

Meestal doe ik dit in de eerste sessie maar je kunt het zelf ook voorbereiden. Om je hierbij te helpen heb ik altijd een stapel foto’s bij de hand. Je kunt dan zelf kiezen welke afbeelding het beste past bij de verschillende fases die hierboven staan beschreven.

Nu ik ook vaker online coach is het moeilijker voor jou om in die stapel met kaarten te kijken. Daarvoor heb ik de volgende oplossing bedacht. Je kunt dan naar de volgende website met gratis afbeeldingen gaan. Je kiest daar drie afbeeldingen uit die jouw fases het beste symboliseren. Een voordeel is dat je makkelijk kunt opslaan voor de rest van je traject.

Voorbeelden van coachvragen

Het doel van een concrete coachvraag zal jou (en mij) helpen om meer duidelijkheid en helderheid te krijgen. Voorbeelden van coachvragen die in ik mijn praktijk hoor, zijn de volgende:

  • Hoe kan ik mijn dromen waarmaken?
  • Hoe kan ik mijzelf persoonlijk ontwikkelen?
  • Wat zijn mijn drijfveren en hoe kan ik die effectief inzetten?
  • Hoe kan ik minder stress ondervinden door onduidelijke verwachtingen?
  • Wat houdt mij tegen om de volgende stap te nemen en wat kan ik eraan doen?
  • Hoe komt het dat ik telkens […] doe en hoe kan ik daar verandering inbrengen?
  • Hoe kan ik op mijn pad blijven en een krachtige partner en vader zijn voor mijn gezin?
  • Welke vervolgstap moet ik nemen die in lijn is met wat ik wil in het leven?

Een coach geeft geen antwoorden op jouw vragen maar gaat samen met jou op zoek naar antwoorden en naar mogelijkheden om jouw doelen te halen. De verantwoordelijkheid om die te behalen en om bewust te worden van jezelf liggen bij jou.

Hoe kan coaching jou helpen?

Door coaching krijg je meer helderheid in jouw huidig gedrag en gewenste doelen. Het kan leiden tot nieuw gedrag, nieuwe vaardigheden en zingeving. Je kunt jouw Waarom ontdekken en weten hoe je het beste uit het leven kan halen. Ik ben ervan overtuigd dat je daardoor meer voldoening en levensvreugde kunt ervaren.

Ga nu in actie!

Heb jij een coachvraag of wil jij ook gecoacht worden op een onderwerp dat jou bezighoudt? Ik kan je helpen. Neem vandaag nog contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking.

Wat is jouw coachvraag? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over coachvragen. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments