For English, click here.
Tijdens mijn workshops, waarbij de deelnemers een Haka experience hebben, wordt veel geschreeuwd. Zowel mannen als vrouwen hebben daar moeite mee. Ze vinden het te overweldigend of vinden dat het niet bij ze past om hard te praten of te schreeuwen.
Laatst vertelde “Anja” (niet haar echte naam) me dat ze zich schaamde om haar stem (hard) te laten horen.
Durf jij je stem ook niet te laten horen, laat staan met hoge volume? In dit artikel vertel ik je waarom het belangrijk is om je stem te laten horen, hoe je dat kunt doen en wat je kunt zeggen.
Waarom het belangrijk is om je te laten horen
Overleven
Als mijn zoon niet goed uitkijkt met fietsen en bijna een botsing maakt met een auto, dan schreeuw ik natuurlijk “pas op!”. Het is een overlevingsinstinct.
Ik kan niet voorstellen dat mensen hun stem niet kunnen of willen gebruiken omdat ze nu eenmaal een stil persoon zijn en geen charisma hebben. Dat is niet waar: Iedereen heeft charisma.
“Anja” heeft als baby en klein kind zeker gehuild of geschreeuwd als ze honger had. Als dat niet zo was dan stond er geen volwassen en sterke vrouw voor mij.
Invloed hebben op een situatie
Iedereen wil graag gehoord worden. Zeker over zaken en mensen die ze dierbaar zijn. Als je je stem laat horen dan heb je invloed op een situatie en je kunt anderen motiveren voor jouw doelen of die zaken waarin jij gelooft. Misschien is je stem wel het belangrijkst om je met anderen te kunnen verbinden, om je creativiteit te laten horen, je passie te laten zien en jouw ideeën tot leven te laten komen.
Hoe je stem te laten horen
Je hoeft niet te schreeuwen. Maar als ik fluister, binnensmonds of zachtjes praat dan hoort niemand me tijdens een training of workshop. Het is wel belangrijk om duidelijk te spreken.
Voorbereiding
Een goede voorbereiding is essentieel voor mij. Ik geef de Haka experience workshop al bijna 10 jaar. Maar iedere keer lees ik nog mijn outline door. Ik doe onderzoek naar de doelgroep zodat wat ik ga zeggen ook echt aansluit bij de deelnemers. Dit zorgt er ook voor dat ik niet binnensmonds of zachtjes ga praten omdat ik de content niet goed ken.
Mindset
We durven vaak niet (hard) te praten omdat we ons dan kwetsbaar opstellen. Het kan zijn dat wat we zeggen helemaal niet goed overkomt. Het is zelfs mogelijk dat we fouten maken en dat mensen ons daarop gaan beoordelen. Dan is het gemakkelijker om zachter te praten of stil te blijven. Angst houdt ons tegen om onze stem te laten horen. Een geruststellende gedachte kan zijn dat de meeste mensen al na vijf minuten vergeten zijn wat we hebben gezegd en hoe.
Ik ben voorafgaand elke workshop, training en presentatie gespannen of ronduit nerveus. Om mijn mindset te verheffen adem ik van tevoren diep in en visualiseer ik me hoe het eruit ziet als ik bezig ben. Ik stel me voor dat ik plezier heb, goed uit mijn woorden kom en dat de deelnemers enthousiast reageren.
Wat ook goed helpt voor mij is om van tevoren voor een spiegel te staan en naar mezelf te glimlachen terwijl ik zeg: “Ik vind je leuk”. Ook leerde ik een goede techniek van Karin de Galan om van tevoren tegen mezelf te zeggen dat we er een feestje van gaan maken.
Vaak luister ik naar opzwepende muziek of ik maak een dansje voorafgaand aan een evenement.
Houding
Als ik naar beneden en niet naar mijn toehoorders kijk, dan is er geen contact en zal het moeilijker zijn voor deelnemers om mij te horen. Ik hou mijn rug recht en ik stel me voor dat er een draadje aan mijn hoofd zit die mij optilt. Dat check ik regelmatig tijdens een evenement.
Volume
Het volume moet hoog genoeg zijn dat iedereen je kan horen. Het is handig om dat te checken door te vragen: “Horen jullie mij allemaal? Ook achterin?” maar je hoeft niet te schreeuwen. Door zachter te praten nodig je mensen uit om beter naar je te luisteren. Je kunt spelen met de intonatie in je stem. Maar soms is het beter om niets te zeggen want stilte kan veel harder zijn dan lawaai. Als ik een stilte laat vallen dan krijg ik meteen de aandacht want mensen denken vaak dat er iets gebeurt wat ze hebben gemist of dat er iets gaat gebeuren. Stilte bouwt de spanning op maar de deelnemers hebben ook de tijd om te verwerken wat er net is gezegd.
Stemhygiëne
Vaak hoor ik dat mensen bang zijn om schor te worden door hun stem te gebruiken, hard te praten of te schreeuwen. De term stemhygiëne leerde ik van mijn stemcoach. Het gaat er niet om dat je mondwater gebruikt maar dat je je stembanden goed behandelt. Overspan je stem niet. Dat komt niet overtuigend over.
Goede stemhygiëne kun je krijgen door van tevoren en achteraf te “bubbelen”. Dat doe je met een rietje in een halfvol flesje water. Je blaast voor een minuut of twee en je zult merken dat je stem meer volume heeft met minder inspanning. Het is alsof je met je stembanden op de trilplaat hebt gestaan. Dit zorgt er ook voor dat je stembanden tot rust komen na een heftige inspanning.
Het is fijn en lekker om een keelsnoepje te nemen bij heesheid. Als je moet praten is dat niet handig en snoepen is natuurlijk niet gezond. Een alternatief is om regelmatig te slikken.
Praat ook niet constant hard. Geef je stem rust door af en toe zachter te praten of even niets te zeggen. Dan krijg je ook meteen aandacht.
Wat je nodig hebt om jezelf te laten horen
Laat horen wie je bent, waar je voor staat en waar je naartoe gaat. Laat je Waarom horen. Dat is jouw bijdrage en het effect daarvan op de wereld. Ik doe het altijd en meteen krijg ik aandacht.
Ontdek jouw waarom
Iedereen heeft een Waarom die het waard is om gehoord te worden. Een Waarom is altijd positief, actiegericht en zeker niet iets om je voor te schamen. Een Waarom statement verzin je niet. Je ontdekt hem. Ik ben ervan overtuigd dat jouw Waarom je helpt om meer zelfvertrouwen te hebben om je stem te laten horen!
Wil jij jouw Waarom ontdekken zodat je meer durf hebt om je te laten horen? Neem vandaag nog contact op met ons voor een vrijblijvende kennismaking.
Hoe laat jij jezelf horen? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!
Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op X, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over hoe je stem kunt gebruiken. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bronnen vermeldt.
Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!
Bron: Richard Newman, You Were Born to Speak