Geen tijd om te reflecteren? Doe dit!

Zilvold Coaching & Training Blog snelle reflectie
5 min read

For English, click here.

Al Jaren schrijf ik na iedere coachingsessie, iedere presentatie, iedere workshop, ieder assessment of intervisie bijeenkomst een reflectieverslag.

Reflecteren helpt mij om mijn gedachten te ordenen, om te begrijpen en los te laten. Er zijn veel voordelen van reflectie en die kun je teruglezen in deze blog.

In een basis reflectieverslag schrijf ik op wat er is gebeurd in een situatie, wat er goed ging, wat niet en wat ik de volgende keer anders ga doen.

Een nog betere vorm is kernreflectie waar je terugblikt op wat je deed, wat je dacht, wat je voelde en wat je eigenlijk wilde. Bij kernreflectie kijk je ook welke kernkwaliteiten je inzette of in wilde zetten en wat er uiteindelijk gebeurde.

Help! Ik loop achter met reflecteren

Nu loop ik vreselijk achter met reflecteren. Dit werd pijnlijk duidelijk toen er  afgelopen week aan het einde van een workshop een paar mannen naar me toe kwamen. Ik was hun trainer bij een workshop een paar maanden eerder. Ze vertelden me over het moment dat er een vrouw de zaal binnenliep met de vraag of het allemaal een beetje zachter kon (mijn workshops kunnen soms heel veel lawaai opleveren). Dat was ik helemaal vergeten en de beelden van de vrouw met zwarte schort die de zaal binnenliep kwamen weer naar boven. Ik voelde me gefrustreerd dat ik dat incident was vergeten en wenste dat ik mijn ervaringen beter kon onthouden.

Hoe reflecteer je sneller?

Naast mijn dromendagboek en mijn reflectiedagboek heb ik nu een nieuw klein boekje. Daarin schrijf ik iedere dag op wat ik heb geleerd. Dat hoeven geen pagina’s te zijn maar kunnen korte notitie’s die binnen 1 minuut opgeschreven kunnen worden.

Voorbeelden van korte reflecties:

“Vandaag heb ik geleerd dat je aan mensen in een grote groep niet moet vragen om van plaats te gaan wisselen. Dit duurt te lang, het wordt chaotisch en je verliest focus en energie.”

“Het model van Quinn geeft inzicht welk type leider het beste past bij verschillende organisaties.”

Terugkijkend op het moment dat de dame de zaal binnenkwam met de vraag of het stiller kon heb ik het volgende geleerd:

“Je kunt ook in stilte hele krachtige ervaringen hebben”

Meer wijsheid door korte reflecties

Zoals je ziet zijn de lessen simpel, kort en misschien voor de hand liggend. Het voordeel van het opschrijven van wat je geleerd hebt is dat je bewust wijzer wordt, dat je fouten niet herhaald en dat je ook betere beslissingen kunt nemen.

Ik ken hele wijze kinderen en minder wijze oude mensen. Wijsheid komt niet alleen door het volgen van studies, trainingen of opleidingen. Het merendeel van jouw wijsheid komt door ervaringen. Het is aan jou om wijzer te worden van jouw ervaringen en door te beginnen met op te schrijven wat je hebt geleerd op een dag.

Een volgende stap is het af en toe nalezen wat je allemaal hebt geleerd, erover vertellen (of te schrijven) en toe te passen wat je hebt geleerd. Ik ben ervan overtuigd dat het je helpt om meer zelfvertrouwen te krijgen, meer overzicht, rust, geluk en misschien liefde. En natuurljk helpt het je om ervaringen beter te onthouden!

Lessen om jouw Waarom beter te leven

Ook ben ik ervan overtuigd dat jouw lessen je helpen om jouw Waarom beter te leven.

-> Leestip: Hoe je jouw Waarom vindt

Door bewust te zijn van de lessen van de dag, weet je wat je beter wel en beter niet kunt doen om met een positief effect bij te dragen voor de wereld. Dat levert veel energie en flow op in de dingen die je doet of moet doen.

Ontdek jouw Waarom

Wil jij jouw Waarom, jouw levensdoel, jouw unieke purpose ook ontdekken? Ik kan je daarbij helpen. Jouw Waarom is uniek, positief, actiegericht en generatief. Neem vandaag contact op voor een vrijblijvende intake.

Hoe reflecteer jij? Hoe helpt reflecteren jou? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over kort reflecteren. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments