Wat is een Waarom ontdekkingsreis voor organisaties?

Zilvold Coaching & Training Blog Waarom ontdekkingsreis voor organisaties
8 min read

For English, click here.

Deze vraag stellen mensen mij vaak. Het is anders dan een Waarom sessie voor individuen. In dit artikel deel ik hoe we Waarom sessies voor organisaties faciliteren, wat je kunt verwachten, hoe je je erop kunt voorbereiden en hoe het jouw organisatie ten goede kan komen.

De sessie is gebaseerd op het boek “Vind je Waarom” van Simon Sinek en onze eigen ervaringen.

Voor wie?

De Waarom sessie is voor groepen die gemeenschappelijke interesses, beroepen of doelen delen. Dit kan een bedrijf zijn of een non-profit organisatie. Simon Sinek noemt het een stam. Er kunnen groepen, teams of afdelingen binnen een organisatie zijn met hun eigen ‘geneste’ Waarom.

Wat is een Waarom ook alweer?

Het Waarom van een individu of een organisatie is een bijdrage en de impact (op de wereld). Het is altijd actiegericht, positief en oneindig. Waarom gaat niet om wat je doet (je eigenlijke werk) of hoe je dit doet (je waarden, je overtuigingen). Het gaat over waarom je dingen doet en heeft een sterke connectie met je gevoelens en emoties. Die zijn over het algemeen moeilijker uit te drukken. Dit maakt een Waarom zo krachtig.

Een Waarom wordt ontdekt, niet gecreëerd. Het is wie we zijn en niet wat we willen dat onze organisatie ooit zal zijn.

Voorbeelden van Waarom statements van personen en organisaties vind je hier en hier.

Doel

Een Waarom ontdekkingsreis heeft als doel om erachter te komen hoe jouw team bijdraagt ​​en wat het effect is op de organisatie en de wereld. Jij en je team zullen een gemeenschappelijk doel formuleren: de reden waarom je doet wat je doet omdat het mensen een gevoel van identiteit en verbondenheid geeft.

Voordelen

Het zal je helpen om dingen te vereenvoudigen. Hierdoor zullen al je toekomstige acties effectiever, krachtiger en authentieker zijn zodat mensen (zowel (toekomstige) collega’s als je doelgroep/klanten/prospects) je eerder zullen volgen. De reden is dat je Waarom een diepere en meer emotionele waarde heeft. Dat spreekt de juiste mensen aan.

Het kan je team helpen productiever en innovatiever te zijn, betere retentiepercentages te hebben en een hoger moreel te hebben.

Waarschuwing: een effect kan zijn dat het andere groepen of de hele organisatie inspireert om het WAAROM te vinden.

Hoe lang & hoeveel personen?

Reserveer idealiter maximaal zes uur voor een Waarom ontdekkingsreis voor organisaties. Als een organisatie uit minder dan 30 personen bestaat, kan iedereen deelnemen. Als het aantal mensen groter is, selecteer dan 30 personen uit verschillende delen van de organisatie. Neem mensen van verschillende leeftijden, geslachten en mensen met verschillende dienstjaren. Betrek ook de oprichter of leider en nodig mensen uit die gretig en enthousiast zijn over het ontdekken van een Waarom.

Uiteraard zijn er tijdens de sessie voldoende pauzes. De ruimte moet groot genoeg zijn voor alle deelnemers en facilitators om break-out groepen te maken in verschillende delen van de ruimte. De deelnemers mogen niet gestoord worden (door werk). Daarom zou een externe locatie ideaal zijn.

Voorbereiding

Het is handig dat de oprichter of de leider zijn eigen Waarom kent, maar het is niet vereist voor een Waarom ontdekkingsreis voor organisaties. Lees dit artikel voor meer informatie over een individuele Waarom sessie.

Ter voorbereiding van de sessie bespreken we vooraf de verwachtingen, praktische zaken, de verschillende rollen en het aantal deelnemers.

We zullen een e-mail opstellen om de deelnemers uit te nodigen om hen voor te bereiden voor een succesvolle sessie.

De sessie

Hoewel individuele sessies online kunnen worden gedaan, moeten groepsontdekking sessies altijd in persoon (live) zijn. Voor groepen groter dan ongeveer 20 personen doen we de Waarom ontdekkingsreis met twee facilitators. De reden is dat twee paar ogen en oren meer zien en horen om terugkerende thema’s te identificeren, wat van grote waarde is om een ​​krachtig Waarom statement op te stellen.

Na het schetsen van de context waarin we het Waarom aan de deelnemers uitleggen, zullen we het Waarom proces uitvoeren. De leider of oprichter speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de context. De deelnemers moeten weten dat ze ondersteund worden en dat hun inbreng zeer gewaardeerd wordt.

We richten ons op het vertellen van verhalen in subgroepen over wanneer het team op zijn best werkte. Verhalen over wanneer bijdragen van de organisatie aan anderen en de impact duidelijk worden. Er zullen verschillende rondes zijn waar deelnemers gespreken voeren.

Elke subgroep zal een Waarom statement opstellen op basis van terugkerende thema’s (bijdragen en impacts) in de verhalen. Dit is het doel, de oorzaak of de overtuiging van de organisatie. Deze kandidaat-Waarom-statements worden voorgelegd aan de grotere groep. Wanneer iedereen het eens is over een kandidaat statement, wordt dit de voorlopige Waarom statement.

Waarom pleitbezorgers

Vergelijkbaar met het “dialoog over mogelijkheden”, zullen we vrijwilligers uitnodigen om Waarom pleitbezorgers (kampioenen) te zijn. Zij zullen de woorden van de voorlopige Waarom statement verfijnen om er zeker van te zijn dat deze uitvoerbaar is.

Wat als er geen concept WAAROM-verklaring is?

Er kan geen de voorlopige Waarom statement zijn omdat deelnemers het niet eens zijn over de juiste bewoording die bij de gevoelens past. Dat is oké.

Het Waarom ontdekkingsproces zal normaal gesproken veel energie opleveren. We nemen voldoende tijd om te bespreken hoe deelnemers het Waarom in de praktijk kunnen brengen om die energie vast te houden. De Waarom pleitbezorgers zullen een belangrijke rol spelen bij het levend houden van de Waarom.

Vervolgsessie

De vervolgsessie vindt meestal plaats binnen een maand na de Waarom ontdekkingssessie. Het doel is om andere leden van de organisatie die niet aanwezig waren bij de eerste sessie enthousiast te maken en eigenaar te worden van het Waarom van de organisatie.

Deze sessie duurt maximaal 4 uur. Nodig iedereen uit maar zorg ervoor dat het NIET verplicht is.

Tijdens de vervolgsessie zullen deelnemers verhalen delen over hoe ze de Waarom stetement hebben ontdekt zonder deze expliciet te delen. Dit zal gebeuren in het tweede deel van de sessie, waar duidelijk wordt dat het is ontdekt in plaats van gecreëerd.

Het is mogelijk dat sommige aanwezigen de Waarom statement niet ‘voelen’. Als de meeste mensen er zo over denken, zou je het misschien kunnen verfijnen.

Het doel is dat anderen zich geïnspireerd voelen door de Waarom statement.

Vervolgens wordt in subgroepen een “dialoog over mogelijkheden” gehouden om nieuwe kansen te verkennen. Het doel is om nieuwe ideeën (WAT‘s) te vinden die in lijn zijn met het Waarom.

Dit zal helpen om het Waarom levendiger te maken. Mensen worden enthousiast door erover te praten en het te vergelijken met eigen ervaringen. Ze zullen ontdekken wat ze kunnen doen om de Waarom tot leven te brengen.

Ons Waarom is gebaseerd op ons verleden, maar de waarde en de beloften ervan liggen in de toekomst.

—Simon Sinek

Geïnteresseerd?

Wil jij het Waarom van jouw organisatie ontdekken zodat je de mensen aantrekt die geloven wat jij gelooft? Wij kunnen de Waarom ontdekkingsreizen faciliteren in het Nederlands, Engels, Frans en Duits. Neem vandaag nog contact met ons op voor een GRATIS intakegesprek.

Wat is het Waarom van jouw organisatie? Hoe hebben jullie die ontdekt? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over het ontdekken van het Waarom van een organisatie.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bron:
Ontdek je Waarom, Sinek Simon

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments