Jouw keuzebibliotheek

Keuzebibliotheek Zilvold Coaching & Training Blog
7 min read

For English, click here.

Stel je voor dat er een bibliotheek van keuzes zou zijn. Er is een onbeperkt aantal boeken in de kasten. Elk boek beschrijft je leven na het nemen van een bepaalde (bewuste of onbewuste) beslissing. Zo’n bibliotheek kan je helpen de juiste beslissingen te nemen in je carrière of persoonlijke leven.

Normaal lees ik alleen non-fictieboeken maar onlangs las ik de “Middernachtbibliotheek” van Matt Haig. Het was een pageturner voor mij aangezien het verhaal gaat over het maken van keuzes en het effect van keuzes op je leven. Mijn laatste artikel, “Ervaar dankbaarheid intenser”, gaat over keuzes en hoe dankbaar je kunt zijn voor de keuzes die hebben geleid tot positieve gebeurtenissen in je leven.

Lessen van de middernachtbibliotheek

Dit artikel is een korte boekbespreking inclusief lessen die ik eruit heb gehaald. Ze kunnen jou ook helpen om meer bewuste keuzes te maken die uiteindelijk ertoe kunnen leiden naar meer positieve gebeurtenissen en liefde in je leven.

Maak kennis met Nora, een jonge vrouw die in een klein stadje in Engeland woont. Haar relatie met haar verloofde is beëindigd en ze wordt ontslagen uit de muziekwinkel waar ze werkt. Ze kwam te vaak te laat.

Nora woont met haar kat Voltaire in een piepklein appartement. Nadat haar kat door een auto wordt overreden en sterft, besluit ze een einde te maken aan haar ellendige leven.

“De enige manier om te leren is door te leven.”

-Mevr. Elm*

Het boek van spijt

Tot haar verbazing wordt ze wakker in een bibliotheek en daar ontmoet ze haar oude bibliothecaresse van de middelbare school, mevrouw Elm. De aardige oudere vrouw verwelkomt haar in de middernachtbibliotheek. Op de vele planken staan ​​boeken met groene omslagen. Sommige zijn groot en andere zijn zo dun als een foldertje.

Eerst laat mevrouw Elm Nora het boek van spijt lezen. Het bevat alle spijtige gebeurtissen uit het leven van Nora. Voorbeelden zijn haar spijt dat ze niet met haar beste vriendin meeging op een reis naar Australië, dat ze de relatie met haar verloofde beëindigde, of de keer dat ze uit haar muziekband stapte.

Vervolgens laat mevrouw Elm Nora een spijtige gebeurtenis kiezen en biedt haar het boek met haar levensverhaal aan als ze een ander pad kiest op dit kruispunt.

“Eén ding anders doen is vaak hetzelfde als alles anders doen.”

-Mevr. Elm

Nora belandt ergens later in elk leven, dus ze weet niet wat er is gebeurd tussen het maken van een andere keuze en het toekomstige heden. En altijd controleert ze haar sociale media-tijdlijnen om te zien of haar goede vrienden nog leven en wat (of wat niet) ze heeft bereikt.

In een leven heeft ze een Olympische gouden medaille gewonnen met zwemmen. Ze is een succesvol schrijfster en geeft vele lezingen.

Andere levens gaan over haar avonturen met haar beste vriendin in Australië, als rockster in een muziekband of als onderzoekster van gletsjers.

“Elke seconde van iedere dag betreden we een nieuw universum.”

—Nora

Slechte ervaringen

Er gebeurt altijd iets ongewoons in al haar levens, iets onaangenaams (geen spoilers hier). Ze kan altijd beslissen om terug te keren naar de bibliotheek. Hoewel ze in een leven vele dagen of maanden kan doorbrengen, is het altijd middernacht als ze terugkeert naar de bibliotheek.

In een van Nora’s levens wordt ze aangevallen door een ijsbeer. Dat is het moment dat ze ontdekt dat ze wil leven. De les hier is dat slechte ervaringen een doel dienen.

“Je kunt keuzes maken maar geen resultaten kiezen.”

-Mevr. Elm

Nora heeft op een gegeven moment al haar spijtige gebeurtenissen geleefd maar er zijn nog veel meer boeken in de bibliotheek. Het vertegenwoordigt het onbeperkte aantal levens op basis van haar keuzes in één leven.

“Elk leven bevat miljoenen beslissingen. Sommige groot, andere klein maar elke keer dat een beslissing wordt genomen boven een andere, verschillen de uitkomsten.”

-Mevr. Elm

Kies een leven met liefde

In het laatste leven kiest Nora voor een leven met warmte en liefde. Dat ontbrak in haar oorspronkelijke leven. En dat, beste lezer, is voor mij de belangrijkste les van dit boek. Wanneer je voor een keuze of beslissing staat, zoek dan naar warmte en liefde. Ik heb het niet over menselijke of intieme liefde, maar over onvoorwaardelijke liefde. Kan dit vrij stromen in een pad dat je besluit te lopen? Zo ja, ga ervoor. Als dat niet het geval is, kun je beter een ander alternatief overwegen.

Er is onvoorwaardelijke liefde wanneer ik in flow ben, wanneer ik dingen doe volgens mijn waarden, en wanneer ik ernaar streef het leven te dienen en iets goeds te doen. Ik leef als ik mijn talenten of kernkwaliteiten gebruik en leef in lijn met mijn WAAROM, doel of missie.

Liefde vrezen is het leven vrezen, en degenen die het leven vrezen zijn al voor drie delen dood.”

-Mevr. Elm

Kies jouw eigen boek

Sta je voor moeilijke keuzes in je carrière of privéleven? Jouw WAAROM kan je helpen de juiste keuzes te maken en die dingen te doen die je op het goede pad houden. Jouw unieke WAAROM is actiegericht en altijd positief. Het is jouw bijdrage die impact heeft op de wereld. Jouw WAAROM staat heel dicht bij wie je bent en wat je voelt. Het gaat er niet om wat je wilt zijn.

In twee sessies helpen we je om jouw persoonlijke WAAROM te ontdekken. Tijdens eerste sessie helpen we je bij het opstellen van uw concept WAAROM statement op basis van jouw ervaringen die jouw leven en de mensen om je heen diepgaand hebben beïnvloed. In de tweede sessie helpen we je te definiëren WAT je moet doen en HOE je je WAAROM moet leven door de juiste keuzes te maken die leiden tot het ervaren van onvoorwaardelijke liefde. Interesse? Neem vandaag nog contact op voor een gratis kennismaking (o fga direct op ontdekkingsreis!).

Hoe maak jij keuzes in jouw leven waardoor je het gevoel hebt dat je leeft? / Waarop baseer je jouw keuzes of beslissingen? Andere lezers van dit artikel en ik kijken ernaar uit om van je te lezen!

Bedankt voor het lezen tot hier en het delen van dit artikel met je collega’s, vrienden of familie. Je mag delen van deze blog kopiëren met vermelding van de bron. En DEEL dit artikel met je netwerk op Twitter, Facebook en LinkedIn door op onderstaande buttons te drukken zodat ook zij kunnen profiteren van deze blog over keuzes.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Bron:
“Middernachtbibliotheek”, Matt Haig

*De citaten zijn vrij vertaald door mijzelf. Het is mogelijk dat ze anders zijn weergegeven in het Nederlandse boek.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments