Nieuw jaar, nieuwe mindset

Zilvold Coaching & Training Blog nieuwe mindset
6 min read

For English, click here.

Wat jou vaak tegenhoudt om een goede dag (of jaar!) te hebben, om voldoening of succes te ervaren of om een juiste keuze te maken, is jouw mindset.

Ik heb al eerder dit jaar over mindset geschreven met manieren om je mindset te verheffen. Laatst ontdekte ik een nieuwe, simpele en duurzame techniek om je mindset te veranderen van een statische (fixed) mindset naar een groei mindset. Het is afkomstig uit het boek “Mindset” van Dr. Carol S. Dweck.

Er zijn vier stappen te volgen om jouw statische mindset. In deze blog leg ik de verschillende stappen uit, wat je moet doen en hoe ik het heb ervaren. Ik ben ervan overtuigd dat het jou ook kan helpen om uit een vaste, statische mindset te komen naar een mindset waar groei, ontwikkeling en actie is.

De vier stappen om van een statische mindset naar een groei mindset te komen zijn de volgende:

1. Herken dat je te maken hebt met een statische mindset

2. Identificeer de trigger van de statische mindset

3. Geef de statische mindset een naam

4. Voed je statische mindset op

Herken dat je te maken hebt met een statische mindset

De eerste stap is om ervan bewust te worden dat je vastzit in een statische mindset. Gedachten of vragen die door mijn hoofd gaan als ik in een statische mindset zit zijn bijvoorbeeld:

  • Dat kan (wil ik) niet!
  • Wat heeft dat voor een zin?
  • Daar heb ik geen zin/trek in
  • Alweer!?

Fysiek voel ik een spanning in mijn borst en buik. Energie en creativiteit zijn afwezig of heel laag. Herkenbaar? De kans is groot dat je in een statische mindset bent.

Identificeer de trigger van de statische mindset

Wat heeft jouw statische mindset getriggerd? Ongetwijfeld is er iets dat deze mindset heeft veroorzaakt. Misschien is het je baas of een collega die wat van je wil of is het de klant die voor de zoveelste keer belt. Misschien is het je partner of je kind die iets van je willen terwijl je liever iets anders doet. Herkenbaar? Dan is goed om naar de volgende stap te gaan.


Geef de statische mindset een naam

Ik vond het in het begin raar om mijn statische mindset een naam te geven. Maar wat er gebeurt als je je statische mindset een naam geeft, is dat je bewust wordt van die staat en dat je het erkent. Je geef het een plaats door er even bij stil te staan en het te erkennen. Dan is er rust. Ik adem dan ook een paar keer rustig in. Mijn statische mindset heet “Bobby” (nee, niet jij, Bobby!). Als Bobby er is dan moet ik een beetje klungelig lachen om het feit dat ik me heb laten verleiden door hem om met mijn hakken in het zand te gaan of om boos te zijn.

Voed je statische mindset op

Daarom is het belangrijk om je statische mindset op te voeden. “Hallo Bobby” of “Niet weer, Bobby!” is het eerste wat ik tegen Bobby zeg alsof ik tegen een klein kind of een jonge hond praat dat opgevoed moet worden.

Het opvoeden houdt voor mij in dat ik contact maak met mijn waarden, talenten, kernkwaliteiten, krachten, purpose en mijn Waarom. Dat zijn mijn redenen dat ik hier ben en dien. Het gaat erom om weer in verbinding te komen met mijn empathie, enthousiasme, het feit dat ik doe wat ik beloof (vertrouwen) en mijn vermogen om lief te hebben (of om lief te laten hebben). Dan is er weer energie, creativiteit, en liefde om die dingen te doen die eerst moeilijk en zwaar leken. Er zijn dan mogelijkheden om te groeien, om te leren en te ervaren van de situaties en de mensen om me heen. Als dat gebeurt dan ben ik bewust van mijn groei mindset en dat maakt me gelukkig omdat het hart weer stroomt.

Wat maakt jou gelukkig?

Om jouw statische mindset op te kunnen voeden moet je dus eerst bij jezelf beginnen. Uiteindelijk willen we allemaal gelukkig zijn of geluk ervaren op onze eigen manier (en dan heb ik niet over het geluksgevoel om met kerst de nieuwste smartphone te krijgen). Als je echte persoonlijke geluk wilt ervaren dan is het goed om bij jezelf te beginnen en jouw waarden, jouw kernkwaliteiten, jouw purpose en Waarom te ontdekken. Dit zijn acties die jou helpen om van een statische mindset naar een groei mindset te gaan en meer geluk te ervaren.

Start morgen!

Herken vandaag jouw statische mindset maar begin morgen om die mindset op te voeden. Wij kunnen je helpen om jouw talenten, kernkwaliteiten, waarden en jouw Waarom te ontdekken. Jouw unieke Waarom altijd positief en actie gericht (zie deze blog voor een voorbeelden van Waarom Statements). Het is jouw bijdrage die een effect heeft op deze wereld. Je kunt morgen (of vandaag al) contact opnemen voor een gratis kennismaking of we kunnen meteen aan de slag gaan zodat jij weet wat je moet doen als je vastzit in een statische mindset.

Hoe verander jij jouw mindset? Wat maakt jou gelukkig? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over mindset. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bron:

Dr. Carol S. Dweck, Mindset: Verander je manier van denken om je doelen te behalen

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments