Bestaat er een negatieve Waarom statement?

Bestaat er een negatieve Waarom statement? Zilvold Coaching & Training Blog
4 min read

For English, click here.

Dat was een goede vraag die mijn zoon mij onlangs stelde.

Een Waarom statement is positief, actiegericht en generatief. Het is sterk verbonden met positieve gevoelens en emoties zoals blijheid, voldoening en tevredenheid. Een Waarom statement bevat een bijdrage (een contributie) en het effect daarvan op de wereld. Mijn Waarom statement is: Ik dien en faciliteer zodat anderen zichzelf kunnen verheffen en meer geluk en liefde kunnen ervaren. Je kunt andere voorbeelden van Waarom statements hier en hier vinden.

Gisteren sprak ik de manager van een bedrijf en ik vroeg hem wat zijn doel was voor de aankomende tijd. Hij antwoordde me met een grijns die ik niet goed kon plaatsen: “omzetverhoging”. Voor mij is dat een leeg antwoord. Een omzetstijging kan een gevolg zijn van iets Wat je doet en niet persé van Waarom je iets doet.

Wat en Waarom

Het Wat zijn de adviezen die je geeft, de data die je analyseert of de vertalingen die je doet. Alles wat jij doet (en wellicht goed kunt doen) om waarde te genereren  of om geld te verdienen. Meer over het Wat kun je hier lezen.

Waarom je iets doet is veel sterker en brengt meer op dan winst. Denk aan arbeidsvreugde, retentie van personeel (en de kosten die dat bespaart om nieuw personeel aan te trekken en op te leiden), loyale klanten en de juiste producten.

Terugkomend op de vraag van mijn zoon, “Bestaat er een negatieve Waarom statement?”. Ik heb hierover nagedacht en ben tot de conclusie gekomen dat er geen negatieve Waarom statement bestaat.

Destructieve acties

Een negatieve Waarom statement is niet echt een Waarom statement. Het zijn de destructieve acties (het Wat) die gericht zijn om negatieve doelen te realiseren. Dat doen mensen door anderen niet te dienen, slecht, respectloos te behandelen of zelfs pijn te doen.

“Wat je doet uit naam van je Waarom is bepalend voor hoe anderen je gedrag zien”.

—Simon Sinek

Je kunt jezelf afvragen of jouw gedrag bij jouw Waarom hoort en welk gedrag jij zou moeten laten zien wanneer jij jouw Waarom leeft. Ik probeer mijn gedrag zoveel mogelijk in lijn te laten zijn met mijn waarden of kwaliteiten zoals betrouwbaarheid, positiviteit en enthousiasme.

Groei & balans

Nu de eerste zonnestralen weer in mijn bureau komen, realiseer ik mij dat de natuur gericht is op groei. Een positieve Waarom statement is richt zich op persoonlijke groei en ook op groei van alles en iedereen om je heen. Zowel in de natuur en het universum is er een streven naar balans. Ik ben ervan overtuigd dat een positieve Waarom statement ervoor zorgt dat ik een positieve impact heb op de mensen om mij heen. Dat helpt mij om beter in balans te blijven in het leven.

En als je verantwoordelijkheid neemt voor iets meer dan winst of omzetgroei alleen, dan stem je je af op een collectieve levendigheid die niet alleen bijdraagt aan iets goeds voor de wereld maar ook goed is voor jouw bedrijf. Omzetgroei kan dan een resultaat zijn.

Wil jij ook jouw Waarom weten? Wij kunnen je helpen om het te ontdekken. Jouw Waarom is gebaseerd op ervaringen uit het verleden en is sterk verbonden met gevoelens en emoties. Het is waarom jij vandaag weer uit bed bent gekomen en de dingen doet die je voldoening geven. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

We hebben al tientallen Waarom sessies gedaan om mensen te helpen hun Waarom te ontdekken. Nog nooit is daar een negatieve Waarom statement uitgekomen. Je kunt hier meer lezen over hoe jij jouw Waarom kunt ontdekken en hier hoe een sessie met ons eruitziet.

Wat is jouw Waarom en wat doe jij in naam van jouw Waarom? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over negatieve Waarom statements. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bronnen:
Vind je Waarom, Simon Sinek
Legacy, James Kerr

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments