5 stappen om mentale vermoeidheid te overwinnen

Zilvold Coaching & Training Blog 5 stappen om vermoeidheid te overkomen
4 min read

For English, click here.

De hersenen zijn net als een spier en hebben verschillende prikkels nodig. Na het studeren, het volgen van een cursus of het doen van zwaar mentaal werk, kunnen de hersenen zich ‘vol’ en moe voelen. Het moet alle kennis en ervaringen herschikken die zijn opgeslagen op de tijdelijke schijf (het werkgeheugen) van de hersenen.

Zijn je hersenen ook “vol” en voel je je moe? Probeer deze vijf stappen om mentale vermoeidheid te overwinnen!

Geef je hersenen rust

De eerste stap is om je hersenen rust te geven. Dit kan het beste met een paar nachten goed te slapen. Wat me helpt om mijn hersenen te laten rusten (en om meer ontvankelijk te zijn voor het leren van nieuwe dingen) is door te lachen. Vraag iemand (liefst een kind) om je een mop te vertellen of een kijk een comedy. Een andere mogelijkheid om de hersenen te laten rusten is door te sporten of een wandeling te maken.

Ontdek wat je wilt doen

Als de hersenen voldoende uitgerust zijn, kun je stap 2 nemen. Dit is eigenlijk om erachter te komen wat je wilt en wat je vervolgens moet doen. Ik heb hier een blog over geschreven die je misschien wilt lezen en je helpt om een levenslijn voor jezelf te maken. Sta stil om te zien waar je bent geweest en waar je naartoe gaat. De sleutel is om je doelen op te schrijven en hoe je ze gaat realiseren (en bij voorkeur op welke datum). Een van mijn doelen is om eindelijk blind typen te leren. Hiervoor zal ik een cursus moeten volgen. Omdat ik weet wat ik wil bereiken, sta ik meer open voor het leren van nieuwe vaardigheden.

Neem een ​​besluit en kom in actie!

Stap 3 is een besluit nemen en actie ondernemen. Dit kan ook betekenen dat je op vakantie gaat of naar een wellnesscentrum. Als je ervoor kiest om een ​​cursus te volgen, denk je misschien dat standaard klassikaal onderwijs saai kan zijn voor de geest. Studies hebben aangetoond dat studenten meer ontvankelijk zijn voor nieuwe kennis als ze in een flow zitten. Dit is wanneer je handelt vanuit je eigen kernkwaliteiten. In flow zijn geeft energie en stralende ogen.

Misschien ben je te moe om te luisteren en naar het schoolbord of het smartboard in een klaslokaal te kijken. Een alternatief kan een online les zijn. Ik volg graag cursussen op www.udemy.com en er zijn veel interessante webinars om aan deel te nemen.

Visualiseer

De volgende stap (nummer 4) is een visualisatietechniek. Dit kan in een rustige ruimte gedaan worden. Ga zitten en adem rustig. Stel je voor dat je in je eigen huis bent. Open alle deuren en ramen van je huis en verwelkom alle mensen en kansen om binnen te komen, zodat je kunt leren. De sleutel is om deze oefening minstens 30 dagen te herhalen. Het overwinnen van mentale vermoeidheid en ontvankelijk worden, verandert je mindset van gesloten naar open. Dit kost tijd.

Doe iets spontaans

Zoals eerder gezegd, hebben de hersenen verschillende prikkels nodig. Stap 5 is om af en toe iets onverwachts of spontaans te doen. Ga op bezoek bij iemand die je lang niet hebt gezien, neem een ​​taart mee en luister. Wees nieuwsgierig. Loop dat steegje in waar je normaal gesproken niet in zou gaan om naar je werk te gaan. Kijk om je heen en kijk omhoog om de ramen, de daken en de lucht te zien. Vertraag, luister naar jezelf en luister naar anderen.

Welke stap werkt voor jou? Zijn er andere technieken om mentale vermoeidheid te overwinnen, en hoe word je energieker? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van deze dit artikel over het overkomen van mentale vermoeidheid. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Update: Het originele artikel verscheen in het Engels op 1 april 2016 en op 4 november 2022 is het geactualiseerd en vertaald naar het Nederlands.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments