Wat ik op mijn vakantie heb geleerd

7 min read

For English, click here.

Dit jaar ben ik met mijn familie op vakantie geweest in Amerika. In drie weken tijd hebben we een groot gedeelte van het westen van het land bezocht. Zoals in 2021 deel ik in deze blog mijn lessen van een bijzondere reis.

Kijk vooruit

Een van de meest bijzondere plekken die ik bezocht heb is de “Narrows” in het Zion National Park. Het is waar door erosie met water diepe groeven in de rotsen zijn gesleten. Je kunt de riviertjes stroomopwaarts doorwaden en genieten van de natuur op de terrassen van de mooie rotsformaties.

In het water liggen veel stenen dus moet je voorzichtig lopen om niet je balans te verliezen en in het water te vallen. In mijn rugzak zaten veel spullen die niet nat mochten worden dus keek ik geconcentreerd naar waar ik het beste mijn voeten kon neerzetten. Daardoor kwam ik maar langzaam vooruit. Mijn familie was al ver voor me terwijl ik door het water strompelde.

Terwijl ik naar mijn familie keek viel het me op dat het gemakkelijker was om vooruit te komen. Als ik even mijn balans verloor dan kon ik dat snel weer terugvinden terwijl ik liep.

Wat ik geleerd heb is om meer vooruit te kijken, naar waar ik naartoe wil in plaats van me te focussen op kleine details. Je gaat dan maar langzaam vooruit of blijft zelfs stil staan. Door vooruit te kijken naar waar je naartoe wilt, ga je sneller. En als je je balans verliest dan kun je die sneller hervinden omdat je al in beweging bent.

Drammen helpt je niet

Gisteren was ik onderweg met de auto. Ik moest afslaan bij een kruising. Op de stoep liepen een man en vrouw. Ook was er een fietser die ik voorrang moest geven. Omdat ik moest wachten, hield ik het doorgaande verkeer op. Dat duurde te lang voor de auto achter me en ik hoorde getoeter. Ongeduld in het verkeer heb ik weinig meegemaakt tijdens de dik 5000 km die we in Amerika gereden hebben. Ik kan me ook niet herinneren dat er getoeterd werd omdat iemand er zo nodig voorbij moest. Er is veel aan te merken op het rijgedrag van de mensen in Amerika maar het is een verademing hoe weinig mensen drammen en toeteren.

Ik heb geleerd om me niet zo snel op te winden (in het verkeer). Daardoor ben ik een stuk rustiger en heb ik een prettigere dag.

Rust uit

Ik kan me nog een vakantie herinneren van 1997(!). Met mijn vader was ik in Suriname. We hadden toen een reis gemaakt in het binnenland. Er was daar helemaal niets en we brachten de dag door in een hangmat. Ik was toen helemaal tot rust gekomen toen ik terugkwam in Nederland.

Hoe anders is dat na de vakantie in Amerika. We hebben zoveel gedaan. Vermoeid om kwam ik terug en ik had een week nodig om uit te rusten van de vakantie (en van mijn jetlag af te komen).

Je kunt niet alles. De les is om tijd te nemen om uit te rusten en dat betekent om niets te plannen en me niet te laten verleiden om toch iets te bekijken.

Ga vaker de natuur in om op te laden

Het was heel druk op de meeste plekken die we bezochten. Zo ook op de laatste dag van onze vakantie. Hollywood Boulevard in Los Angeles was vol met toeristen en dagjesmensen op de vrije zondag. Natuurlijk was het bijzonder om de sterren om de grond te zien en het Chinese filmhuis maar het was allemaal heftig en we werden er moe van. Eerder op de dag hadden we ook nog een honkbalwedstrijd gezien in een groot warm stadium met nog meer mensen.

We besloten ergens te gaan zwemmen om de middag af te sluiten. Mijn zoons kunnen altijd bijzondere plekken vinden waar je naartoe kunt gaan. We reden naar een kreek vlakblij Malibu. Terwijl ik naar de zwemplek liep, voelde ik de vermoeidheid van de stad van me afglijden. Het was alsof ik in een verfrissend bad kwam en ik was nog niet eens in het water gesprongen!

Ik leerde om vaker de natuur in te gaan als ik overprikkeld raak of vermoeid ben. Het is een uitstekende plek om uit te rusten en energie te krijgen.

Wees dankbaar

Ook al was het vakantieland prachtig, toch heb ik veel ellende gezien tijdens het hardlopen, het wandelen en de autoritten.

Volgens mijn familie zie ik (te vaak) beren op de weg. Ik probeer me altijd zo goed mogelijk voor te bereiden (op iets wat fout kan gaan). Dat betekent dat we veel te vroeg op luchthavens zijn of dat ik denk dat het niet kan om nog even te zwemmen zodat we de veerboot niet missen of dat iedereen op tijd eet.

Door de goede voorbereiding en planning gaan sommige zaken ook beter maar het kost wel moeite, tijd en irritatie. En als het fout gaat, dan vinden we vaak ook wel weer een oplossing.

Nu ik weer in Nederland ben, realiseer ik me hoe goed ik het hier heb.

Ik heb geleerd om vaker dankbaar te zijn voor de dingen die ik wel heb en die wel goed gaan in mijn leven. Het helpt om dit uit te spreken en op te schrijven.

Vraag: “Wat wil jij?”

Ik heb veel geschreven over communicatie en hoe bijvoorbeeld DiSC je kan helpen om beter te communiceren met collega’s. Maar dat geldt ook voor je persoonlijke leven. Omdat ik zoveel mogelijk wilde zien tijdens onze verre reis, botste het regelmatig over de planning met mijn familie. Mijn zoons wilden vaker “chillen” en mijn vrouw wilde graag andere dingen doen dan ik in gedachten had.

Ik heb geleerd om vaker te vragen wat anderen willen. Dan kom je dichter bij de behoeften van anderen omdat je dan afstand neemt van wat je denkt en voelt. Daar zitten namelijk de emoties die zorgen voor botsingen.

Jouw Waarom helpt je erachter te komen wat je wilt

Maar wat wil jij? Heb jij het gevoel geleefd te worden of heb je moeite om beslissingen te nemen?

Jouw Waarom kan je helpen om erachter te komen wat je wil en wat je de meeste energie geeft. Een Waarom is een bijdrage die een effect heeft op de wereld. Een Waarom is altijd actiegericht en positief. Voorbeelden van Waarom Statements vind je hier. Ik kan je helpen om jouw Waarom te ontdekken. Neem vandaag nog contact op voor een kennismaking.

Wat heb jij dit jaar geleerd tijdens jouw vakantie? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van deze dit artikel over wat ik op vakantie heb geleerd. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments