Ervaar je keuzestress? Ga winkelen voor jam!

Keuzestress Blog Zilvold Coaching & Training
5 min read

For English, click here.

Iedere dag worden we overweldigd door keuzes in vele onderdelen van ons leven. Dit artikel kan je helpen hoe om te gaan met keuzestress.

In het engelstalige boek ‘The defining Decade’ schrijft Meg Jay over een psychologisch onderzoek dat het ‘jam-experiment’ wordt genoemd. Het werd gedaan door Sheena Iyengar van de Columbia University Mark R. Lepper van de Stanford University.

Het jam-experiment

Een van de drie experimenten was het jam-experiment. De onderzoekers zetten op twee opeenvolgende zaterdagen een neer tafel in een supermarkt met 24 verschillende soorten exclusieve jams van Wilkin and Sons. Na een uur veranderden ze de tafel en presenteerden zes soorten Wilkin and Sons-jam.

De klanten die aan de tafels kwamen om een ​​jam te proeven, ontvingen een waardebon van $ 1 voor hun toekomstige aankoop.

De onderzoekers ontdekten dat de tafel met 24 jam meer klanten trok, maar slechts drie procent daarvan kocht een pot. Van degenen de tafel bezochten met slechts zes potjes jam, kocht 30 procent jam.

Als klanten dus te veel keuzes hebben, is de kans kleiner dat ze iets kopen dan klanten die een beperkte keuze hebben.

Als we in ons leven te veel opties hebben om uit te kiezen,
hebben we meer moeite om te beslissen.

De overvloed aan keuzes leidt tot stress en zorgt ervoor dat we bevriezen (niet in staat om een ​​beslissing te nemen), vechten (argumenteren welke keuze beter zou zijn), of vluchten (we zoeken naar meer keuzes).
Keuzes uitsellen kost tijd en dit is niet veilig. Je krijgt namelijk later in je leven met de gevolgen ervan te maken.

Hoe om te gaan met keuzestress

Dus, wat te doen als je een keuzestress ervaart? Ga winkelen voor jam!

We willen minder keuzes en wat we uit het bovenstaande experiment kunnen leren is dat we het aantal keuzes moeten beperken om een keuze te kunnen maken.. Ik stel voor dat je van de tafel met 24 smaken naar de tafel met zes smaken gaat door te denken aan echte (realistische) opties.

Een eerste stap om je keuzes te beperken, is het verkennen van jouw identiteitskapitaal. Volgens Meg Jay is dit je verzameling bronnen en middelen die je in de loop van de tijd hebt verzameld.

Dit zijn de dingen die op je CV staan, zoals opleiding, cursussen, banen en andere prestaties. Jouw identiteitskapitaal bestaat ook uit jouw unieke talenten, manieren van communiceren, jouw kernkwaliteiten of waarden. Het is alles wat je mee kunt nemen naar de werkvloer: je baan, je studie, je bedrijf of zelfs een vrijwilligersbaan.

Vervolgens, lees je dit artikel om te ontdekken waar je goed in bent. Het helpt je om de rode draad in je leven te vinden om makkelijkere en bewustere keuzes te maken om beter te presteren en een gelukkiger leven te leiden.

Als je je belangrijkste keuzes hebt uitgestippeld, schrijf dan één keuze op dit werkblad. Ontdek vervolgens hoe het (of niet) aansluit bij wat je wilt op het gebied van je persoonlijke leven, je carrière, je relaties of je persoonlijke ontwikkeling.

Begin met Waarom

Maar het begint allemaal met Waarom. Jouw Waarom is jouw doel en waar jij in gelooft. Iedereen heeft een unieke Waarom en het bestaat uit een bijdrage en de impact ervan op de wereld. Een Waarom is altijd positief en uitvoerbaar. Door je Waarom als referentie te gebruiken, kun je meer bewuste keuzes maken voor jouw carrière, bedrijf en leven.

Als je een beslissing moet nemen in je leven, vraag jezelf dan af of deze keuze
je in staat stelt om je Waarom te leven.

Lees hier meer over het ontdekken van je Waarom. Wil je je eigen Waarom ontdekken? Ik kan je als partner helpen! Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis intakegesprek!

Adem!

Het belangrijkste wat je kunt doen is ademen als je je overweldigd voelt door keuzes.

We hebben de neiging om onze adem in te houden als we gestrest, in paniek of bang zijn. Adem vijf seconden in, houd je adem vijf seconden vast en adem vijf seconden uit. Doe dit een paar minuten en je zult je rustiger, zelfverzekerder, optimistischer en creatiever voelen om iets te doen.

Iets doen, zoals jam kopen, is de enige manier om erachter te komen wat je moet doen.

Wat doe jij als je je overweldigd voelt door keuzes? Hoe maak jij keuzes? Laat me het weten in het commentaarveld hieronder. Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Dank voor het lezen tot hier & het delen van dit artikel met jouw collega’s, vrienden of familie. Je mag delen van dit blog overnemen als je de bron vermeldt. En alsjeblieft DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op de knoppen hieronder te drukken zodat zij er ook profijt hebben van dit artikel over hoe je om kunt gaan met keuzestress.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bronnen:
-“The Defining Decade”, Meg, Jay
-When Choice is Demotivating: Can One Desire Too Much of a Good Thing?, Sheena S. Iyengar Columbia University and Mark R. Lepper Stanford University

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments