Lessen van een Marathon

Marathon lopers Zilvold Coaching & Training Blog
10 min read

For English, click here.

In december 2022 vroeg mijn zoon mij of ik samen met hem een Marathon wilde lopen. Aangezien ik ouder ben dan 50, lachte ik hem uit en zei dat ik denk dat zo’n onderneming meer geschikt is voor mannen met een midlifecrisis. Dat zegt waarschijnlijk meer over mijzelf dan over andere mannen…

Natuurlijk was ik blij dat mijn zoon me uitnodigde om samen met hem 42,19 km te lopen. Het zou een geweldige kans zijn om ervaringen te creëren.

Toen ontmoette ik een collega. Ze vertelde me over haar plan om de Marathon van Rotterdam te gaan lopen. Ze was hier zo enthousiast over dat ze me inspireerde om me aan te melden voor het evenement.

Op 16 april heb ik met mijn zonen de Marathon in ongeveer vierenhalf uur gelopen. Mijn doel was om te eindigen, dus was ik heel blij.

In dit artikel deel ik de lessen die ik heb geleerd van het trainen voor en het lopen van een Marathon.
Nee, ik vraag je niet om ook een Marathon te lopen. Ik hoop dat deze lessen je kunnen helpen bij elk groot project, avontuur of doel.

Zoek een coach

Ik had bijna twintig weken om te trainen voor een Marathon en ik begon in december 2022 met een rondje van 10 km. Mijn lichaam deed vreselijk pijn na het hardlopen en ik moest slimmer trainen. Dus ging ik op zoek naar een coach. Ik vond een uitstekende app die me voorbereidde op de race. Het gaf me een hardloopschema en coaching van Coach Bennett. Hij leerde me rennen in de regen, in het donker, en om niet te rennen als het onweert. Coach Bennet instrueerde me over de juiste manier om te rennen. Hij motiveerde me om langer te rennen en na te denken over het rennen door me constant te vragen hoe het met me ging.

Bij elk groot project of doel raad ik je aan om op zoek te gaan naar een coach, bij voorkeur iemand die al heeft bereikt wat je wilt doen of zijn. Een coach kan je helpen de juiste stappen te zetten en te GROEIEN.

Wees consistent

Wat me hielp om de Marathon te lopen, was om consistent te zijn in hardlopen. Sommige dagen had ik een lange run. Op andere dagen, een tempoloop, en ik had dagen om uit te rusten. Ongetraind kun je 42,19K niet lopen. Misschien wel, maar je betaalt ervoor. Consistente training hielp me om de finish te bereiken en indien nodig verder te gaan. Door consequent te zijn, heb ik leren genieten van hardlopen.

Werk elke dag aan je doelen. Soms doe je veel en soms heel weinig. Dat is oké. Iemand zei ooit tegen me: “Stap in de rij en blijf in de rij.” Dat is wat ik deed, en nog steeds doe door blogs te schrijven sinds 2014. Want op een dag wil ik een boek schrijven en een betere schrijver worden.

Geniet van de rit

Lange runs kunnen saai zijn omdat het landschap heel langzaam verandert. Misschien is het werk dat je moet doen om je doelen te bereiken ook saai. Ik heb geleerd dat hardlopen saai kan worden als je te veel in je hoofd zit en nadenkt. De sleutel is om in het heden te komen en rond om je heen te kijken. Ik zag prachtige wolkenformaties, vogels, bloemen, en ik kreeg frisse lucht.

Het hardlopen is niet saai. Misschien verveel je je gewoon. Word je bewust van je lichaam, hoe je de grond raakt en de omgeving om je heen. Muziek helpt me altijd om van een rit te genieten!

Zoek steun

Je hoeft het niet alleen te doen. Zodra je mensen vertelt over je grote doel, willen veel mensen je graag helpen en ondersteunen. Mijn vriend Pieter gaf me veel tips. Op de dag van de race kreeg ik meer berichten en telefoontjes van mensen dan op mijn verjaardag!

Langs de route stonden zoveel mensen te juichen en mijn naam te roepen. De energie die ik kreeg van de supporters hielp me om de finish te halen.

Wat jij doet, heeft invloed op anderen

Hardlopen heeft me sterker en veerkrachtiger gemaakt. Zowel fysiek als mentaal. Ik slaap beter en ben rustiger. Dit heeft invloed op anderen. Als ik zie dat iemand het naar zijn zin heeft, wat dan ook, dan wil ik dat ook.

Ontspan!

Coach Bennet had een hardloopschema voor me en ik wilde het graag volhouden. Soms kon ik een dag niet of zo lang hardlopen. Dat zorgde bij mij voor stress. Omdat ik een plan had, was het gemakkelijk om van hardloopsessie of rustdag te wisselen. Het was eenvoudig, maar het hielp me te ontspannen. Uiteindelijk miste ik slechts twee trainingsruns. Door mijn ademhaling onder controle te krijgen, kon ik ook ontspannen!

Herstel altijd

Na een lange training of temporuns kreeg ik tijd om te herstellen. Ik leerde stretchen en het belang van hydratatie en slaap. Ook heb ik geleerd dat je kunt herstellen door langzamer te lopen na een intensieve trainingsdag.

Als je hard hebt gewerkt voor je doel of project, herstel dan door iets anders te lezen, een (power)nap te doen, te sporten of iets te doen wat je leuk vindt. Ook na een intensieve dag kun je de volgende dag rustig werken.

Investeer in materiaal

Nee, ik ben hier niet om je een merk schoenen te laten kopen. Mijn oude hardloopschoenen waren prima, en ik was van plan om er de Marathon mee te lopen. Op een dag probeerde ik een nieuw paar hardloopschoenen. Ze waren het dubbele van de prijs die ik voor mijn oude hardloopschoenen had betaald. Met mijn nieuwe schoenen kon ik boven de aarde vliegen! Ze stuwden me vooruit terwijl ik rende.

Ik raad je aan te investeren in materieel waarmee je sneller en slimmer kunt werken.

Je hebt geen concurrenten

Ik heb geen concurrenten als ik race. Ik heb mensen om me heen die net als ik atleten zijn. Als ik andere atleten aanmoedig, zie ik dat ze het waarderen, waardoor ik me beter voel, vooral als ik het moeilijk heb.

De Nederlandse atlete Sifan Hassan won dit jaar de Marathon van Londen. Het was haar debuut aangezien ze een baansprintster is. Wat me inspireerde was het verhaal dat ze bekers water gaf aan haar mede atleten tijdens de race. Wat een teamspirit!

Lach!

Een vriendin vertelde me dat ik de enige was die na 30K glimlachte. Lachen is een geheim wapen. Probeer te glimlachen als je iets moeilijks doet. Voor mij zijn dingen gemakkelijker als ik lach. Ook als ik een moeilijk telefoongesprek heb.

Onderzoek heeft aangetoond dat je lichaam door te glimlachen ‘geluk hormonen” aanmaakt, zoals dopamine, endorfine en serotonine. Deze geven aan je lichaam een signaal dat je gelukkig bent en daardoor voel je je gelukkiger. Lachen helpt je om stress te verminderen en kan je helpen om langer te leven.

Midlife crisis?

Een midlifecrisis kan plaatsvinden tussen de 40 en 60 jaar. Ik zit er middenin! Mensen met zo’n crisis kunnen onzeker worden over hun keuzes in het leven en zich zorgen maken over sterfelijkheid of hun identiteit in twijfel trekken.

Zowel mannen als vrouwen kunnen een midlifecrisis hebben. Volgens Sheldon Reed kunnen ze verdrietig, rusteloos, prikkelbaar worden of hun ambities abrupt veranderen. Dit kan zijn door hun baan op te zeggen, relaties te beëindigen of reflectief te worden.

Wat kan helpen is een gevoel van vrede in de richting van je leven te ontdekken. Voor mij is dankbaarheid de sleutel tot het overwinnen van verdriet of spijt. Door me te concentreren op mijn kernkwaliteiten kan ik ook optimistisch blijven.
Natuurlijk helpt hardlopen me om los te laten, goed te slapen en me sterk te voelen (zowel mentaal als fysiek).

Jouw Waarom

Je identiteit is gebaseerd op je ervaringen, waarden en talenten. Deze ontdek je tijdens een WHY sessie, waar je jouw unieke bijdrage en het positieve effect ervan op de wereld vindt. Een Waarom statement helpt me in flow te blijven, die dingen te doen die moeilijker te doen zijn (zelfs een Marathon lopen) en me gelukkig en enthousiast te houden.

Wil je jouw Waarom ontdekken? Ik kan je helpen de jouwe te vinden. Neem vandaag nog contact met mij op voor een GRATIS intakegesprek.

Hoe bereid je je voor op grote doelen of projecten in je leven? Wat helpt jou om door te gaan? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van deze artikel van mijn lessen van een Marathon. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bron:
-Sheldon Reed, Midlife Crisis: Signs, Causes, and Coping Tips

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments