Deep Kindness (boekrecensie)

Zilvold Coaching & Training Helpende Hand Blog
9 min read

For English, click here.

Heb je ooit gehoord van het concept “Caffè sospeso“? In een van mijn eerdere artikelen schreef ik over deze ‘random act of Kindness’, waarbij iemands kopje koffie vooraf wordt betaald. Ik moedigde lezers aan om ‘random act of Kindness’ uit te voeren. Dit is in overeenstemming met mijn doel om het leven van anderen een beetje gemakkelijker te maken.

In zijn boek ‘Deep Kindness‘ (nog niet vertaald in het Nederlands) verwijst Houston Kraft naar deze ‘random act of Kindness’ als ‘confetti-aardigheid‘, eenvoudige acties die iemands dag een beetje vrolijker kunnen maken. Maar er is een nog gemakkelijkere vorm van aardigheid*: gewone aardigheid. De deur voor iemand openhouden, ‘dankjewel’ zeggen of iemand helpen iets op te rapen dat ze hebben laten vallen, lijken misschien klein, maar ze kunnen ook een grote impact hebben.

Maak Vriendelijkheid normaal

— Houston Kraft

Ware Vriendelijkheid*

Aardig zijn is reactief. Zwaaien naar een buurvrouw als je op straat langskomt is bijvoorbeeld een aardig gebaar, maar het gaat er meer om dat je jezelf goed voelt.

Houston Kraft gelooft dat we moeten streven naar een dieper niveau van aardigheid – een niveau dat angst, oordeel, egoïsme en falen overwint. Dit soort vriendelijkheid vereist empathie, moed, veerkracht en consistentie. Het gaat niet alleen om het betalen van iemands koffie of glimlachen naar een vreemde, maar om actief stappen ondernemen om voor anderen te zorgen. Hij noemt dit Ware Vriendelijkheid*.

Ware Vriendelijkheid is proactief. Het betekent op straat stoppen om aan een buurman te vragen hoe het met hem gaat, zelfs als je haast hebt. Het gaat om zorg voor anderen tonen zonder er iets voor terug te verwachten. En het is een consistente praktijk, niet slechts een eenmalige actie, zoals confetti aardigheid.

“Vriendelijkheid zonder empathie is aardig zijn.”

— Houston Kraft

Houston Kraft legt uit dat er drie hoofdredenen zijn waarom we aarzelen om Vriendelijk te zijn: incompetentie, onzekerheid en ongemakken. Deze barrières komen allemaal voort uit onze eigen persoonlijke angsten en twijfels, maar we kunnen ze overwinnen met oefening en inspanning.

Incompetentie

-Weet jij wat je moet zeggen als je een vrouw ziet huilen in een bus?
-Kun je luisteren naar iemand die al zijn problemen naar je toe gooit?
-Is het voor jou mogelijk om empathie of zelfs compassie te hebben met degenen die het moeilijk hebben?

Incompetentie houdt in dat we het gevoel hebben dat we niet weten hoe we moeten reageren in bepaalde situaties, zoals wanneer iemand huilt in een bus. Maar leren om empathisch, medelevend, kwetsbaar en vergevingsgezind te zijn, is mogelijk.

Onzekerheid

Onzekerheden over onszelf vormen een belemmering voor onze verbinding met anderen, schrijft Houston Kraft. Als we de uitkomst van iets niet weten, hebben we de neiging om geen risico’s te nemen en te handelen. Mensen konden ons beoordelen, ons uitlachen, of we konden ons een mislukkeling voelen. Als ik bang ben iemand in de steek te laten door aardig te zijn, zou ik te bang zijn om te handelen. Ware Vriendelijkheid vergt moed en vereist dat je angst de baas wordt.

Mijn vriend Camiel woont met zijn gezin in Duitsland. We bezochten ze in december 2021 en gingen naar een “Weinachtsmarkt”, een kerstmarkt. Terwijl we aan het slenteren waren en de verschillende kraampjes bekeken, benaderde Camiel een dakloze en begon met hem te praten. Hij was nog aan het praten toen we alle kerststalletjes hadden gezien. Hij vertelde ons later dat de man zo dankbaar was dat iemand stopte om met hem te praten. Weinig mensen deden dat, en door de COVID-beperkingen in Duitsland deden nog minder mensen dat. In plaats van met ons langs de kraampjes te slenteren, nam Camiel de tijd om met de man te praten. Hij stelde oprechte vragen en had de moed om met hem te praten. Anderen negeerden hem of gingen ervan uit dat iemand anders met hem zou praten.

Ongemakken

Alle ongemakken (of ongelegenheden) in ons leven, zoals honger of nog een voorstel moeten afmaken, weerhouden ons ervan Vriendelijk te zijn. We leven in een drukke wereld met onze to-do lijstjes en verlangen om productief te zijn. Door ‘druk’ te zijn, vermijden we de dingen die prioriteit hebben in ons leven. Dat laat weinig tijd over om Vriendelijk te zijn. Begin dus met het maken van een to-be-lijst in plaats van een to-do-lijst.

“Aardig zijn gebeurt als er tijd is. Vriendelijkheid gebeurt omdat we tijd maken. Aardig zijn verwacht iets terug, terwijl Vriendelijkheid vrij is van verwachting.”

— Houston Kraft

Voor mij is het erg moeilijk om Vriendelijk te zijn (laat staan aardig) als ik hangry ben.

Het kost energie om Vriendelijk te zijn. Als je het te druk hebt met je leven, werk of hobby’s, dan is er niet veel energie (of tijd) over om vriendelijk te zijn. Goed slapen en eten zijn belangrijk voor energie en het beheersen van onze emoties.

Consistentie

Consistentie is de sleutel tot het ontwikkelen van de gewoonte van vriendelijkheid. Door consistent te zijn in onze acties, kunnen we een nieuwe gewoonte van Ware Vriendelijkheid creëren.

->Lees dit artikel over het creëren van nieuwe gewoontes

We kunnen consistenter zijn als we weten wie we zijn, wat onze talenten en waarden zijn, wat we willen in het leven en waarom. Duidelijkheid hebben en specifiek zijn, maakt het gemakkelijker om te handelen naar wat we wel en niet willen.

“Als we het waarom van iets niet weten, wordt het wat of het hoe snel zwak.”

—Kaedan

Vriendelijkheid in actie

Ik zal me meer concentreren op Ware Vriendelijkheid en deze gewoonte ontwikkelen met behulp van mijn kern kwaliteiten. Het sluit goed aan bij mijn Waarom: “Ik faciliteer zodat anderen zichzelf kunnen verheffen en meer liefde in hun leven ervaren.” Ik zal me ook concentreren op aardig zijn als ik hangry ben!

Dat betekent niet dat ik zal stoppen met het doen van van ‘random act of Kindness’ en aardig zijn. De wereld heeft meer vriendelijkheid nodig. Zoals Houston Kraft schrijft, ‘random act of Kindness’ zijn een mooie indicatie van een hart dat neigt naar liefde. ‘random act of Kindness’ zijn de hagelslag op het ijs. Ware Vriendelijkhed vereist smaakselectie, scheppen, verpakken en (hopelijk) een wafel.

Wat ik niet leuk vond aan het boek en waarom je het niet zou moeten lezen

Het is te kort! Ik lees graag verhalen om bepaalde punten te illustreren, zoals het verhaal van de moeder van Houston, die voor hem een Post-it-briefje met een speciale boodschap in elke lunchtas stopte. Dit illustreert consistentie.

Houston schrijft op pagina 75 dat vergeving nauw verband houdt met geluk. Ik begrijp dat je gelukkiger bent als je jezelf en anderen vergeeft, omdat je niet langer verdrietig bent over een situatie. Dit is een voorbeeld van een punt dat meer uitgewerkt zou kunnen worden (met een verhaal).

Lees het boek dus niet als je op zoek bent naar veel verhalen.

Mensen die de vaardigheid van Ware Vriendelijkheid beheersen (zoals Ria en Marius 😉) hoeven dit boek ook niet te lezen (maar dat mag wel).

Wat ik leuk vond aan het boek en waarom je het zou moeten lezen

Lees dit boek als je op zoek bent naar een praktische gids voor het ontwikkelen van Ware Vriendelijkheid. Het bevat veel vragen voor zelfreflectie en zelfs een challenge van dertig dagen om consistent te zijn in Ware Vriendelijkheid. Het is een uitstekend boek om je te helpen bij je persoonlijke ontwikkeling.

Hoewel er meer hadden kunnen zijn, hield ik van de verhalen zoals die van Keadan, die dagelijks vroeg op school kwam om de deur voor iedereen open te houden, zodat ze zich niet zo eenzaam hoefden te voelen als hij.

Wie zou dit boek moeten lezen

Dit boek is speciaal voor mensen die de wereld op een duurzame manier een klein beetje beter willen maken door aardig te zijn. Lees dit boek ook als je een:

-ouder
-sociaal werker
-docent
-dokter of therapeut
-geestelijke
-verkoper
-trainer of
-coach bent.

Ik hoop dat dit artikel je inspireert om prioriteit te geven aan Ware Vriendelijkheid in je eigen leven, aangezien we allemaal de kracht hebben om anderen positief te beïnvloeden.

Wat is Ware Vriendelijkheid voor jou? Hoe ontwikkel je de vaardigheden om Vriendelijk te zijn? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van deze recensie van het boek Deep Kindness van Houstin Kraft. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

* In dit artikel heb ik ‘nice’ vertaald naar aardig en ‘Deep Kindness’ naar Ware Vriendelijkheid.

Bron:
-Houston Kraft, Deep Kindness

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments