Vier P’s voor meer geluk (en succes)

Gelukkige en succesvolle man Zilvold Coaching & Training Blog
8 min read

For English, click here.

Laatst las ik een nieuwsbericht over een onderzoek dat concludeerde dat geluk vaak bepalender is dan talent voor succes. Dit onderzoek heeft de satirische Ig Nobelprijs gewonnen waarvoor serieus onderzoek is gedaan dat mensen laat lachen en dan laat nadenken.

Als ik naar mijn leven kijk, dan realiseer ik me dat ik heel veel geluk heb en dat ik regelmatig succes ervaar. De vraag is dan hoe je meer geluk kunt hebben en kunt ervaren. Dat moet bijdragen aan meer succes!

In dit blog ontdek jij een nieuwe en overzichtelijke manier voor meer geluk (en succes). Het is een toevoeging op mijn blog met de drie ingrediënten voor geluk.

In het verleden heb ik een andere blog geschreven met 100 manieren om meer geluk en blijdschap te ervaren. Die zijn leuk en zorgen voor meer geluk maar ze zijn een verzameling van technieken. Ze zorgen voor momenten van geluk maar zijn niet persé duurzaam.

Voor een meer gestructureerde aanpak voor geluk in het leven hoorde ik een TED talk van Dominic Price. Hij is een futuroloog en ontdekte (tijdens een quarantaine) de vier ingrediënten van geluk. De vier ingrediënten of P’s zijn: Productiviteit, Personen, Planeet en Purpose. Dominic gelooft dat deze 4 P’s bijdragen aan jouw geluk.

Productiviteit

De eerste P staat voor productiviteit en ‘Profit” (winst). Het gaat bij deze P om werk en wat dat oplevert op het gebied van geld. Dat mogen ook inkomsten zijn van rendementen, passief inkomen of een uitkering. Het gaat erom in hoeverre jij voldoende geld hebt om nu en in de toekomst rond te komen.

Personen

Het is van belang om goed te kijken naar je eigen fysieke en mentale gezondheid. Je kunt anderen niet helpen als je niet goed voor jezelf zorgt. Ook gaat het om de relaties die je met je familie, je vrienden, je collega’s of klanten wilt hebben en in hoeverre jij een positieve impact hebt.

Planeet

Hier gaat het erom hoe jij met de planeet en haar waardevolle grondstoffen omgaat. Wat is jouw CO2-voetafdruk? In hoeverre maak jij gebruik van hernieuwbare energiebronnen? Doe je aan recycling? Leen je spullen in plaats van dat je steeds maar iets nieuws koopt?

Purpose

Tenslotte is er Purpose. Volgens Dominic gaat het hier om de impact en wat jij na wilt laten in deze wereld. Het gaat om jouw Waarom. Jouw bijdrage en het effect hiervan op de wereld. Je kunt in dit artikel meer lezen over je Purpose, je missie, visie en je Waarom.

Hoe gelukkig ben jij?

Om bovenstaande vraag te beantwoorden is het van belang om een score te geven aan iedere P. Dominic noemt dit assessment jouw persoonlijke morele inventaris.

De score kan 1 zijn. Dat is goed en dan ben je tevreden met jouw leven en de P.

De score kan ook 0 zijn. Dan ben je min of meer tevreden met jouw leven op de desbetreffende categorie.

Als de score -1 is, dan ben je ontevreden over jouw Productiviteit, Personen, Planeet of Purpose.

In onderstaande tabel kun je jouw score invullen voor de vier verschillende categorieën. Je mag niet meer dan een 1 of minder dan een -1 scoren. Ook kun je geen halve punten neerzetten.

Als ik nu naar mijn leven kijk, dan scoor ik voor Productiviteit een 1. Ik heb veel werk en doe er veel aan om dat zo te houden.

Personen is een 0. Op dit moment voel ik me fysiek niet zo lekker en ik wil graag meer verbonden zijn met de mensen om mij heen.

Voor planeet scoor ik een 1. Ik rij elektrisch, in november ga ik met de trein in plaats van met het vliegtuig naar Schotland om mijn favoriete rugbyteam te zien spelen, ik eet geen vlees en we hebben zonnepanelen op het dak.

Voor Purpose scoor ik ook een 1. Ik weet waarom ik iets doe en ik ervaar veel voldoening met wat ik wat ik doe voor mijn familie, mijn werk en mijn gemeenschap en de kerk waar ik actief ben.

Overal scoor ik een 1 behalve op personen. Ik ben bijna helemaal gelukkig!

Kan ik harder werken om te compenseren?

Nee. Je kunt niet compenseren. Je kunt je geluk niet uit een enkele categorie halen. Eigenlijk zou ik graag een 2 voor zowel Purpose en Planeet willen scoren. Die zouden dan mooi de 0 voor personen kunnen compenseren en me heel gelukkig maken. Dat kan niet. Het is of goed, of matig of slecht.
Het heeft ook geen zin om nog harder te gaan werken om bijvoorbeeld mijn productiviteit te verhogen en daardoor gelukkiger te zijn. Dat zou nog meer ten kostte kunnen gaan van de score op Personen. Denk maar eens aan een burn-out…Het heeft ook geen zin om gezonder te zijn ten koste van de planeet.

Er is een Māori Whakataukī (gezegde) over de 4 hoekpunten van een huis die veel gelijkenis heeft met de vier P’s van geluk van Dominic. De hoekpunten zijn het spirituele, het fysieke, het mentale en de familie. Als een van deze vier hoekpunten niet stevig is, dan stort het huis in. Het heeft dan ook geen zin om een van de al stevige hoekpunten te versterken omdat het huis alsnog instort door het zwakke hoekpunt.

Kom in actie voor meer geluk en succes!

Het gaat erom om die categorieën aan te pakken waar je laag (0 of -1) scoort. Maak een plan, stel doelen en bedenk acties.

Het beste is om vandaag al een iets te doen waarmee je je score op een van de vier categorieën kunt verbeteren. Ik ga dadelijk even op bed liggen en ik heb een telefonische afspraak met iemand die nieuw is in mijn netwerk. Zo ga ik aan categorie Personen werken.

Een aanbeveling van het onderzoek naar de relatie tussen geluk en succes is dat je moet werken en zoeken naar mogelijkheden van geluk. De 4 p’s kunnen je daarbij ondersteunen. Doe dit assessment een keer per kwartaal. Ik ben ervan overtuigd dat het je meer geluk en succes zal opbrengen.

Wat is jouw Purpose of Waarom?

Ik kan je ondersteunen om jouw Purpose of Waarom te ontdekken. Jouw Waarom is uniek, positief en actiegericht. Jouw Waarom is jouw bijdrage en het effect daarvan op de wereld en het kan jou helpen met het invullen van de andere 3 P’s. Wil je weten hoe een Waarom sessie eruitziet? Lees dan dit artikel of neem vandaag nog contact op voor een gratis kennismaking.

Hoe ervaar jij meer geluk? Hoe scoor jij met de 4 P’s voor geluk? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over de 4 P’s van geluk. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bronnen vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bronnen:
-What’s your happiness score?
-The Personal Moral Inventory™
-Improbable Research
-TALENT VERSUS LUCK: THE ROLE OF RANDOMNESS IN SUCCESS AND FAILURE

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments