For English, click here.
Al jaren geef ik met veel enthousiasme dezelfde training om mensen bij elkaar te brengen en energie te laten ervaren. Het resultaat is altijd anders en daarom blijf ik het doen. Natuurlijk is het resultaat afhankelijk van de groep en hun doelstelling of mindset. Soms is er vermoeidheid na een dag lang vergaderen. Soms is er weerstand om uit de comfortzone te stappen of speelt er iets in de organisatie waarvan ik niet bewust ben. Maar het komt ook voor dat een groep staat te springen om te beginnen.
Ik merk op dat de omgeving invloed heeft op het resultaat. Er waren parkeerplaatsen, kleine zaaltjes (boven een bar), een eiland, in een oude kerk, een tennisbaan of een park. Ik denk met veel plezier terug aan deze momenten. En ik kijk uit naar veel mooie ervaringen.
In deze blog heb ik het over een nieuwe vorm van reflecteren. Ik moedig je aan om niet alleen lessen uit het verleden in te zien maar open te staan voor wat er nu speelt in de voorbereiding van je bijeenkomst, vergadering, workshop of training. Zowel jij als de groep kan daar profijt van hebben.
Reflecteren
De trainingen ontwikkelen zich door mijn eigen reflectie op wat ik ervaar en leer. Na iedere workshop, training of coaching sessie schrijf ik op wat er goed ging, wat niet en wat ik de volgende keer anders wil doen. Dat is een basis van reflecteren. Meer over hoe je kunt reflecteren lees je in onderstaande artikelen:
->Leestip: Hoe kernreflectie je verder kan helpen & Geen tijd om te reflecteren? Doe dit!
Voordelen van reflecteren
Reflecteren helpt mij om mij te verbeteren en beter in te spelen op de behoefte op de groep door bijvoorbeeld extra onderzoek te doen, nieuwe technieken te leren of juist iets weg te laten.
Reflecteren helpt me ook los te laten als er bijvoorbeeld iets niet goed ging tijdens ene sessie of als ik me na afloop niet goed voelde. Door het op te schrijven, kan ik het beter begrijpen en kan ik afstand nemen van de emoties.
Andere voordelen van reflectie lees je hier.
Mijn Voorbereiding
Ik bereid me altijd voor ondanks dat ik de krachtige teambuilding training al heel vaak heb gefaciliteerd door oude reflectieverslagen door te lezen en beschikbare informatie van de klant op het internet te zoeken. Ik ben dan altijd geïnteresseerd naar de purpose, visie, missie-het Waarom- of de waarden van een organisatie. Deze informatie neem ik altijd mee in mijn trainingen en workshops zodat het herkenbaar is voor een organisatie die ik nieuwe dingen leer.
Natuurlijk is er altijd een voorbespreking met de klant waarin ik achterhaal in hoeverre mijn training of workshop het beste past in hun programma en de doelstellingen om ervoor te zorgen dat het een duurzame ervaring wordt.
Ontdek proflecteren…
We reflecteren vaak na afloop van een gebeurtenis. Ik ontdekte laatst een definitie van reflecteren:
Het eigen brein actief en bewust gebruiken, gewoonlijk om ideeën te vormen.
In mijn reflectieverslagen staan veel ideeën voor een andere aanpak van een training of interventie. Die schrijf ik na afloop van de activiteit. Wat nou als je dat vooraf doet? Als je gaat proflecteren of vooruit gaat reflecteren?
..Vooruit reflecteren
En zo had ik begin dit jaar een training voorbereid die uiteindelijk heel anders liep dan dat ik me had voorgesteld. Het was een groep van 250 personen. Ik had een standaard training voor ogen die ongeveer 45 minuten zou duren. Ik wachtte en wachtte. Uiteindelijk kwam de groep en ze moesten na 20 minuten alweer verder voor hun volgende activiteit-Veel te weinig tijd voor wat ik had voorbereid. Die ochtend las ik een artikel dat een training geslaagd is als de iemand een succes ervaring heeft. Ik heb toen slechts 1 oefening gedaan en dat was een succes! Dat betekent dat je het als trainer simpel moet houden.
Vooruit reflecteren doe je dus nadat je je training hebt voorbereid: Er is al overleg geweest met de klant over de wensen, je hebt werkvormen en theorie verzameld en er is een opbouwschema gemaakt (zo werk ik). Ook weet je waar de training plaats zal vinden en hoe de zaal moet worden ingericht. Door vooruit te reflecteren kon ik ervoor zorgen dat de training zou slagen.
Hoe proflecteer je?
Als je in de auto, trein of fiets stapt om naar je training te gaan, dan is het tijd om te proflecteren.
Intentie
Je start met een intentie. Vraag je af wat je die dag wil bereiken en welke rol je hebt. Voorbeelden van intenties zijn: Vandaag help ik mensen met elkaar te verbinden of ik ben duidelijk in mijn uitleg over communicatieprofielen.
Een hele mooie intentie las een tijd terug op het journaal. Een schoonspringster bereikte de halve finale WK door te denken dat ze plezier wilde hebben. Wat een prachtige intentie: “Vandaag heb ik plezier!”
Check in met jezelf
Vraag jezelf hoe je je voelt. Welke emoties, angsten, wensen of gedachten heb je? Je erkent ze en ze mogen er zijn (zeker die van angst of nervositeit). Deze gevoelens hebben dan minder grip op je waardoor je beter kunt functioneren.
Ogen en oren openhouden
Het gaat erom dat je bewust bent van wat je ziet, hoort of leest voordat de training begint. Zo las ik voor de workshop met 250 personen een artikel die me aanmoedigde om een groep 1 succes ervaring te laten hebben. Dat paste ik meteen toen.
In een andere context, kan iemand ook iets tegen je zeggen dat van toepassing kan zijn op jouw training of workshop.
Kijk ook naar reclameborden of opschriften op vrachtwagens. Mijn ervaring is dat ze boodschappen bevatten die me helpen om dingen die in mijn leven spelen te begrijpen of om juist beter voorbereid te zijn op dingen die komen.
Check in met de groep
En als ik op locatie kom dan check altijd met mijn klant of ik iets moet weten, of er iets gebeurd is wat van invloed kan zijn op het verloop van de training. Soms vraag ik aan deelnemers die vroeg aankomen hoe het met ze gaat en hoe het vorige onderdeel van hun bijeenkomst was. Daar kan ik dan op terugvallen als dat bijdraagt aan mijn onderdeel.
Helpt het hen?
Misschien heb je een mooie en goede interventie, oefening of werkvorm voorbereid. Om te voorkomen dat het niet om mij gaat (en hoe goed ik het kan) kun je jezelf afvragen in hoeverre deze activiteit de mensen helpt hun doelen te bereiken in plaats van jou (en jouw ego)..
Proflecteer in lijn met je Waarom
Jouw Waarom is jouw bijdrage die een effect heeft op de wereld. Ik word er enthousiast en energiek van als ik mijn Waarom leef in mijn werk. Als ik iets doe wat niet in lijn is met mijn Waarom dan kost me dat energie en mensen kunnen merken dat ik niet authentiek ben. Dat heeft een effect op de mensen. Ze begrijpen me niet of er is een weerstand om mee te doen. Als dat gebeurt, dan maak ik meteen contact met mijn Waarom en ga iets doen wat wel in lijn is met mijn Waarom.
Wil jij jouw Waarom ontdekken?
Jouw Waarom is altijd positief, actiegericht en generatief. Het helpt je om betere keuzes te maken en om creatief in te spelen op wat er nu speelt in je leven. Het vraagt erom om ontdekt te worden. Ik kan je daarbij helpen. Lees hier meer over jouw Waarom of dit artikel over hoe een Waarom sessie eruitziet. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende kennismaking.
Hoe reflecteer jij vooruit voorafgaand aan een bijeenkomst, workshop of training? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!
Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van deze dit artikel over vooruit reflecteren of proflecteren. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.
Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!