Wat zijn jouw verhalen?

verhalenverteller Zilvold Coaching & Training Blog
5 min read

For English, click here.

Op een avond keken Rita en haar man Dennis uit het raam van hun appartement. Het regende. Buiten liep een man langs een vijver. Hij bleef staan. Rita keek naar Dennis want de man liep het water in. “We moeten naar beneden”, zei ze. Toen ze in de stromende regen bij de vijver kwamen, was de man al tot zijn heupen in het water. Het was duidelijk dat hij een einde wilde maken aan zijn leven. Dennis had de hulpdiensten al gebeld en Rita ging het water in om met de man te praten. Hij zag het niet meer zitten en vertelde over zijn problemen. Rita luisterde en al spoedig kwamen de politie en de ambulance. De man was gered.

Dit laatste verhaal van Rita was de sleutel tot haar Waarom.

Ik bied ruimte om nieuwe wegen te ontdekken zodat we samen
de wereld kunnen verbeteren

Verhalen en ervaringen

Een Waarom-statement is gebaseerd op ervaringen uit het verleden. Zodra je jouw Waarom-statement uitspreekt is het de bedoeling dat het je aan jouw ervaringen doet denken en de gevoelens die daarbij horen. Die gevoelens en emoties zijn een sterke kracht om jouw Waarom te leven. Het geeft zelfvertrouwen, vreugde en richting.

->Leestip: Hoe vind je jouw Waarom

Andere voorbeelden van Waarom-statements, vind je hieronder. Ze zijn allemaal gebaseerd op ervaringen en verhalen van mensen. Misschien lijken sommige Waarom statements op elkaar maar ze zijn allemaal uniek voor omdat ze gebaseerd zijn op individuele ervaringen en verhalen.

Ik breng mensen samen zodat ze het juiste gesprek voeren en er
een mooiere wereld ontstaat

Ik activeer anderen zodat we gezamenlijk naar grote hoogtes gaan

Ik ben onvoorwaardelijk aanwezig zodat er verbinding en liefde is

Ik ben betrokken en verbind mensen zodat we er samen mogen zijn

Ik laat het licht op mensen schijnen, zodat we samen het onmogelijke kunnen bereiken

Deze laatste Waarom-statement is gebaseerd op een verhaal van Manuel. Zijn moeder was verslaafd aan alcohol en zijn ouders waren gescheiden. Vaak zat hij met zijn moeder alleen in de bar, dat zich onder hun appartement bevond. Dat deed hij om haar van gezelschap te zijn en om ervoor te zorgen dat ze niet te veel dronk en de problemen zou komen. Een onmogelijke situatie voor zowel Manuel en haar moeder. Omdat Manuel zijn moeder aandacht gaf, bleven ze in verbinding. Uiteindelijk is haar moeder van de drank afgekomen en is de relatie tussen haar moeder en haar vader verbeterd.

Het Waarom van een groep

De Waarom statements van organisaties, groepen of bedrijven zijn ook gebaseerd op verhalen en ervaringen van zowel de oprichters of medewerkers.

Tijdens een WHY-sessie met mensen die bij een bibliotheek van een Hogeschool werken, werden in groepjes indrukwekkende verhalen verteld. Het ging over hoe de bibliotheek studenten, docenten maar ook mensen van buiten de Hogeschool heeft kunnen helpen om iets te betekenen voor de maatschappij. Dat leverde de volgende Waarom-statement op:

Wij maken verbindingen met onze omgeving zodat mensen zich kunnen ontplooien tot professionals die bijdragen aan de maatschappij

Een ontdekkingsreis

Ik ondersteun sinds 2018 mensen en organisaties bij het ontdekken van hun Waarom. Het is een eer om deel te mogen uitmaken van die ontdekkingsreizen. Mensen vertellen vaak hele persoonlijke verhalen en het is mijn taak als facilitator om de rode draad terug te vinden in alle verhalen.

->Leestip: Hoe ziet een WHY sessie eruit?

De rode draad bestaat uit terugkerende thema’s die een bijdrage of een impact kunnen zijn. Die zijn namelijk de kern van een Waarom-statement: de bijdrage en de impact daarvan op de wereld. Als je alle Waarom statements nog eens goed doorleest, dan zul je dit zien. Andere voorbeelden van Waarom statements vind je hier en hier.

Terugkerende thema’s

Ik help nu al meer dan vijf jaar mensen en organisaties met het ontdekken van hun Waarom. Het valt op dat sommige thema’s vaak terugkomen. Mensen hebben behoefte om te helpen, te verbinden en willen heel graag de wereld verbeteren. Het gaat vaak om groei en liefde. Het eerste is een natuurlijk proces en het laatste is universeel.

Wat is het spirituele doel van het leven? Om liefde te leren geven en ontvangen.

—Harold Klemp

Wil je jouw Waarom of die van jouw organisatie ontdekken? Ik kan je helpen! Neem vandaag nog contact met me op.

Wat is het verhaal achter jouw Waarom en hoe inspireert het jou om iedere dag te doen wat je wilt doen? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over de verhalen achter de WHY. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Alle namen zijn gewijzigd om de privacy van de mensen te respecteren.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments