Vijftig life hacks

fiets aan muur met plantenbak Zilvold Coaching & Training Blog Vijftig lige hacks
15 min read

For English, click here.

Deze week ben ik 50 jaar geworden. Veel mensen vragen me hoe het is om deze leeftijd te bereiken. Ik ben dankbaar dat ik nog een sterk lichaam heb en een enthousiaste geest.

Ik heb 50 (eenvoudige) life hacks voor je in deze blog. Sommige heb ik zelf ontdekt er zijn sommige heb ik van anderen geleerd. De praktische life hacks hebben mij geholpen om sneller te werken, effectiever te zijn, om mijn mindset te verheffen of om een betere vader en man te zijn. Kortom, een mens te zijn die graag faciliteert om anderen te verheffen zodat zij meer geluk, enthousiasme en misschien liefde kunnen ervaren.

Ik heb de life hacks in verschillende categorieën verdeeld en ik hoop dat ze je helpen om meer plezier te hebben in het leven.

Productiviteit

1. Onthouden
Om beter iets te onthouden, doe dan je horloge om de pols waar je normaal nooit een horloge draagt. Het helpt me om me te herinneren iets te doen of juist niet te vergeten.

2. Focus
Pak een glas water. Zet alle mogelijke afleiding uit. Werk, schrijf of lees voor 20 minuten. Na 20 minuten mag je het glas water leegdrinken. Dit wordt ook de ‘Pomodoro techniek’ genoemd. Het helpt me om productiever te zijn.

3. Snel boeken lezen
Nu ik 50 ben, heb ik minder tijd om boeken te lezen. Wat helpt is om door een nieuw boek te bladeren en een paar bladzijden te lezen. Als het me niet aanspreekt of als ik er niet enthousiast van word, dan ga ik het niet lezen. Ik merk dat ik veel sneller boeken lees die me interesseren.

4. Nog sneller boeken lezen
Ik heb ook ontdekt is dat je een bladzijde sneller leest als je je ogen sneller een zin laat scannen dan dat je hem leest.

5. Om namen van anderen en woorden beter te onthouden
Koppel de nieuwe de naam van de nieuwe persoon met iemand met dezelfde naam die je al kent. Als het een nieuwe naam is, koppel het dan aan een woord dat je al kent. Zo kun je ook beter nieuwe woorden herinneren. Bijvoorbeeld: “Tahi” is 1 in het Maori. Dat onthoud ik omdat het op Tahiti lijkt en omdat de Maori onder andere uit Tahiti komen.

Presteren

6. Meer zelfvertrouwen
Ga voor een spiegel staan en glimlach naar jezelf. Zeg: “lk vind je leuk, of ik hou van je”.

7. Voor meer zelfvertrouwen
Druk met je linker duim één voor één kort op je linker wijsvinger, je middelvinger je ringvinger en je pink. Herhaal dit en doe dit ook met je rechter vingers.

8. Voor nog meer zelfvertrouwen
Tril met je handen. De Maori doen dit voorafgaand en tijdens hun traditionele dans, de Haka. Ze maken daarmee contact met de energie van de grond, energie voor meer zelfvertrouwen.

9. Glimlach!
Ik voel me een stuk beter als ik glimlach (zonder in de spiegel te kijken). Lachen helpt me nog meer een groei mindset te ontwikkelen waar dingen mogelijk zijn.

Rust

10. Als je niet kunt slapen
Zeg tegen jezelf dat je ligt zodat je lichaam kan rusten. Dit ondanks jouw gedachten nog druk bezig zijn.

11. Ademtechniek I
Ben je nerveus, gestrest of kun je niet slapen? Adem vijf tellen in door je neus, houd je adem vijf seconden vast en adem vijf seconden uit door je mond. Houd dan nog eens vijf seconden je adem vast en herhaal. Als je dit twee minuten doet, dan voel je je veel rustiger.

12. Ademtechniek II
Een andere goede life hack om rustiger te worden (voor het slapen gaan of voor een spannende meeting) is door te ademen door je linkerneusgat. Doe je rechterduim op rechterneusgat en rust je wijsvinger tussen je wenkbrauwen. Adem diep in en doe dan je linker duim op je linkerneusgat. Adem dan uit via je rechterneusgat. Vervolgens doe je je rechterduim weer op je rechterneusgat en adem je diep in. Herhaal dit tien keer.

Ik heb ontdekt dat het tegenovergestelde juist helpt om actiever te worden. Je wordt alerter en actiever als je met rechterneusgat inademt en met je linkerneusgat uitademt. Het helpt goed voorafgaand aan een fysieke inspanning.

Relaties

13. Kijk in de ogen van andere mensen
Vaak vinden we het spannend om in de ogen van iemand anders te kijken want we stellen ons kwetsbaar op. Wat mij helpt om verbinding met iemand te maken is om iets langer in de ogen te kijken als we elkaar begroeten. De ander voelt zich dan ook gezien.

14. Draai je voeten naar de persoon met wie je praat
Dit laat zien dat je geïnteresseerd bent in de ander en dat je niet weg wilt lopen. Het zorgt voor echte aandacht en verbinding.

15. Om namen van anderen te onthouden
Herhaal de naam van de ander terwijl je met hem/haar praat. “Weet je Thijs, mijn ervaring is…”.

16. Empathie
Stop met “Mmm. Mmm” te zeggen als je naar iemand aan het luisteren bent. Herhaal wat de ander zegt of wat het met jou doet. Je ervaart meer empathie of compassie. Je gesprekspartner voelt zich ook beter gehoord en er is meer verbinding. Lees dit blog om meer te leren over empathie.

17. Scheld niet
Ik merk dat scheldwoorden heel krachtig zijn en altijd een negatief effect hebben (en dat ze veel energie kosten). Het kan best stom zijn wat je hebt gedaan maar wees lief voor jezelf en anderen.

18. Hoe niet verliefd te worden
Ik werd snel verliefd omdat ik intens kan genieten van de energie en liefde van anderen. Op een zakenreis vertelde iemand me dat ik mijn raam moest sluiten omdat ik te veel (naar vrouwen) keek. Door bewust denkbeeldig een raam (bij mijn kruis) te sluiten kan ik genieten van deze liefde zonder daar verder iets mee te moeten. Het brengt balans, rust en er kan meer liefde van hart to hart stromen.

19. Geef je behoefte aan
Je creëert duidelijkheid als je met iemand een conflict hebt door je behoeften aan te geven (en wat je wilt).

20. Hou contact
We zijn allemaal verbonden. Bel, sms, mail of schrijf af en toe de mensen die je lief zijn. We smachten allemaal naar verbinding en om gezien te worden.

21. Wees aardig
Misschien gedraagt iemand zich niet goed tegenover jou. Reageer dan niet onaardig. Het kan goed zijn dat die persoon eerder op de dag slecht nieuws heeft gehad.

22. Probeer de dag van een ander prettiger te maken
We zijn hier om te dienen en dat kan door iemand te helpen zijn of haar dag prettiger te maken. Help, hou een deur open, glimlach of geef iemand anders net iets meer aandacht. Als je onvoorwaardelijke (liefde) geeft, krijg je een veelvoud terug. Lees ook caffè Sospeso.

Familie

23. Luiers
Toen ik in 2003 voor het eerst vader werd, lekte de luier altijd door. Daarom moest ik mijn zoon steeds verschonen. Er lekte nooit meer iets toen ik ervoor zorgde dat de roosjes bij de beentjes naar buiten stonden!

24. Neem gesprekken met je ouders op
Nu ik vijftig ben, realiseer ik me dat mijn moeder kan wegvallen. Ook anderen oudere mensen die ik liefheb kunnen wegvallen. Ik heb in de zomer voordat mijn vader overleed een openhartig gesprek met hem opgenomen. Zo vroeg ik hem wat hij wilde worden als hij groot werd en hoe hij mijn moeder heeft ontmoet. Ik luister dit gesprek na als ik hem mis of als ik juist wat ondersteuning kan gebruiken. Het helpt me om me met mijn voorouders te verbinden voor wijsheid en aanwijzingen.

25. Doe een check-out
Toen mijn kinderen nog klein waren, vroeg ik vaak aan ze wat er die die dag niet zo leuk was en wat wel. Soms doe ik nog wel eens en vraag ik wat er niet goed ging en wat wel op een dag. Het resultaat is dat je negatieve gedachten loslaat en dat je sneller met een goed gevoel in slaap valt.

Huishouding

26. Voor een frisse ijskast
Een schoteltje met zuiveringszout (baking soda) zorgt ervoor dat de ijskast minder nare geurtjes heeft.

27. Boodschappen
Maak een weekmenu en doe een keer per week boodschappen. Dit scheelt tijd en geld! Sorteer de boodschappen in verschillende boodschappentassen. Dat scheelt ook tijd met uitpakken!

28. Haal meer uit een (ketchup) fles
Schudt niet van je af maar juist krachtig naar je toe.

Diverse praktische life hacks

29. Voicemail
Verander vaak je voicemail. Je kunt daarmee de beller informeren over wat er in je leven speelt en hem/haar motiveren om iets in te spreken.

30. Kaars I
Neem altijd een kaars mee in de auto. Er zijn landen waar je een vignet op je raam moet plakken. Die zijn er doorgaans moeilijk af te halen. Door eerst wat kaarsvet op het gedeelte van het raam te wrijven waar het vignet komt, kun je die er veel beter afhalen.

31. Kaars II
Het is de vraag of we ooit nog koude winter zullen krijgen. Als de temperaturen diep onder nul komen dan kunnen de deuren van je auto vastvriezen. Om dit te voorkomen is het handig om met een kaars op de rubbers van de deuren te wrijven. Voor het geval dat je vast komt te zitten in een sneeuwstorm dan kun je een kaars aansteken (mits je vuur hebt) om het snel warm in de auto te krijgen.

32. Boek je vliegticket op dinsdag
Mijn ervaring is om op dinsdag een vliegticket te boeken. Vaak zijn ze goedkoper dan op andere dagen. Ik heb hier ooit een privé blog (in het Engels) over geschreven. Wat ook helpt is om cookies te verwijderen of te boeken via een VPN-verbinding.

Financiën

33. Doe aan ‘money management’
Dat betekent: spaar automatisch, leg geld opzij om te investeren (in jezelf), om leuke dingen te doen en om weg te geven aan goede doelen. Je vermogen groeit makkelijker en je hebt minder omkijken naar geld.

Rituelen

34. Kijk ’s ochtends in de zon
Een prachtige life hack om wakker te worden en de dag krachtig en gefocust te beginnen.

35. Blok ‘ik’ momenten in je agenda
Het leven is druk genoeg. Je moet ook voor jezelf zorgen en de dingen doen waarvan jij tot rust kan komen. Dat kan ook een avondje bankhangen betekenen. Ik voel me daar helemaal niet schuldig om.

Gezondheid

36. Tegen misselijkheid
Doe je handen tegen elkaar en zet ze tegen je borst. Kijk naar beneden naar je handen en adem diep. Mijn misselijkheid is dan snel weg!

37. Hoofdpijn I
Soms heb ik last van hevige hoofdpijn. Een glas koud water doet altijd wonderen.

38. Hoofdpijn II
Wat ook goed helpt is om muntolie op mijn slapen te wrijven.

39. Vasten
Vroeger vastte ik iedere vrijdag door 24 uur niets te eten en alleen water te drinken. Wat nu goed helpt is een gedeeltelijke vast waarbij ik een halve dag niets eet. Of ik doe een mentale vasten kuur waar ik constants aan iets positiefs en liefdevols denk. Het helpt me om fysiek en geestelijk te reinigen.

40. Snee in vinger of duim
Die kan heftig bloeden en het is lastig om met een pleister in de keuken te werken. De pleister wordt nat en laat los. Snij een vinger of duim van een latex handschoen en doe die over de wond voor goede bescherming tijdens werkzaamheden in de keuken.

41. Snurken
Ik snurk. Dat komt omdat ik graag op mijn rug slaap. Wat helpt tegen snurken is om een klein stukje tape (zo groot als een postzegel) op mijn lippen te plakken zodat je nog wel een beetje kunt ademen tussen je lippen. Mijn vrouw zegt dat ik daardoor een stuk minder snurk! Ik slaap ook lekkerder omdat ik meer door mijn neus adem.

42. Neem een koude douche
Naast dat het ervoor zorgt dat je een lagere energierekening zult hebben, schijnt koud douchen vele gezondheidsvoordelen te hebben. Het helpt mij om spierpijn te voorkomen na een fysieke inspanning. Ook helpt het me om wakker te worden. Probeer ook eens een cryo sauna. Ik word er heel creatief van!

Creativiteit

43. Voor meer ideeën
Schrijf iedere dag tien ideeën op. Het versterkt je creatieve spier

44. Brainstorm beter
Doe dit niet in een kleine ruimte maar in een grote zaal of doe dit buiten.

Spiritualiteit

45. Zing HU en contempleer
HU, uitgesproken als “hjoe” helpt mij om tot rust te komen en meer verbinding met het universum te ervaren. Het geeft me troost en opent mijn hart. Klik op deze link om het te horen en om mee te contempleren.

46. Huil
Ik huil omdat het oplucht, het voelt goed, ik laat daardoor los en mijn ogen worden schoon. Maar vooral zuivert huilen de Ziel.

47. Voor meer vreugde en geluk
Lees deze 100 manieren!

Persoonlijke ontwikkeling

48. Hou een dagboek bij
Om te voorkomen dat ik belangrijke ervaringen vergeet, hou ik een dagboek bij. Een dagboek is ideaal om te reflecteren. Het helpt me ook om beter te begrijpen en los te laten. Ik heb ook een droomdagboek.

49. Ontdek je Waarom
Toen ik mijn Waarom ontdekte, heb ik meer richting gekregen in mijn leven. Mijn Waarom is actiegericht en altijd positief. Het helpt me met keuzes, mijn relaties en werk. Het is een drijvende kracht in mijn leven. Wil je die van jou ook ontdekken? Ik kan je helpen. Neem vandaag nog contact met me op voor een vrijblijvende afspraak.

50. Werk met een coach
Naast het schrijven van reflecties in een dagboek heb ik veel baat bij een goed gesprek met een coach. Hij of zij kan je helpen om duidelijkheid te creëren, nieuwe inzichten over jezelf te vinden en kan je houden aan wat je jezelf belooft. Het mag ook een geestelijke of therapeut zijn.

Bonus

51. Vier je successen (en je verjaardag)!
Deze tip kreeg ik van Bastiaan. Hij heeft gelijk. Vaak onthouden we negatieve ervaringen. Door je successen te vieren, ervaar je meer geluk en het opent de deur naar meer mogelijkheden van succes. Meer over hoe en waarom je je succes viert, lees je hier.

Foto: Marius van Vlijmen

Ben je op zoek naar meer life hacks? Lees mijn blogs!

Wat is jouw favoriete life hack? Welke van de bovenstaande life hacks spreekt jou het meeste aan? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van deze 51 life hacks. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Astrid Luciga
10 September 2022 08:35

Wat fijn, grappig, simpel en positief! Dank en hiepediepiep op jou lieve Freek!!!😃