Hoe kun jij een authentieke leider zijn?

Zilvold Coaching & Training Blog Authentiek Leiderschap
7 min read

For English, click here.

Dit artikel gaat over authentiek leiderschap en hoe je het kunt ontwikkelen en uitdragen.

Afgelopen weekend volgde ik een intensieve cursus en een vriendin vroeg mij wat deze cursus mij gebracht heeft, wat ik geleerd heb en wat ik eraan heb.

Het komt erop neer dat ik wil staan voor wie ik ben en dat het afgelopen is om mijzelf klein te houden. Daar doe ik niemand een plezier mee.

Authentiek leiderschap speelt hierbij een belangrijke rol—persoonlijk leiderschap en leiderschap voor een groep, een bedrijf of organisatie.

Iedereen van ons heeft leiderschapskwaliteiten en het is aan ons om ze te ontdekken en te ontwikkelen. Zo kunnen we anderen enthousiasmeren en stimuleren voor onze doelen of dingen waar wij veel belang aan hechten.

Wat is authenticiteit?

Volgens Lance Secretan is leiderschap de afstemming van hoofd, mond, hart en voeten. Het bouwt vertrouwen op als je consistent bent in denken, zeggen en doen. Mensen houden van mensen die ze kunnen vertrouwen.

Eenheid

Een goede leider trok zich terug toen zijn Maoristam een paar honderd jaar geleden in Nieuw-Zeeland terugkwam van een overwinning van een gevecht, trok een goede leider zich terug. Hij ging niet opzoek naar erkenning, naar eer of naar bewondering van anderen. Hij wist dat hij het goed had gedaan als de leden van zijn stam tegen elkaar zeiden “Dit hebben WIJ goed gedaan”. Een goede leider weet anderen samen te brengen en de mensen een gevoel te geven van saamhorigheid en eigenaarschap. Als jij voor een groep praat, gebruik dan vaak het woord ‘wij’’ of ‘we’. Het creëert een eenheid, een saamhorigheid.

Emoties

Hoe gaat een leider om met emoties? En mag een leider emoties laten zien? Niet om anderen bewust te manipuleren maar wel om te laten zien wie hij of zij is wel. Vaak willen we onze emoties zoals angst, verdriet of boosheid wegstoppen. Mijn ervaring is dat ze dan groter worden als we onze emoties negeren of begraven. De volgende keer als je een van de vier basis emoties boos, bedroefd, bang of blijheid voelt, erken en verwelkom ze dan. Je zult merken dat ze daardoor minder grip op je hebben zodat jij beter kunt doen wat je op zo’n moment moet doen. Door het te erkennen kun je authentieker zijn en sterker overkomen. Wees eerlijk en zeg dat je boos, bedroefd, blij of bang bent. Iedereen herkent deze emoties omdat ze er zelf ook last van hebben.

Loslaten & luisteren

Toki door meester beeldhouwer Toroa Aperahama

Vorig jaar heb ik van een Maori ouderling een Toki gekregen. Het is een hanger met een symbool dat eruitziet als een bijl. Toki betekent dan ook bijl in Maori en staat voor kracht, doorzettingsvermogen, leiderschap en wijsheid. Het is een sterk symbool. Toch heb ik geleerd om deze bijl (of sommige eigenschappen van dit symbool) te kunnen begraven voor authentiek leiderschap. Dat kan zelfs zijn als er juist kracht of wijsheid nodig is tijdens een conflict. Er kunnen gebeuren andere dingen die beter zijn voor de situatie door deze kwaliteiten opzij te zetten.

Zo heb ik een tijd terug een workshop gegeven voor zestig stoere mannen en vrouwen. Die wilden niet doen wat ik ze vroeg. Het is dan makkelijk om door te drukken, nog meer kracht tonen of om weg te lopen. Ik heb ze toen gevraagd wat hen dwarszat en wat ze nodig hebben. Dan is het belangrijk om te luisteren. Door luider te luisteren ben ik erachter gekomen wat hun behoefte was. Dat was om gehoord te worden en inspiratie te vinden in de verhalen die ik kon vertellen. Er was helemaal geen behoefte aan de werkvormen die ik voor ogen had. De workshop was mislukt maar het proces was een succes. Ik gebruikte doorzettingsvermogen maar erkende en verwelkomde ook mijn angsten dat ik een mislukking was toen niemand mee wilde doen en iedereen me kritisch aankeek. Dat gaf me juist zelfvertrouwen en rust.

Ken jezelf

Uiteindelijk gaat authentiek leiderschap erom dat je jezelf kunt en durft te zijn. Het zijn de momenten dat je geen masker opzet en dat je in flow bent. Dan helpt het om te weten wie je bent, wat jouw kernwaliteiten zijn, wat jouw waarden in het leven zijn, Wat jouw Waarom is en dat je bewust bent van jezelf.

Leid met Waarom

Ik ben ervan overtuigd dat jouw Waarom je kan helpen om een authentieke leider te zijn. Het zal je helpen consistent te zijn in wat je denkt, zegt en doet.

Jouw Waarom is sterk verbonden met gevoelens. Jouw Waarom is jouw bijdrage en het effect daarvan op de wereld. Het is een oneindig doel, het is positief en het is actiegericht. Door jouw Waarom te leven en uit te dragen als leider ben je authentiek.

Als jij aan anderen niet alleen kunt uitleggen waarom je iets doen maar ook kunt overbrengen welke gevoelens hierbij horen, dan komt dat beter aan bij anderen. Het is meer dan het generen van meer leads, omzet of het verhogen van winstmarges. Zij voelen zich meer verbonden met jouw doel, jouw missie of jouw zaak. Het is aan jou om voor de mensen die je leidt een omgeving te creëren waarin ze het gevoel hebben deel uit te maken van iets groters.

Mensen die jouw Waarom begrijpen en voelen zullen met je meegaan. Anderen niet. Is dat erg? Eigenlijk niet want het kost je meer energie, overtuigingskracht en aandacht om deze mensen bij je proberen te houden. De energie die je veel beter kunt gebruiken om jouw Waarom ten volste te leven, staan voor wie je bent en een echte verbinding te ervaren met de mensen om je heen. Dat is ook iets wat afgelopen weekend me heeft gebracht: waardevolle en liefdevolle verbindingen met mensen die ik opnieuw heb mogen leren kennen. Daar ben ik heel dankbaar voor.

Ontdek jouw Waarom

Wil jij jouw Waarom ook ontdekken om zo een meer authentieke leider te zijn? Wij kunnen je helpen. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende kennismaking. Lees ook dit artikel over hoe je Waarom vindt, wat je moet doen en hoe een Waarom sessie eruitziet.

Wat is leiderschap voor jou? Hoe blijf jij authentiek? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over authentiek leiderschap. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments