Wil je geluk of voldoening?

man who is happy and working Zilvold Coaching & Training Blog Geluk en voldoening
6 min read

For English, click here.

Ik ervaar zoveel geluk en daar ben ik dankbaar voor. Maar er is een verschil tussen geluk en voldoening. In deze blog leg uit wat het verschil is en hoe je een duurzame vorm van geluk, voldoening, kunt ervaren. Zelfs als je iets moet doen waar je niet gelukkig van wordt.

In de afgelopen 8 jaar dat ik blog, heb ik 6 artikelen geschreven over geluk. Het is een belangrijk thema voor mij. Je kunt ze hieronder nog eens nalezen (leestip!):

-> 100 manieren om meer vreugde en geluk te ervaren (ik zou er zo nog eens 100 kunnen bijschrijven!)

-> Hoe bijna altijd gelukkig te zijn

-> Geluk = dom

-> 3 ingrediënten van geluk

-> Vier P’s voor meer geluk (en succes)

-> Ervaar geluk op een hoger niveau

De rode draad van de artikelen is om in actie te komen om geluk te ervaren. Het is van belang om mensen te ontmoeten, doelen te stellen, voor jezelf te zorgen en nieuwe dingen te proberen. Geluk komt niet zomaar naar je toe als je er de condities niet voor schept.

Ik kan me herinneren dat ik gelukkig was met een compliment van een klant over een project dat ik goed had afgerond. Ik was gelukkig toen ik een nieuwe gadget (een streamdeck voor mijn computer) had gekregen. En ik ervaarde geluk toen ik met vrienden aan het dansen was op een feest. Het waren allemaal leuke en mooie momenten. Uiteraard zijn er ontelbaar meer geluksmomenten in mijn leven. Geluk is echter van korte duur en vervaagt. Het is tijdelijk. Ik ervaar nu niet meer de intensiteit van de emotie toen ik een promotie kreeg om hoofd te worden van een laboratorium.

Voldoening

De voldoening gaat dieper en is een duurzame ervaring van geluk. Het vervaagt niet. Voldoening kun je ook ervaren als er iets niet leuk is of als het je veel moeite kost om iets te doen. Achteraf blijkt het dat het geen moeite heeft gekost en dat je voldoening ervaart.

Uiteraard was ik uiterst gelukkig toen mijn zoons geboren werden. Toch vind ik ze niet altijd leuk. Bijvoorbeeld als ik mijn kapotte fiets terugkrijg na een avond stappen. Ook al doen ze dingen die ik niet altijd leuk vind, toch hou ik van ze!

Hoe ervaar je een diepere voldoening?

Verbind je met iets groters

Je ervaart meer voldoening als je je verbonden voelt met iets groters dan jezelf.

Ik voel me verbonden met de Maori en hun Haka. Ook voel ik me verbonden met die mensen die een Haka dans met bezieling doen. Daarom dans ik de Haka met veel passie.

Ik voel me verbonden met mijn kerk, Eckankar. Ik ontmoet daar gelijkgestemden op mijn reis als Ziel.

Uiteraard voel ik me verbonden met mijn familie en degenen die er niet meer zijn. Ze spelen een belangrijke rol in mijn leven en hoe ik ben geworden wie ik ben.

En ik voel me verbonden met de Denver Bronco’s. Dat is een Amerikaans voetbalteam. Toen ik in Amerika werkte, zijn ze kampioen geworden. Ik heb toen een petje gekregen van een collega. Ondanks ik nooit meer naar de wedstrijden kijk van de Bronco’s en ik niet weet hoe ze ervoor staan, voel ik me ermee verbonden. Waarom? Omdat ze in 1997 en 1998 kampioen werden en ik was erbij. Misschien heb jij ook nog steeds een sjaal liggen van het voetbalteam van je geboortestad…

Zorg dat je dingen doet die je liefhebt

Ik hou ervan om met mensen te zijn. Ik hou van mijn werk als trainer waar ik mensen kan verbinden en enthousiast kan maken voor nieuwe dingen. Ik hou ervan om te zien dat mensen door een transformatie gaan tijdens coaching sessie. Ik hou ervan om iedere twee weken te bloggen en om het leven voor anderen net iets makkelijker te maken.

Ontdek je Waarom

Je ervaart meer voldoening als je een bijdrage levert aan een hoger doel en dat een impact heeft. Geluk heeft te maken met WAT we doen (leestip: Wat nu?). Voldoening is een gevolg van WAAROM we iets doen.

De twee belangrijkste dagen in je leven zijn de dag dat je geboren wordt en de dag waarop je ontdekt waarom.

—Mark Twain

Een Waarom verzin je niet. Jouw Waarom is jouw unieke bijdrage en het effect daarvan. Het zit al in je en is gebaseerd op jouw ervaringen.

Een Waarom is altijd positief, actiegericht en oneindig. Je Waarom is gebaseerd op het beste wie je bent.

Voorbeelden van inspirerende Waarom statements kun je hier vinden.

Wil je meer passie in je werk? Wil jij ook meer voldoening hebben van je werk? En wil je ook ontdekken waarmee jij he kan verbinden zodat je bijdraagt aan een hoger doel? Ontdek jouw Waarom en neem vandaag nog de eerste stap door dit artikel te lezen voor meer informatie over jouw Waarom.

Ik kan je helpen in jouw ontdekkingsreis naar jouw Waarom. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende kennismaking!

Hoe ervaar jij meer voldoening? Zelfs als het tegenzit? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over geluk en voldoening. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bron:
-Simon Sinek, Vind je Waarom

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments