Wat gebeurt er na een WHY-sessie?

Man op een berg. Zilvold Coaching & Training Blog
5 min read

For English, click here.

Na een WHY-sessie heb je hopelijk je Waarom statement ontdekt. Maar wat gebeurt er daarna? Het doel van een WHY-sessie is om een positief, actiegericht en oneindig Waarom statement op te stellen, dat een bijdrage en effect heeft op de wereld. Tijdens de sessie vertellen deelnemers verhalen uit hun leven, zowel positief als negatief, om thema’s te ontdekken die in het statement kunnen worden opgenomen.

Het is een eer om deel te mogen nemen aan de ontdekkingsreis naar de Waarom van iemand.

->Leestip: Hoe ziet een WHY-sessie eruit?

“Ik ken de weg maar ik weet niet waar we uitkomen”. Dat zeg ik vaak tegen mensen die hun Waarom willen ontdekken.

Tijdens de WHY-sessie is het mijn taak om (terugkerende) thema’s te ontdekken die een bijdrage kunnen zijn of een effect daarvan op de wereld. Uit al die thema’s wordt een concept Waarom statement opgesteld. Dat is een statement dat meteen de gevoelens naar boven brengt wanneer iemand op zijn beste is.

->Leestip: Voorbeelden van Waarom statements

Na de WHY-sessie

Een paar dagen na de WHY-sessie stuur ik een email met alle thema’s die we hebben geïdentificeerd. Voorbeelden zijn:

Ik verbind harten
Ik faciliteer veiligheid
Ik maak het complexe simpel
Ik schep mogelijkheden om verbinding te maken
Ik realiseer structuur
Ik zorg ervoor dat mensen worden gezien
Ik doe dingen die ertoe doen
Ik lever een bijdrage aan vooruitgang
Ik help mensen in een staat te laten komen om de dingen te doen die ze willen doen

Diepgewortelde werkwoorden

Ik gebruik diepgewortelde werkwoorden om de thema’s actiegericht te maken. Voorbeelden zijn: ik realiseer, ik ontwerp, ik droom, ik hou van of ik illustreer.

Ondanks dat niet alle thema’s voorkomen in het concept Waarom statement zijn ze heel belangrijk. Ze tonen aan wat de unieke manieren van werken van iemand is. Het zijn de talenten, de kernkwaliteiten, waarden en normen. Het zijn de Hoe’s (HOW’s) van iemand. Meer daarover kun je lezen in het artikel WAT nu?

Versterk je Waarom statement

Een concept Waarom statement is niet in steen gebeiteld. Je kunt je concept WAAROM uitspraak een tijdje laten liggen. Misschien wil iemand sommige woorden veranderen en ja, dat is prima.

Het punt is dat iemand zich onmiddellijk verbindt met de gevoelens wanneer zij hun Waarom statement tegen zichzelf of tegen anderen zegt. Ik moedig mensen aan om hun Waarom statement met anderen te testen.

Je kunt teruggaan naar de verhalen en de thema’s als je je concept uitspraak scherper wilt maken. De uitspraak moet de verhalen weerspiegelen en hoeft niet beter te klinken, het moet wel beter voelen!

-> Leestip: Belangrijke ingrediënten van een inspirerende Waarom statement

Het kan enkele weken duren om jouw concept Waarom statement scherper te maken. Maar laat het niet te lang duren! De reden om jouw Waarom te vinden is zodat je actie kunt ondernemen!

De vrienden oefening

In de email voeg ik ook de vrienden oefening toe. Deze komt op het volgende neer:

Vraag eens een goede vriend of vriendin waarom jullie goede vrienden zijn. Probeer dieper door te vragen. Als het goed is, komen bovengenoemde thema’s terug. Als er andere thema’s naar boven komen, dan gelden die ook voor jou.

Vervolgafspraak

Om ervoor te zorgen dat mensen hun Waarom niet in een lade leggen en verder gaan met hun leven alsof er niets is gebeurd, maak ik altijd een vervolgafspraak. De vervolgafspraak duurt in de regel 90 minuten en is vaak online. Dan wordt er besproken wat de ervaringen zijn met het Waarom statement en of deze nog verder verscherpt moet worden.

Tijdens de vervolgafspraak kiezen we de vijf meest belangrijke HOW’s. Verder worden er doelen gesteld om het Waarom tot leven te brengen. Dat zorgt ervoor dat het een duurzame kracht is zodat jij die dingen blijft doen die in lijn zijn met jouw Waarom.

Wil jij ook jouw Waarom ontdekken? Ik kan jou helpen als partner! Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende kennismaking!

Wat is jouw Waarom? Hoe heb je die ontdekt en hoe hou je die in leven? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over wat er na een WHY-sessie gebeurt. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments