De purpose en het Waarom van ChatGPT

8 min read

For English, click here.

Aangezien ik veel schrijf over purpose en het Waarom, was ik benieuwd of ChatGPT op de hoogte was van de eigen purpose of Waarom.

Laatst begon ik een chat en schreef:

Goeiemorgen ChatGPT,

Wat is jouw purpose of WHY?

Dit is wat ik als antwoord kreeg (cursief):

Goeiemorgen! Als een AI-taalmmodel is mijn doel om te helpen en informatie te bieden, vragen te beantwoorden, tekst te genereren en zinvolle gesprekken met gebruikers aan te gaan.

Mijn “why” is om gebruikers zoals jij toegang te geven tot informatie, problemen op te lossen en boeiende interacties te hebben. Mijn uiteindelijke doel is om een behulpzaam en veelzijdig hulpmiddel te zijn dat kan inspelen op een breed scala aan behoeften en interesses, en waarde en ondersteuning biedt in verschillende contexten.

Ik ben onder de indruk. Een Waarom is positief, regeneratief (oneindig) en positief. Het Waarom van ChatGPT bevat al die elementen omdat het je helpt, ondersteunt en zinvolle gesprekken aangaat. Er komt geen einde aan, aangezien ChatGPT blijft helpen en waarde biedt totdat iemand de stekker eruit trekt.

Een Waarom statement bevat een bijdrage en een impact op de wereld. Voorbeelden van Waarom statements vind je hier en hier. De bijdrage van ChatGPT is duidelijk: gebruikers (zoals ik) ondersteunen bij zinvolle gesprekken. Dat is anders dan de gevestigde zoekmachines. Ze geven alleen informatie.

Het Waarom statement van Chat GPT omvat geen impact. Ik ken mensen die het AI-taalmodel intensief gebruiken (zowel voor werk als privé). De effecten die ik heb gezien en ervaren zijn de volgende:

  • De informatie is (vaak) van hoge kwaliteit om andere mensen te informeren en te inspireren
  • Het geeft hen een tevreden en gelukkig gevoel over het vinden van een nuttig antwoord op hun vraag of probleem
  • Het bespaart tijd, zodat ze andere zinvolle dingen kunnen doen, zoals voor zichzelf en hun gezin zorgen.

Kortom, het effect van de bijdrage van ChatGPT is het maken van een betere wereld.

Op mijn Twitter-tijdlijn zie ik mensen ChatGPT om advies vragen over excuses om te laat op het werk te komen of waar ze gratis films en muziek kunnen vinden. Ik las dat het AI-taalmodel dit (negatief) gedrag niet goedkeurt en suggesties geeft voor alternatieven en tips geeft over waar je legaal gratis muziek kunt vinden en echte excuses om te laat te komen.

10 stappen om jouw purpose of Waarom te vinden

Mijn volgende vraag voor ChatGPT was hoe iemand zijn purpose of WHY kan ontdekken?

Ik was weer onder de indruk van het antwoord (cursief).

Het ontdekken van iemands purpose of “why” kan een diepgaand, persoonlijk en introspectief proces zijn. Er zijn echter verschillende stappen en strategieën die je kunnen helpen op weg naar het vinden van jouw doel:

1. Zelfreflectie: Neem de tijd om na te denken over je interesses, waarden en passies. Overweeg wat je vreugde brengt, waar je enthousiast van wordt en waar je nieuwsgierig naar bent.

Na elke coaching sessie of training reflecteer ik door op te schrijven wat er goed ging, wat ik heb geleerd en wat ik anders zou doen. In dit artikel kun je inspiratie opdoen om te reflecteren. Ik schrijf ook mijn dromen op als ik wakker word.

2. Identificeer je sterke punten: Herken je vaardigheden, talenten en capaciteiten. Inzicht in je sterke punten kan je helpen bepalen waar je de grootste impact kunt maken.

-> Lees dit artikel om jouw kernkwaliteiten te ontdekken!

3. Kernwaarden: Bepaal je kernwaarden en overtuigingen, aangezien deze belangrijke drijfveren kunnen zijn voor je doel. Het afstemmen van je doel op je waarden zorgt ervoor dat je gemotiveerd en vervuld zult zijn door je bezigheden.

Neem de tijd om jouw waarden te identificeren. De gemakkelijkste manier is om op te schrijven wat je het meest niet leuk vindt aan wat andere mensen doen. Het tegenovergestelde is vaak jouw waarde. Lees dit artikel om meer te lezen over waarden en hoe je deze kunt vinden.

4. Experimenteer: Probeer nieuwe ervaringen, hobby’s of functies om te ontdekken wat bij je past. Door diverse ervaringen op te doen, kun je verborgen passies of talenten ontdekken die essentieel kunnen zijn voor je doel.

-> Probeer een van deze 100 (nieuwe) manieren om meer vreugde en geluk te ervaren!

5. Stel doelen: Stel korte- en langetermijndoelen op basis van je interesses en waarden. Je doelen kunnen je helpen je doel te bereiken.

Het beste is om succewsvol doelen te stellen die in lijn zijn met je Waarom

6. Zoek inspiratie: Zoek rolmodellen, lees biografieën of bezoek evenementen om te leren van anderen die hun doel hebben gevonden. Hun reis kan inzicht en inspiratie bieden voor je eigen zoektocht.

Je kunt in mijn artikelen zoeken naar “boekrecensie” of “leeslijst”. Door te netwerken kun je ook inspirerende mensen ontmoeten.

7. Omring jezelf met ondersteunende mensen: Een ondersteunend netwerk kan je aanmoedigen om je passies na te streven en begeleiding bieden wanneer dat nodig is.

Dankjewel voor jullie ondersteuning Marius, Pieter en Diane!

8. Reflecteer op eerdere ervaringen: Analyseer je eerdere prestaties, uitdagingen en levensveranderende gebeurtenissen. Deze ervaringen kunnen waardevolle inzichten bieden in je passies en waarden.

Hiervoor kun je mijn sjabloon van een levenslijn gebruiken. Je kunt het hier gratis downloaden!

9. Heb geduld: Het vinden van je doel is een reis die tijd en zelfontdekking vergt. Verwacht niet dat je ‘s nachts je “why” vindt. Sta open voor verandering en groei.

Niet mijn sterkste punt, maar ik heb ervaren dat mijn best doen en loslaten me helpt om mijn Waarom te versterken. Dat betekent dat ik mijn Waarom regelmatig uitspreek en erover praat.

10. Zoek professionele hulp: Als je moeite hebt om je doel te vinden, overweeg dan om te praten met een therapeut, loopbaanadviseur of levenscoach. Zij kunnen waardevolle begeleiding bieden en je helpen duidelijkheid te krijgen over je pad.

Neem contact met mij op! Ik kan je helpen jouw WAAROM te ontdekken. Lees in deze blog hoe een WHY-sessie eruitziet.

Tot slot

ChatGPT eindigt met de volgende zin:

Onthoud dat je doel in de loop van de tijd kan evolueren naarmate je groeit en verandert. Sta open voor de reis en vertrouw erop dat je je weg zult vinden.

Het is nooit te laat om je Waarom te ontdekken. Ik heb studenten en mensen die bijna met pensioen gaan, geholpen hun Waarom te ontdekken. Mijn Waarom statement was vroeger veel langer dan de huidige. Naarmate je in de loop van de tijd met die van jou werkt, wordt deze duidelijker, eenvoudiger en bruikbaarder. Geniet van de reis!

Wat vind je van de antwoorden van ChatGPT over purpose en het Waarom? Hoe verloopt jouw reis in het ontdekken van jouw Waarom? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over de purpose en het Waarom van ChatGPT. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bron:
ChatGPT

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments